Υπάρχουν εκείνες οι στιγμές μέσα στην καθημερινότητά μας που σκεφτόμαστε να ήμασταν σε ένα όμορφο μέρος μακριά από την πόλη, μέσα στη φύση, να αναπνέουμε καθαρό αέρα, να τρώμε σε γρασίδια, να κοιτάμε τον γαλάζιο ουρανό και να μην μας απασχολεί τίποτα για λίγο. Για να ζήσουμε όλες αυτές τις όμορφες εικόνες, δε χρειάζεται να μετακινηθούμε και πολύ μακριά από τη Θεσσαλονίκη, καθώς υπάρχουν αξιοζήλευτες οάσεις δροσιάς πολύ κοντά στην πόλη μας. Ελάτε μαζί μας μία βόλτα στα μέρη εκείνα που θα απολαμβάνουμε πάντα να πηγαίνουμε για μία σύντομη διαφυγή από τη ρουτίνα μας.

 

Το Φράγμα της Θέρμης

Μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης το Φράγμα Θερμής είναι ένας προορισμός που θα λατρέψετε. Η περιοχή περιλαμβάνει 50 στρέμματα πυκνής πευκόφυτης βλάστησης και εκτείνεται βορειοανατολικά του οικισμού της Θέρμης και δυτικά του οικισμού του Τριαδίου. Συνδέεται και με τους δύο οικισμούς με ασφαλτοστρωμένο δρόμο, ο οποίος έχει αφετηρία από το κέντρο της Θέρμης, διέρχεται δίπλα από το φράγμα και καταλήγει στον οικισμό του Τριαδίου.

Νερό, βλάστηση, καφέ, χώροι παιχνιδιού για τους μικρούς μας φίλους. Απολαύστε τη δροσιά στο φράγμα της Θέρμης μέσα στα δέντρα αλλά και μια βόλτα με θέα τη λίμνη που σχηματίζεται εκεί. Περπατήστε στο πλακόστρωτο δρομάκι δίπλα στην λίμνη και ανηφορίστε προς την παιδική χαρά, η οποία είναι μέσα στα δέντρα αλλά και την καφετέρια που έχει πανοραμική θέα την λίμνη. Σε ένα μαγευτικό περιβάλλον από το πρωί μέχρι το βράδυ, δίπλα στη λίμνη και στη δροσιά των καταπράσινων πεύκων.


Το Πάρκο της ΧΑΝΘ

Αν μιλάμε για οάσεις δροσιάς στη Θεσσαλονίκη, πρώτο στο μυαλό μας έρχεται το Πάρκο της ΧΑΝΘ ή Πάρκο Ξαρχάκου, όπως έχει επικρατήσει στις συνειδήσεις του κόσμου, χάρη στο ομώνυμο ιστορικό αναψυκτήριο. Με την αύρα της θάλασσας να χαϊδεύει τα ψηλά δέντρα του, εδώ και δεκαετίες αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους που θέλουν να χαλαρώσουν και να νιώσουν για λίγο ότι βρίσκονται στην εξοχή. Βόλτες ανάμεσα σε δέντρα, πικ νικ στα γρασίδια, ξεκούραση στα παγκάκια, συντριβάνια και δραστηριότητες για παιδιά είναι μερικοί από τους λόγους που το κάνουν τόσο αγαπητό.


Τα Πλατανάκια στο Πανόραμα

Τα Πλατανάκια στο Πανόραμα είναι ένα σημείο στο οποίο η φύση αποκαλύπτει το μεγαλείο της. Πανύψηλα αιωνόβια δέντρα και ένας υδροβιότοπος που θα σας μαγέψει.

Λίγο μετά το Πανόραμα, με κατεύθυνση προς Χορτιάτη, θα δείτε τις ταμπέλες που σας οδηγούν σε αυτήν την φυσική όαση δροσιάς. Πέρα από το Πλατανόδασος, διαθέτει εστιατόριο- αναψυκτήριο, χώρο για πικνικ μέσα στο δάσος, μικρό ζωολογικό κήπο και παιδική χαρά.

