Στην αγαπημένη γαστρονομική γειτονιά της Θεσσαλονίκης, στα γραφικά Λαδάδικα, εντοπίσαμε το «Τσέρκι». Ένα εστιατόριο- μεζεδοπωλείο που επιβεβαιώνει τη φήμη της πόλης ως προορισμό για καλό φαγητό.

Η παράδοση συναντά την πρωτοτυπία

Αυτό που διαφοροποιεί το «Τσέρκι» από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της περιοχής είναι το γεγονός ότι δημιουργεί ελληνικές συνταγές αξιοποιώντας παραδοσιακά προϊόντα σε πρωτότυπους συνδυασμούς.

Το παλιό συναντά, λοιπόν, το καινούργιο και εξελίσσεται, όπως το τσέρκι, που βγήκε από το βαρέλι και έγινε παιχνίδι στα χέρια των παιδιών και στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε εργαλείο της κουζίνας.

Λαδοτύρι Μυτιλήνης

Για να καταλάβετε σε τι αναφερόμαστε, σας δίνουμε ένα παράδειγμα: Εδώ τα γεμιστά τα φτιάχνουν με τραχανά αντί για ρύζι. Τα υλικά του παρελθόντος εμπνέουν το μάγειρα σε νέους γευστικούς συνδυασμούς που θα ενθουσιάσουν τους foodies. Αλλά και η παρουσίαση των πιάτων ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, προκαλώντας σε να τα δοκιμάσεις.

Τα υλικά και το μεράκι

Αυτά είναι δύο βασικά συστατικά της επιτυχίας. Στο Τσέρκι, δίνουν έμφαση στην ποιότητα των πρώτων υλών και για αυτό προτιμούν προϊόντα Ελλήνων παραγωγών, ενισχύοντας έτσι και τις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις. Ψάχνονται συνέχεια με νέες συνταγές και φρέσκα υλικά, ώστε να τα βάλουν στο πιάτο μας. Όλα τα κρέατα είναι ελληνικά και πέρα από τα μαγειρευτά, όλα τα γεύματα ετοιμάζονται a la carte, την ώρα που παραγγέλνονται για να διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά και τη φρεσκάδα τους.

Σαλάτα υπερτροφών

Τα πιάτα που ξεχωρίσαμε στο Τσέρκι

Κάθε μέρα θα βρούμε στο Τσέρκι θαλασσινά και φρέσκα ψάρια, πιάτα ημέρας ανάλογα την εποχή, σίγουρα ένα μαγειρευτό και σαλάτες εποχής. Τις Κυριακές, εκλεκτά κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής που εκτρέφονται σε φάρμα στο Μεγάλο Περιστέρι Ιωαννίνων, σιγομαγειρεύονται για τους μικρούς επισκέπτες, για να είστε σίγουροι ότι το παιδικό σας γεύμα είναι απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα.

Ορεκτικά

Δεν πρέπει να φύγετε από το Τσέρκι χωρίς να δοκιμάσετε το «Φάτε μάτια Σαλονικώτικα«. Το πιάτο που διαγωνίστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και κέρδισε τη δεύτερη θέση στην προτίμηση του κοινού. Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα χειροποίητο κουλούρι Θεσσαλονίκης που αγκαλιάζει μέσα του καβουρμά Κομοτηνής και σκεπάζεται από ένα αυγό μάτι. Καλύτερα δε γίνεται.

Φάτε μάτια Σαλονικώτικα

Επίσης μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τους τραχανοκεφτέδες. Είναι πεντανόστιμοι και τους βρίσκετε μόνο εδώ.

Σαλάτες

Best seller σαλάτα στο τσέρκι είναι η «Σπανακοτυρόπιτα«. Τα υλικά της αγαπημένης μας πίτας έχουν αποδομηθεί σε μια δροσερή και ακαταμάχητη εκδοχή. Επίσης, δημοφιλής και αγαπημένη είναι και η σαλάτα «Τσέρκι» με φύλλα από baby ρόκα και σπανάκι, κοτόπουλο, γραβιέρα Νάξου, τοματίνια και ντρέσινγκ κόκκινης πιπεριάς.

Σαλάτα Σπανακόπιτα

Κυρίως πιάτα

Στα κυρίως, ξεχωρίσαμε τα τρυφερά χοιρινά φιλετάκια με πουρέ πατάτας και βασιλικού.

Χοιρινά φιλετάκια με πουρέ πατάτας και βασιλικού

Επίσης, τις εντυπώσεις μας έκλεψαν τα δυο πιο instagramable πιάτα του μενού, που είναι εξίσου νόστιμα όσο και φανταστικά σερβιρισμένα.

Ο γύρος που «γυρ(ο)ίζει» (χοιρινός ή κοτόπουλου) έρχεται σε περιστρεφόμενο πιάτο, επάνω σε σουβλί με όλα τα απαραίτητα υλικά και τις πίτες, για να τον συνθέσετε μόνοι σας όπως θέλετε.

Ο γύρος που «γυρ(ο)ίζει»

Εξίσου εντυπωσιακή αλλά και λαχταριστή είναι η χοιρινή πανσέτα, μαριναρισμένη με λιαστή ντομάτα, που σερβίρεται με onion rings και barbecue sauce.

Αν είστε του θαλασσινού, εκτός από τα φρέσκα ψάρια, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το χταπόδι σχάρας που σερβίρεται πάνω σε τριμμένο παξιμάδι αναμεμειγμένο με διάφορα λαχανικά και βότανα. Όλα αυτά μπορείτε να τα συνοδέψετε με εκλεκτά κρασιά, μπίρες και αποστάγματα.

Θα περάσετε καλά

Βρείτε τη θέση σας στο ατμοσφαιρικό πατάρι, ή στο πέτρινο σοκάκι, που το καλοκαίρι σας κάνει να νιώθετε σε διακοπές και το χειμώνα προστατεύεται με υαλοπίνακες και σόμπες για να μην κρυώνετε. Εδώ, μπορείτε να οργανώσετε και μικρές εκδηλώσεις και τραπέζια πολλών ατόμων. Απλά ζητήστε να σας διαμορφώσουν ένα μενού ανάλογο των απαιτήσεων και δυνατοτήτων σας. Αυτό που θα σας αποζημιώσει στο Τσέρκι είναι η άριστη σχέση ποιότητας – τιμής.

Περιοχή
Κέντρο

Διεύθυνση
Κατούνη 19, Λαδάδικα

Ωράριο κουζίνας
Καθημερινά 12.00-00.00, Παρασκευή-Σάββατο: 12.00 – 01.00