Το άκουσμα ότι το «Τριζόνι» έρχεται στη Θεσσαλονίκη χαροποίησε πολλούς φίλους της θαλασσινής κουζίνας, που γνωρίζουν πολύ καλά την κουζίνα του από το εμβληματικό εστιατόριο στο είδος του, στην Κρυοπηγή της Χαλκιδικής. Επίσης, τώρα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη γαστρονομική του πρόταση και όσοι δεν έτυχε να βρεθούν στη Χαλκιδική.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος

Ένα οικογενειακό σπίτι στη Χαλκιδική που έγινε ψαροταβέρνα

Η ιστορία του εστιατορίου ξεκινάει το 1983, όταν ο Γιώργος Σούσουρας μετατρέπει το οικογενειακό του σπίτι στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής σε ψαροταβέρνα με την ονομασία “Τριζόνι”. Το σκεπτικό του ήταν τα ψάρια και θαλασσινά να προέρχονται από τις δικές του εξερευνήσεις στον βυθό της Χαλκιδικής και όλα τα υπόλοιπα υλικά από τους παραγωγούς της περιοχής του. Αυτή η ιδιαίτερα πρωτοποριακή φιλοσοφία για εκείνη την εποχή παραμένει η βάση πάνω στην οποία το “Τριζόνι” έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια την γαστρονομική του ταυτότητα και συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα κάθε φορά με την προσήλωση στην ποιότητα.

Γεύσεις με σεβασμό στη φύση και αγάπη για τα τοπικά προϊόντα

Υπεύθυνος γι’ αυτή τη συνέχεια είναι ο Αστέριος Σούσουρας, που πιστεύει στις μακροχρόνιες συνεργασίες με τους ψαράδες της περιοχής και την προσωπική φροντίδα για να καταφθάνουν καθημερινά στο εστιατόριο τα καλύτερα εποχιακά προϊόντα της Χαλκιδικής αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας. Για να σας δώσω μία λεπτομερέστερη εικόνα σημειώνω ότι παράγουν δικά τους τυριά με τοπικό γάλα, προμηθεύονται μέλι από παραγωγούς της Χαλκιδικής και αναζητούν πρώτα λαχανικά, χόρτα και βότανα από την περιοχή της Κασσάνδρας για να νοστιμίσουν τα πιάτα τους. Χαρακτηριστικό επίσης ότι το ζυμωτό ψωμί που θα σας σερβίρουν παρασκευάζεται καθημερινά εντός του εστιατορίου.

Στο “Τριζόνι”, στα Λαδάδικα, και στην ευρύχωρη σάλα του ένα σημαντικό στοιχείο του χώρου είναι το Ιχθυοπωλείο, το Fish Cellar. Εδώ καθημερινά καταφτάνουν εκλεκτά ψάρια και θαλασσινά, φρεσκότατα και είναι αυτά που θα καταναλωθούν. Δεν πρόκειται ποτέ να σας σερβίρουν κάτι άλλο, που δεν έχει επιλεγεί από τους ίδιους και δεν έχει φτάσει στο εστιατόριο από τους ψαράδες με τους οποίους συνεργάζονται εδώ και χρόνια. “To menu της ημέρας διαμορφώνεται ανάλογα με τα κέφια της θάλασσας” μου αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σούσουρας. Άλλωστε το ίδιο το μενού δείχνει ακριβώς αυτό. Προτάσεις ουσίας και εξαιρετικών τεχνικών της θαλασσινής κουζίνας χωρίς φλυαρίες και φυσικά εμπλουτίζεται με πιάτα ημέρας. Επίσης, το μενού αλλάζει περίπου κάθε δύο μήνες καθώς αλλάζει και η Φύση τις προτάσεις της ενώ το ψήσιμο γίνεται αποκλειστικά στα κάρβουνα.

Τι είναι η “Nose to Τail” γαστρονομική εμπειρία;

Όπως μου εξηγεί, ο κ. Σούσουρας, έχοντας αποθησαυρίσει τη γνώση και την εμπειρία από τη διαχείριση και το μαγείρεμα τόσων διαφορετικών ψαριών είναι λογικό να έχουν πλέον μία φαρέτρα συνταγών για κάθε τμήμα του ψαριού και να ανάλογα με το είδος του. Αυτή την ποικιλία μπορείτε να την απολαύσετε στο πιάτο σας. Έτσι, αν επιλέξετε ένα ψάρι από το Ιχθυοπωλείο, αντί απλώς να ψηθεί ολόκληρο στη σχάρα, μπορεί να σερβιριστεί στην παρέα σας κάθε τμήμα του με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, διαφορετικό μαγείρεμα για τα μάγουλα και τον “γιακά”, τα φιλέτα μπορούν να γίνουν το ένα στη σχάρα και το άλλο σεβίτσε και πολλές ακόμη ιδέες που θα ρίξουν – κυριολεκτικά – στο τραπέζι οι άνθρωποι του εστιατορίου.

Σημαντική είναι επίσης και η άποψη που έχουν στο “Τριζόνι” και για το κρασί και η οποία αποτυπώνεται στη wine list και στις τιμές της. Εδώ θέλουν να απολαύσετε το κρασί σας σε αρμονία με το καλό φαγητό και όχι ως πολυτέλεια. Συνεπώς οι ετικέτες που προτείνονται συνδυάζονται εξαιρετικά με το γαστρονομικό ύφος του μενού και οι τιμές τους σας δίνουν την άνεση να προσθέσετε ένα καλό κρασί στο τραπέζι και να ολοκληρώσετε τη γευστική σας εμπειρία.

Αν συντελείται κάποια αλλαγή στο γαστρονομικό σκηνικό της Θεσσαλονίκης, το “Τριζόνι” με την έλευσή του στην πόλη είναι ένα από τα εστιατόρια που συμβάλλουν σε αυτή.

Περιοχή
Κέντρο

Διεύθυνση
Λυκούργου 2, Λαδάδικα

Τηλέφωνο
2310268880

Facebook: Trizoni

Instagram: trizoni_sea_treasures