H βόλτα ξεκινά από τη μεγάλη λίμνη, όπου μπορείτε να ταΐσετε τις χήνες και τις πάπιες. Στη συνέχεια, κατευθυνόμενοι στα αριστερά, θα συναντήσετε τον ζωολογικό κήπο με τα ελάφια, τα κουνέλια, τα κατσικάκια, τα πτηνά. Συνεχίζοντας το μονοπάτι θα βρεθείτε σε ένα ξέφωτο όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε και τα παιδιά να παίξουν στη μεγάλη χωμάτινη αλάνα. Λίγα βήματα πιο εκεί είναι η ανακαινισμένη παιδική χαρά και αμέσως μετά βρίσκεστε στον χώρο του εστιατορίου-αναψυκτηρίου. 

Στη δεξιά μεριά ξεκινά ένα δάσος με μονοπάτια, ποταμάκι και ξέφωτα στα οποία μπορείτε να οργανώσετε κάποιο πικ νικ, ενώ μπορείτε να ρωτήσετε για το μονοπάτι που σας βγάζει μέχρι το φράγμα της Θέρμης, αν έχετε διάθεση για πεζοπορία μέσα στη φύση. Πρόκειται για το Ρέμα Βαθύλακου, στα όρια των δήμων Πανοράματος και Θέρμης, έναν άγνωστο σε πολλούς βιότοπο με μια πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα οικοτουριστική διαδρομή μήκους 9,3 χλμ.


Το Πεδίο του Άρεως

Τόσο κοντά αλλά ταυτόχρονα τόσο «μακριά» από το κέντρο, στη Λεωφόρο Στρατού, σας περιμένει μία ανάσα πράσινου, εύκολα προσβάσιμη και με τις αστικές συγκοινωνίες. Σε αυτόν τον μικρό παράδεισο θα συναντήσετε από δέντρα, φυτά και συντριβάνια μέχρι λίμνες με χελώνες και άλλα μικρά ζωάκια, καθώς και παιδική χαρά. Ενδείκνυται για περιπλάνηση στα πράσινα λοφάκια του και χαλαρές στιγμές με τα παιδιά. Η βόλτα μπορεί να συνδυαστεί με έναν καφέ ή χαλαρό σνακ στο ανανεωμένο αναψυκτήριο που υπάρχει στον χώρο.

Πρέπει να σας πούμε, επίσης, ότι η ονομασία του δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας χρησίμευε ως πεδίο ασκήσεων του διπλανού στρατώνα. Στον συγκεκριμένο χώρο, ακόμα, λειτούργησε από το 1926 μέχρι τον πόλεμο η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Εάν ακούσετε κάποιον να το ονομάζει και πάρκο της Σοφίας Βέμπο, μην σας φανεί περίεργο, καθώς ο δήμος Θεσσαλονίκης αναφέρεται σ’ αυτό με αυτήν την ονομασία λόγω της προτομής της Σοφίας Βέμπο του Θεοχάρη Χατζηβασιλειάδη (1997) που υπάρχει στον χώρο.


Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης

Μια πραγματική όαση πρασίνου μέσα στην τσιμεντούπολη αποτελεί ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης. Πέντε στρέμματα κατάφυτα στα οποία μπορείτε να περιηγηθείτε ανάμεσα σε αμέτρητα είδη λουλουδιών, δέντρων και φυτών. Εκτός από τη δροσιά και τα αρώματα επιτελεί και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς στα 15 χρόνια λειτουργίας του φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές, περιβαλλοντικές ομάδες, συλλόγους και άτομα κάθε ηλικίας, που έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στον κόσμο των φυτών.

Περιμετρικά έχουν κατασκευαστεί παιδικές χαρές, γήπεδα, αναψυκτήριο, αμφιθέατρο, που αποτελούν βοηθητικούς χώρους του Βοτανικού Κήπου.

