Οι σφίγγες και οι Καρυάτιδες, τα καλά κρυμμένα μυστικά του ταφικού ορύγματος, τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά και το μυστήριο για τον… ένοικο που αναπαύτηκε κάποτε εκεί, προκαλούν τον θαυμασμό σε όσους επισκέπτονται τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη Σερρών.

Εδώ και περίπου έναν μήνα το μνημείο που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα δέχεται ολιγομελείς ομάδες επισκεπτών και αποκαλύπτει τα σπουδαία ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στο εσωτερικό του, ενώ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε πως θα είναι πλήρως επισκέψιμο το 2027.

Στην είσοδο του τύμβου δεσπόζουν οι δύο μαρμάρινες σφίγγες, που ανακαλύφθηκαν -χωρίς κεφάλια και φτερά, πάνω στην πρώτη είσοδο και τα ξύλινα σκαλοπάτια που ακολουθούν οδηγούν σε ένα ταξίδι στο απώτερο παρελθόν και σε μια ένδοξη στιγμή της ελληνικής ιστορίας.

Το μυστήριο και οι συζητήσεις μεταξύ των μελών της επιστημονικής κοινότητας για την ταυτότητα του επιφανούς νεκρού για τον οποίο κατασκευάστηκε το οικοδόμημα συνεχίζονται και θα συνεχίζονται για χρόνια ακόμη, αλλά το κοινό έχει την ευκαιρία να δει από κοντά ένα εμβληματικό μνημείο.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ένα ταφικό μνημείο των ελληνιστικών χρόνων. Αυτό που εντυπωσιάζει όμως και αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο -διότι δεν συνηθίζεται σε ταφικά μνημεία, είναι η τυπολογία του, ο πλούσιος γλυπτός διάκοσμος, η ποικιλία των τύπων μωσαϊκών δαπέδων και η πολύ εκτεταμένη χρήση μαρμάρων, που χρησιμοποιήθηκαν αφειδώς τόσο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, στον περιμετρικό τοίχο αντιστήριξης και αυτό είναι δείγμα πλούτου», έχει δηλώσει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Δημητρία Μαλαμίδου.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης George Sal: