Τσίπουρο, μεζέδες, χαλάρωση, παρεΐστικη ατμόσφαιρα και χύμα κρασί να ρέει άφθονο στα ποτήρια. Στη Θεσσαλονίκη, οι προτάσεις που θα ικανοποιήσουν αυτή την επιθυμία είναι αρκετές. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε 11 ωραίες ιδέες, για να ρίξετε μια ματιά και να κλείσετε το τραπέζι σας στο τσιπουράδικο που ταιριάζει καλύτερα στις γευστικές σας επιλογές.

Στου Ξακουστού

Διαγόρα 71, Άνω Τούμπα

«Στου Ξακουστού» προετοιμαστείτε να βιώσετε την απόλυτη αυθεντική εμπειρία θαλασσινών και «ξακουστών» μεζέδων που προετοιμάζονται αποκλειστικά για εσάς. 

Το εστιατόριο «Στου Ξακουστού» πρόκειται να γίνει το νέο σας στέκι στην Τούμπα. Πρεσβεύει την ποιοτική ψαροφαγία δίνοντας έμφαση στην κορυφαία πρώτη ύλη, στη μαγειρική μαεστρία του Νίκου Ξακουστού και στην αυθεντική ελληνική φιλοξενία. 

Τα πιάτα που μας παρουσιάζει είναι δημιουργικά και έχουν «sharing» φιλοσοφία, δηλαδή το φαγητό βρίσκεται στημένο στη μέση για να το απολαμβάνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Η κουζίνα, εννοείται, είναι ελληνική – μεσογειακή και αποτελείται από γνήσια τοπικά προϊόντα, όσπρια, θαλασσινά, ψάρια εποχής αλλά και φρούτα εποχής, τα οποία συνοδεύονται στον τρόπο μαγειρέματος. 

Τα Ωμά 

Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται δύο εξαιρετικές επιλογές πιάτων που αξίζει να δοκιμάσετε μαζί με την παρέα σας. Το ένα είναι το Ταρτάρ Μπαρμπούνι με μανταρίνι και ματζουράνα και το άλλο είναι Ceviche Λαβράκι με τσίλι, lime και λάδι κόλιανδρου. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την σπεσιαλιτέ του καταστήματος που είναι η Γλώσσα μενιέρ (Sole Meunière). Must επιλογή είναι η αχνιστή ρίνα. Μάλιστα, το ψήσιμο των ψαριών γίνεται σε κρούστα από αλάτι. 

Ουζομεζές – τάβλα 

Μη σας παραξενεύει η ονομασία. Πρόκειται για δύο μεγάλα ξύλινα πιάτα που πάνω έχει διάφορες δημιουργίες που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Μερικά από τα πιάτα είναι σαρδέλα σχάρας, μύδια, αλοιφές, σαλάτα, σουπιά κρασάτη, γαρίδες σαγανάκι, τηγανητούς μπακαλιάρους. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος σερβιρίσματος που κάνει πιο ενδιαφέρουσα την εμπειρία σου στο εστιατόριο. Τα μύδια ειδικά, μυρίζουν θάλασσα. Δοκιμάστε και θα μας θυμηθείτε!

 

Κρίταμος

Τυρολόης 38, Τούμπα

Πιάτα ιδανικά για τσιπουράκι

Ένας φιλόξενος χώρος, όπου το μεσημέρι σερβίρει ποικίλιες μεζέδων με το τσιπουράκι ή το ουζάκι, που κάθε φορά που το ανανεώνετε, έρχονται στο τραπέζι και διαφορετικά πιατάκια. Έτσι, οι γεύσεις εναλλάσσονται και μπορείτε να δοκιμάσετε δείγματα της δημιουργικότητας του “Κρίταμου”. Άλλωστε ένα ακόμη χαρακτηριστικό του μενού είναι ότι ανάλογα με τα υλικά της εποχής και τις φρέσκες επιλογές που υπάρχουν διαθέσιμες στην τοπική αγορά προστίθενται και προτάσεις ημέρας και αυξάνεται η ποικιλία.

Ταλαγάνι σχάρας με τσάτνεϊ δαμάσκηνο

Και όλα αυτά με τη δημιουργική ματιά των ιδιοκτητών που μπορούν να συνδυάσουν τα υλικά τους με διαφορετικούς τρόπους και να μη μένουν στα συνηθισμένα. Για εμάς, αυτό ήταν ένα κίνητρο όχι απλώς για να επισκεφθούμε τον “Κρίταμο” αλλά και για να επανέλθουμε. Στοιχηματίζουμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και σε εσάς.

