Το Turner-Contemporary Urban Cuisine είναι ένα σύγχρονο αστικό εστιατόριο. Βρίσκεται σε μία από τις ιστορικότερες περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου κάποτε δραστηριοποιούταν η γαλλική κοινότητα της πόλης, στην περιοχή της Βαλαωρίτου. Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται κατασκευάστηκε το 1925 από τον Γαλλοεβραίο μηχανικό Ζακ Μωσσέ (Jacques Moshe) και πριν μερικά χρόνια φιλοξενούσε το φημισμένο Elvis. Πλέον, είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τις στιγμές και τις ιστορίες των νέων του θαμώνων.

Ένα βραβείο μεγάλης αξίας

Ο ιδιοκτήτης του, Παναγιώτης Μαργαρίτης, αφού αποφοίτησε από τη σχολή καλών τεχνών του Α.Π.Θ. το 2010, αναχώρησε για το Βερολίνο, όπου μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται ως καλλιτέχνης, αλλά και ως επιμελητής εκθέσεων σε συνεργασία με το ίδρυμα Reinbeckhallen-Collection of Contemporary Art. Βέβαια, όπως μας εξηγεί ο ίδιος, η επιλογή του «φθηνού» Βερολίνου ερχόταν δεύτερη. Η αρχική του φιλοδοξία ήταν το Λονδίνο, μιας και μόνο εκεί θα μπορούσε κανείς να κερδίσει το βραβείο TURNER.

Το βραβείο Turner είναι ένα από τα πιο σπουδαία βραβεία που υπάρχουν στον χώρο των εικαστικών παγκοσμίως και θεσμοθετείται από το 1984. Έτσι κάπως προέκυψε και το όνομα του εστιατορίου -όπως μας περιγράφει αυτοσαρκαστικά! Ένα εστιατόριο που γοητεύει με την κομψή, αρκετά ευγενική του διακόσμηση, αλλά και την πεντανόστιμη κουζίνα του.

Ο συνιδιοκτήτης, φωτογράφος και Chef του εστιατορίου, Απόστολος Πετρίδης, μετά από 10 χρόνια στο The MET Hotel υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Τσανανά υπογράφει πλέον το δικό του εποχικό μενού.

Προσαρμόζει οικείες γεύσεις στις σύγχρονες τάσεις

Στο Turner-Contemporary Urban Cuisine θα γευτείτε υψηλού επιπέδου ελληνική δημιουργική κουζίνα. Ελληνική χαρακτηρίζεται γιατί βασίζεται στην παράδοση και δημιουργική γιατί δημιουργεί νέες συνταγές μέσα από πειραματισμούς ως προς τον συνδυασμό υλικών και τους τρόπους παρασκευής.

Συγκεκριμένα, στην κάρτα του TURNER θα βρείτε εκλεκτά ελληνικά αλλαντικά και τυριά, νόστιμα ορεκτικά, υπέροχες σαλάτες, ζυμαρικά και ριζότο, πιάτα ημέρας που μαγειρεύονται με φρέσκα υλικά εποχής και μοναδικά χειροποίητα γλυκά. Μάλιστα, από τις αρχές Νοεμβρίου θα εντάξουν στο μενού τους και απίστευτες σούπες ημέρας, για τις πιο κρύες ημέρες του χρόνου.

Προτάσεις του chef που δοκιμάσαμε

Το δείπνο μας ξεκίνησε με το πρώτο πιάτο της σαλάτας και η επιλογή του chef ήταν η τομάτα με ξινομυζήθρα, κριθαρένιο παξιμάδι, κρίταμο και αρωματικά. Στη συνέχεια, ήρθε στο τραπέζι μας λαβράκι με χόρτα εποχής, πουρέ ρεβιθιού και λαδολέμονο, ένα πολύ γευστικό και ανεπιτήδευτο πιάτο, ενώ αμέσως ακολούθησε η μπαλοτίνα κοτόπουλου γεμιστή με λαδοτύρι Λέσβου, κριθαράκι και ξηρό ανθότυρο. Κλείσαμε με χειροποίητο κορμό σοκολάτας συνοδευόμενο από METAXA 5* και η επιθυμία μας να επιστρέψουμε για να δοκιμάσουμε και άλλα πιάτα ήταν μεγάλη.

 

Η ποιότητα στις πρώτες ύλες παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η απόλαυση που μας δίνει το κάθε πιάτο εξαρτάται από τις πρώτες ύλες και τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Έτσι και η ομάδα του TURNER χρησιμοποιεί τα πιο αγνά και ποιοτικά υλικά, γνωρίζοντας πώς να αποφεύγει για παράδειγμα  τις «κακές χρονιές» μιας πρώτης ύλης, όπως φέτος με τις τομάτες, οι οποίες επιλέχθηκαν από τον Λαγκαδά. Τα κρέατα, επίσης, είναι όλα ελληνικά και προσεκτικά διαλεγμένα από εξειδικευμένη φάρμα στο Πολύκαστρο Κιλκίς, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως οι παπαρδέλες τους είναι χειροποίητες.

Ο τρίτος ιδιοκτήτης, Χρήστος Μαργαρίτης (elephantas, ΣΤΕΡΕΟ), εγγυάται το υψηλής ποιότητας μουσικό χαλί, το οποίο είναι σχεδόν αποκλειστικά αφιερωμένο στη Jazz μουσική. Ήχοι καλλιτεχνών, όπως αυτοί του Gerardo Frisina και Christian Scott ταιριάζουν απόλυτα με τη φιλοσοφία του χώρου.

Η μίνιμαλ αισθητική του TURNER θα λέγαμε ότι παραπέμπει σε αντίστοιχους χώρους του εξωτερικού, απευθύνεται σε individuals και είμαστε σίγουροι ότι οι Βορειοευρωπαίοι συμπολίτες μας μπορούν εδώ να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. Στα τραπεζάκια τους θα βρείτε επιλεγμένες ημερήσιες εφημερίδες, διεθνή Τύπο και να επισημάνουμε, φυσικά, ότι ο εσωτερικός χώρος παραμένει άκαπνος.

Ένα ακόμα πράγμα που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το TURNER σκοπεύει να χρηματοδοτήσει εκθέσεις τέχνης, στηρίζοντας τους νέους καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης.

Καθημερινά, λοιπόν, οι οικοδεσπότες του σάς καλωσορίζουν σε ένα άνετο και αρκετά εμπνευσμένο περιβάλλον, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Μόλις το επισκεφθείτε θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Δημήτρης Σωτηράκογλου -Sous Chef (Δεξιά) με τον Chef Απόστολο Πετρίδη (Αριστερά)

Περιοχή
Κέντρο

Διεύθυνση
Βαλαωρίτου 31

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη-Σάββατο 12:00-00:00
Κυριακή 12:00-18:00

Τηλ. κρατήσεων: 2311298982

Facebook: @TurnerContemporaryUrbanCuisine

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