Έχει τρεις εισόδους με εσωτερικές διαδρομές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρεί τα φυτά από κοντά και να έχει πρόσβαση σε ειδικούς χώρους.


Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Θέρμης

Πρόκειται για έναν παλιό χώρο διάθεσης απορριμμάτων που μετατράπηκε σε χώρο αναψυχής και άθλησης. Αφού φτάσετε στη Θέρμη, ακολουθείστε τις πινακίδες για Φράγμα Θέρμης ή για Περιβαλλοντικό Πάρκο ΦΟΔΣΑ. Λίγο πριν φτάσετε στο Φράγμα, πηγαίνετε προς τη διχάλα όπου θα συναντήσετε το αριστερό τμήμα το οποίο σας οδηγεί στο Πάρκο.

Παιδική χαρά με χρωματιστές ξύλινες κατασκευές, παγκάκια και τραπέζι για να καθίσουν οι γονείς, ενώ κιόσκια θα βρείτε σε πολλά σημεία μέσα στο πάρκο. Αν είστε αθλητικός τύπος, στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Θέρμης θα περάσετε περίφημα. Εκεί σάς περιμένουν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ένα γήπεδο μπάσκετ και γήπεδα τένις, αλλά και αρκετός ελεύθερος χώρος για τρέξιμο και περπάτημα.

Τέλος, στο πάρκο αυτό θα συναντήσετε και μεγάλη ποικιλία φυτών: θάμνοι, δέντρα, αρωματικά. Θα περπατήσετε πάνω σε επιφάνειες με καταπράσινο φροντισμένο γρασίδι. Ακόμα, μπορείτε να στρώσετε στα γρασίδια την κουβερτούλα σας και να κάνετε το πικ νικ.


Το ανανεωμένο Πάρκο Νέας Ελβετίας

Το Πάρκο της Νέας Ελβετίας στην περιοχή Χαριλάου είναι πλήρως ανανεωμένο και περιμένει όλη την οικογένεια για τις καθημερινές της εξορμήσεις. Η παιδική χαρά έχει παραδοθεί προσφάτως και τα παιχνίδια είναι ολοκαίνουρια.

Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και αναψυκτήριο, που προσφέρει snacks, αναψυκτικά και παγωτά, σε πολύ χαμηλές τιμές, στους επισκέπτες της περιοχής.


Το πανέμορφο πάρκο «Ούλωφ Πάλμε» στην Καλαμαριά

Παραδόθηκε και είναι πλέον στη διάθεση των πολιτών το εντυπωσιακό και πανέμορφο πάρκο «Ούλωφ Πάλμε» που αποτελεί μια καταπράσινη όαση στην περιοχή της Νέας Κρήνης και περικλείεται από τις οδούς Κουντουριώτου, Βρυούλων και Έλλης.

Πρόκειται για ένα πάρκο στολίδι στην περιοχή, το οποίο μετά την πλήρη ανακαίνισή του διαθέτει έναν φυσικό παιχνιδότοπο με λόφους για ήπια αναρρίχηση των παιδιών, ενώ συμπληρώνεται και με άλλες δραστηριότητες παιχνιδιού, ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, μεγάλο αμφιθέατρο, κιόσκι με μεταλλική πέργκολα με γλυτσίνες και αρωματικά χόρτα, γρασίδι, καθιστικά, πολλούς θάμνους και δέντρα που προσφέρουν τη σκιά τους. Μάλιστα, στον ελεύθερο χώρο δημιουργήθηκε ένας διάδρομος που ενώνει τρεις διαφορετικές περιοχές φύτευσης και λειτουργίας του χώρου. Επιπλέον, το μονοπάτι που διατρέχει όλο το πάρκο είναι στρωμένο με κεραμικό δάπεδο το οποίο εξασφαλίζει την προσβασιμότητα του πάρκου και σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα.


Ο Βοτανικός κήπος ΔΕΛΑΣΑΛ

Ο Βοτανικός κήπος ΔΕΛΑΣΑΛ βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της Κοινότητας Πεύκων, το γνωστό Ρεντζίκι, και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της φύσης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.