Punk Fish

Φιλίππου 13, κέντρο

Μία νέα άφιξη που έχει αφήσει ήδη το στίγμα της στο κοινό της Θεσσαλονίκης είναι το Punk Fish το οποίο συστήνεται ως punk rock gastrobar. Όπως μπορείς να φανταστείς είναι στέκι με ψαγμένη μουσική, ωραίο φαγητό που βασίζεται στους ψαρομεζεδές και άφθονο ποτό για όλα τα γούστα.

Σε υποδέχεται καθημερινά από τις 2 το μεσημέρι σε ένα άκρως οικείο και φιλόξενο περιβάλλον. Το μενού διαθέτει λίγες και εκλεκτές επιλογές που σίγουρα, δεν θα σε αφήσουν αδιάφορο. Τα θαλασσινά είναι πρωταγωνιστές της υπόθεσης και άμα είσαι του ψαριού θα ξετρελαθείς.

Βυθός

Αγνώστου Στρατιώτου 36, Πολίχνη

Αν ορέγεστε μαστιχωτά ψητά χταπόδια, ζουμερές γαρίδες, όστρακα που ευωδιάζουν φρεσκάδα, τραγανά καλαμαράκια, πεντανόστιμη γαριδομακαρονάδα και άλλες θαλασσινές λιχουδιές, να επισκεφτείτε τον Βυθό, που βρίσκεται στα δυτικά της Θεσσαλονίκης. Ένα value for money στέκι ψαροφαγίας, που έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό, θα γίνει αγαπημένο σας μέρος, μόλις το γνωρίσετε.

Όλα τα υλικά με τα οποία ετοιμάζουν τα πιάτα είναι χειροποίητα και υγιεινά. Προσφέρουν φρέσκια πρώτη ύλη που μαγειρεύεται απλά και νόστιμα. Τα ψάρια τους είναι ολόφρεσκα και προσεκτικά διαλεγμένα.

 

Γιαλός

Ν.Πλαστήρα, Μικρό Έμβολο, Ναυτικός Όμιλος Καλαμαριάς

Φρέσκα ντόπια ψάρια ημέρας, αλλά και επιλεγμένα κρεατικά, για να ικανοποιηθούν τα γούστα όλης της παρέας. Σε έναν χώρο λιτό και όμορφο, απολαμβάνετε την μπίρα σας, το τσίπουρο ή το ουζάκι σας συνοδεία πιάτων που θα ταξιδέψουν ευχάριστα τον ουρανίσκο σας.

Ψαροταβέρνα ο Βράχος

Μικράς Ασίας 2, Καλαμαριά

Εντυπωσιάζει με την υπέροχη θέα του και τα νόστιμα πιάτα του. Ο Βράχος εδώ και χρόνια κρατάει ψηλά την ποιότητα.

Νόστιμοι μεζέδες για κρασί και τσίπουρο, χορταστικές σαλάτες, μυδοπίλαφο, γαρίδες σαγανάκι, αλλά και φρέσκα ψάρια, που ψήνονται στα κάρβουνα, συνθέτουν ένα χορταστικό μενού που το απολαμβάνετε με τη θάλασσα στα πόδια σας.

Στο Άπειρο…κι ακόμα παραπέρα

Σόλωνος 6 (περιοχή Ιπποκρατείου)

Η αίσθηση που έχετε, μόλις περάσετε το κατώφλι του «Άπειρο», είναι, πρωτίστως, μια ανέλπιστη οικειότητα τόσο με τον χώρο όσο και με τους ανθρώπους που το απαρτίζουν. Το μάτι σας ξεκουράζεται από την όμορφη διακόσμηση και τις προσεγμένες λεπτομέρειες, η μουσική διαλεγμένη με γνώση και αγάπη να συνοδεύει τις σκέψεις σας και η απίστευτη ευωδία των σπιτικών εδεσμάτων σάς καλωσορίζουν σε μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.

Το Καρνάγιο

Λ.Γεωργικής Σχολής 60, εντός Ναυπηγείου Μακεδονίας

Εδώ απολαμβάνεις ποιοτικούς μεζέδες από ψάρια και όστρακα σε ένα περιβάλλον τόσο ατμοσφαιρικό που σε γυρνάει σε άλλες εποχές. Με θέα παλιά σκαριά και καθισμένος σε ένα ταβερνάκι που θυμίζει κάτι από το πιο όμορφο νησί, τα πιάτα που έρχονται μπροστά σου έχουν τόσο απλές γεύσεις αλλά παράλληλα και τόσο ποιοτικές που πραγματικά αξίζει να κλείσεις το συντομότερο το δεύτερο ραντεβού σου με την θάλασσα.

