Οι 160.000 εκπαιδευτικοί σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, μόνιμοι και αναπληρωτές, δικαιούνται voucher 200 ευρώ για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.

Η σχετική ρύθμιση, μετά τη μετάθεση που πήρε την Παρασκευή λόγω της κατάθεσης της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στη Βουλή από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπ. Παιδείας, στους δικαιούχους του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ» εντάσσονται και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου – Αυγούστου 2021. Οι εκπαιδευτικοί με το voucher θα μπορούν να αποκτήσουν tablet, laptop ή desktop από τον προμηθευτή της επιλογής τους.

Για να αποκτήσουν οι εκπαιδευτικοί το voucher θα εισέρχονται στην πλατφόρμα του προγράμματος με τους προσωπικούς κωδικούς Τaxisnet και θα συμπληρώνουν τα στοιχεία που απαιτούνται για την αυτόματη ταυτοποίησή τους με ψηφιακά μέσα. Κατόπιν θα λαμβάνουν την επιταγή που δικαιούνται στο κινητό τους τηλέφωνο, και θα μπορούν άμεσα να τη χρησιμοποιήσουν, επιδεικνύοντας το barcode που θα τους έχει αποσταλεί, σε κατάστημα της επιλογής τους.

Μετά την ψήφιση της διάταξης που έχει κατατεθεί στη Βουλή θα ακολουθήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες θεσμικού χαρακτήρα, καθώς και η θέση σε λειτουργία της πλατφόρμας. Τα vouchers θα δοθούν στους εκπαιδευτικούς χωρίς κοινωνικά ή άλλα κριτήρια, αλλά δεν θα αφορούν τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων.

«Στόχος του προγράμματος είναι η περαιτέρω προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης», ανέφερε το υπουργείο Παιδείας παρουσιάζοντας μια σειρά δράσεων που έχουν υλοποιηθεί ή θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα». Χαρακτηριστικά, το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» ύψους 140 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει ήδη εξασφαλίσει voucher για τον ίδιο σκοπό σε 560.000 νέους ηλικίας 4-24 ετών. Σύμφωνα με το υπουργείο, «με την ολοκλήρωση του συνόλου των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας οι εκπαιδευτικοί θα έχουν περαιτέρω δυνατότητα να χρησιμοποιούν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, να αξιοποιούν και να συνδημιουργούν επιπλέον ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό συμβατό με τα νέα προγράμματα σπουδών, καθώς και να επικοινωνούν με μαθητές και γονείς μέσω ανανεωμένων ψηφιακών υπηρεσιών. Η πρόσβαση σε ατομικό τεχνολογικό εξοπλισμό θα διευκολύνει το κομβικής σημασίας έργο των εκπαιδευτικών και θα ενισχύσει το θετικό αποτέλεσμα αυτών των μεγάλων επενδύσεων για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας».