Η οδός Ακριτών στους Αμπελόκηπους, νότια της Μονής Λαζαριστών, είναι ένας κεντρικός δρόμος που διασταυρώνεται με την οδό Λαγκαδά στο ύψος του Στρατοπέδου Παύλου Μελά. Πλησιάζοντας, λοιπόν, στη διασταύρωση των δύο μεγάλων οδών εδώ και χρόνια συναντούμε μερικές από τις πιο γνωστές ταβέρνες, κυρίως για ψάρι, με σταθερούς θαμώνες.
Σε αυτό το γνωστό σκηνικό, ήρθε να προστεθεί πρόσφατα μία πρόταση που ανακαλύψαμε και μας άρεσε ιδιαίτερα. Πρόκειται για το «Σουμάκι», μία γωνιά για τους φίλους του καλού κρέατος, που δημιούργησαν δύο φίλοι, ο Γιώργος και ο Γιάννης, με πολύ μεράκι, όπως αντιλήφθηκα από την πρώτη στιγμή.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος

 

Το «Σουμάκι» (από το γνωστό μπαχαρικό Σουμάκ) δημιουργήθηκε με ένα βασικό γνώμονα: να είναι ένα στέκι που θα ήθελαν να πηγαίνουν οι ίδιοι. Απλό, αυθεντικό, με χαρακτήρα της λαϊκής ταβέρνας, που απολαμβάνεις καθαρές γεύσεις, από καλά υλικά, χωρίς φλυαρίες και με μια δόση δημιουργικότητας που αναδεικνύει το κλασσικό χωρίς να το εκφυλίζει.

 

Από μπιφτεκάκι μέχρι…προβατίνα

Ο κατάλογος στο «Σουμάκι» έχει μία φιλοσοφία. Τα πιάτα του είναι για να τα μοιράζεται η παρέα, από τα ορεκτικά, τις σαλάτες εποχής έως και τις μερίδες των κυρίως. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό είναι τα “πιάτα ημέρας” ανάλογα με το τι θα εμπνευστεί ο chef από την πρώτη ύλη και τρίτο είναι οι προτάσεις με προβατίνα.

Ένα είδος κρέατος που έχει ταυτιστεί με τις παραδοσιακές χασαποταβέρνες και τα τελευταία χρόνια το βρίσκουμε σε νέες παρασκευές αλλά και στα μενού διακεκριμένων εστιατορίων της δημιουργικής κουζίνας. Στο “Σουμάκι” η προβατίνα σερβίρεται με τρόπους που μπορεί να τη δοκιμάσει και να την απολαύσει και ο πλέον προκατειλημμένος επισκέπτης.

Επίσης, τα υλικά παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο καθώς και η ποιότητα των προϊόντων. Χειροποίητος καβουρμάς και αλοιφές, πλούσιες σε γεύσεις και αρώματα σαλάτες, επιλογή κρεάτων από την Ορεινή Χαλκιδική και άλλες μικρές φάρμες, ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς και καλό μαγείρεμα είτε της ώρας πάνω στη φλεγόμενη σχάρα είτε μέσα από τη διαδικασία του σιγομαγειρέματος.

Όπως είπαμε το μενού έχει από τα κλασσικά πιάτα, όπως το γιαουρτλού, η σπαλομπριζόλα και άλλες επιλογές σε μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο αλλά και με κρέας προβατίνας μπορούμε να δοκιμάσουμε παϊδάκι, μπριζολάκι, κότσι, λουκάνικο, μπιφτέκι, κεμπάπ, όλα νόστιμα και σε πλούσιες μερίδες.

Ενόψει καλοκαιριού με την ίδια προσήλωση στην ποιότητα θα προστεθούν στο μενού μερικά πιάτα θαλασσινών για όσους προτιμούν την πιο ελαφριά ελληνική κουζίνα.

Αυτές τις γεύσεις θα τις συνοδεύσουμε με τσίπουρο, μπύρα, ρετσίνα δροσερή ή καλό κρασί από μία μικρή φροντισμένη λίστα ενώ και το «χύμα» του καταστήματος μόνο χύμα δεν είναι καθώς προέρχεται από γνωστούς οινοποιούς.

Οι εικόνες τα λένε όλα (slideshow)

Τα πιάτα στη μέση, λοιπόν, για ένα αυθεντικό, λαϊκό φαγοπότι με τα ποτήρια να τσουγκρίζουν πάνω από τις γεύσεις και με τους ήχους funk,reggae, Rocksteady να δημιουργούν μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα. Όλα αυτά με τη φροντίδα και τη φιλοξενία του Γιώργου και του Γιάννη. Δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Και οι εικόνες που ακολουθούν σας προτρέπουν να ανακαλύψετε το “Σουμάκι”.

 

Βραδυφαγείο Σουμάκι

Περιοχή
Δυτικά

Διεύθυνση
Ακριτών 16, Αμπελόκηποι

Τηλέφωνο
2311829606

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα – Τρίτη: Κλειστά
Τετάρτη – Παρασκευή: 15:00 – 23:30
Σάββατο – Κυριακή: 14:00 – 23:30

Facebook: Βραδυφαγείο Σουμάκι

Instagram: vradyfageio_soumaki