 

Γαλέος σκορδαλιά, μπακαλιάρος σκορδαλιά, γαρίδες σαγανάκι, καλαμάρι, χταπόδι λιαστό και φρέσκα ψάρια, όλα φρέσκα και νοστιμότατα σε περιμένουν σε μία παρεϊστικη ατμόσφαιρα.

Ιβίσκος 

Αναλήψεως 67, περιοχή Μπότσαρη

Ο Ιβίσκος είναι ένα ένα ευχάριστο, οικογενειακό και φιλικό μεζεδοπωλείο, με προσιτές τιμές και πεντανόστιμα φαγητά, μαγειρεμένα όλα με αγάπη, φροντίδα και άριστα υλικά.

Θα σας σερβίρουν χειροποίητους μεζέδες, που ετοιμάζονται πάντα τη στιγμή της εκάστοτε παραγγελίας. Από ποικιλία σε κρεατικά, τηγανιές και ψητά σχάρας έως και διάφορα ψαρικά, αποτελεί ιδανική επιλογή για μεσημεριανό ούζο, αλλά και για μπίρα ή κρασί το βράδυ.

Βέβαια, είναι εκεί για να ικανοποιήσει και όλους όσους αγαπούν τα θαλασσινά. Τηγανητά καλαμαράκια, ολόφρεσκα μύδια, αλλά και οι μπουκίτσες μπακαλιάρου με χειροποίητο κουρκούτι, είναι μόνο μερικά απ’ όλα όσα πρόκειται να δοκιμάσει κανείς εκεί.

Το Παραδοσιακό

Φλογητών 11 (Περιοχή Μαύρος Γάτος), Νεάπολη

Στη Θεσσαλονίκη μάς αρέσει να αναζητάμε εκείνα τα «μυστικά» μεζεδοπωλεία, τα παρεΐστικα, που μπορεί να είναι μικρά, έχουν, όμως, απίστευτο φαγητό σε πολύ καλές τιμές και ατμόσφαιρα φιλόξενη, που σας κερδίζει με το που περάσετε το κατώφλι τους. Ένα από αυτά είναι και «Το Παραδοσιακό» , που μετράει 19 χρόνια παρουσίας στη γαστρονομική σκηνή της πόλης, στη Νεάπολη.

Εδώ, θα βρείτε τους βασικούς ουζομεζέδες, κρεατικά και θαλασσινά, αλλά με τη διαφορά ότι έχουν γεύση από σπιτικές συνταγές. Τα κρεατικά στη σχάρα είναι τρυφερά και τα κρύα λαχταριστά ορεκτικά είναι φρεσκοφτιαγμένα. Για μεσημεριανό θα βρείτε, ακόμη, μαγειρευτά φτιαγμένα με μεράκι και τα καλύτερα εποχιακά προϊόντα. Οι πληθωρικές σαλάτες έρχονται να συμπληρώσουν το μενού. Αν βιάζεστε μπορείτε να πάρετε το φαγητό σας take away.

Ιχθυοταβέρνα-Ιχθυοπωλείο «μαρίνα»

Αριστοτέλους 10, Ωραιόκαστρο

Η Θεσσαλονίκη φροντίζει να κρατάει αμείωτο το γευστικό ενδιαφέρον των κατοίκων της, με τους πολλούς γαστρονομικούς προορισμούς που προσφέρει. Ένας από αυτούς είναι και το γνωστό ιχθυοπωλείο-ιχθυοταβέρνα, «μαρίνα» , για τους λάτρεις του φρέσκου και νόστιμου ψαριού. Πρόκειται για το στέκι του ψαριού, σε έναν χώρο του οποίου τα χρώματα και η διακόσμηση, θα σας ταξιδέψουν νοητά σε κάποιο αγαπημένο σας νησί.

Θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον ο 6μετρος πάγκος γεμάτος με μεγάλη ποικιλία από ολόφρεσκα ψάρια εποχής, τα οποία μπορείτε να τα πάρετε είτε ωμά, αλλά πάντα καθαρισμένα, είτε ψητά ή τηγανισμένα. Πλέον, έχετε την επιλογή να τα διαλέξετε και να καθίσετε να τα απολαύσετε στον προσεγμένο χώρο τους, που θυμίζει νησιώτικη αυλή.