Τρεις νέες εκθέσεις ζωγραφικής εγκαινιάζονται σήμερα, 5 Οκτωβρίου, στη Myro Gallery, όπου θα εκθέσουν τα έργα τους οι γνωστές Ελληνίδες ζωγράφοι Δήμητρα Ξενάκη και Evi Kirma καθώς και η Αθηναία αρχιτέκτονας και ζωγράφος Ματίνα Γαλάτη.

Δήμητρα Ξενάκη – «Τόπος και Παρουσία»

Τη δεύτερη ατομική έκθεσή της παρουσιάζει η Δήμητρα Ξενάκη στη Θεσσαλονίκη, υπό τον τίτλο “Τόπος και Παρουσία” και σας προσκαλεί στα εγκαίνια της που θα λάβουν χώρα σήμερα, Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, στις οκτώ το βράδυ, στην Κεντρική Αίθουσα της Myro Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, κέντρο Θεσσαλονίκης). Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος.

Στην δεύτερη ατομική έκθεση της η Δήμητρα Ξενάκη ασχολείται με το αποτύπωμα της ανθρώπινης παρουσίας στον  χρόνο και τον χώρο. Στα έργα της χώροι κενοί στιγμιαία ή σε ενεστώτα χρόνο φέρουν τα σημάδια όσων πέρασαν από αυτούς στο παρελθόν -απώτερο ή μόλις πριν λίγο, ενώ σε άλλα  ο άνθρωπος εγγράφεται στο χώρο μπροστά στον παρατηρητή του έργου, αλλά αφήνει φανερά το στίγμα του. Η σειρά έργων που αποτελεί το υλικό της έκθεσης “Τόπος και Παρουσία” δημιουργήθηκε ειδικά για αυτή την δεύτερη ατομική έκθεση της Ξενάκη στην Θεσσαλονίκη· διερευνά μια πτυχή διακριτή ούτως ή άλλως και σε παλαιότερα έργα της ζωγράφου, δηλαδή εστιάζεται στα αντικείμενα που δηλώνουν την παρουσία στον χώρο, δημιουργώντας μια προσωπική “αύρα”. Τεχνικά τα έργα χαρακτηρίζονται από την ρεαλιστική απόδοση του φωτός, που αποτυπώνεται με θαυμαστή μαεστρία ακόμα και όταν δεν γράφει ευθέως στις επιφάνειες, αλλά στον κενό χώρο. Πολλά  από τα έργα της σειράς αποδίδουν με λεπταίσθητο τρόπο θετικά συναισθήματα  και παρά ταύτα παραμένουν ατμοσφαιρικά.

Το PROJECT ROOM φιλοξενεί τα έργα της Evi Kirma

Η Myrό Gallery έχει την χαρά να φιλοξενεί νέα έργα της αγαπητής στην Θεσσαλονίκη γνωστής Ελληνίδας ζωγράφου Evi Kirma στην Θεσσαλονίκη στον χώρο της Project Room και σας προσκαλεί στα εγκαίνια της που θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 στις οκτώ το βράδυ (20.00).

Η EVI KIRMA στο ζωγραφικό της έργο αναπαριστά ανεικονικά την δική της ενδοχώρα, απαλλαγμένη από τοξικά συναισθηματικά απόβλητα. Έχοντας ως εμμονή από την αρχή της εικαστικής της πορείας τον φόβο του εγκλωβισμού –συναισθηματικό, σεξουαλικό, πολιτικό, κοινωνικό, οικογενειακό, ψυχικό κτλ- ξορκίζει την εμμονή της, δίνοντας μέσα από το έργο της το στίγμα του απεγκλωβισμού και των διόδων διαφυγής. Ψυχεδελικές, ονειρικές, ανεικονικές ωραιοποιημένες αφηγήσεις, ενός αποτυπωμένου απεγκλωβισμού, απόεγκλωβισμό παρελθοντικό, παροντικό ή μελλοντικό υπαρκτό ή φανταστικό. Μια μεγάλη γκάμα χρωματικών εναλλαγών που διαδέχονται η μία την άλλη, απλωμένες σε δυναμικές φόρμες γεωμετρικών ή μη σχημάτων, αφήνουν το αίσθημα της ευφορίας στον αναγνώστη. Οι μικρές χρωματικές κουκίδες σημεία στιγμιαίας ευτυχίας είναι ενταγμένες στο γενικό σύνολο της ποθητής ψυχικής ανάτασης. Θέματα παρμένα από τον κόσμο μας, την θάλασσα, την γη, τον αέρα, τον ήλιο, την φωτιά, το σύμπαν, μικροσκοπικές και μακροσκοπικές απεικονίσεις καταγεγραμμένες στον καμβά με τον δικό της μοναδικό τρόπο, καλούν τον θεατή σε ένα ταξίδι διαφυγής από τους εγκλωβισμένους του κόσμους, από ένα παράθυρο στα όρια του καμβά.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017. Η Myro Gallery θα είναι ανοικτή για το κοινό Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00, και Σάββατο 11.00 – 15.00 στην διάρκεια της έκθεσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Έκθεση ζωγραφικής της Ματίνας Γαλάτη στο SHOWROOM 

Η έκθεση της Αθηναίας αρχιτέκτονος και ζωγράφου Ματίνας Γαλάτη στον χώρο Myrό Showroom θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017  στις 20.00, με την επιμέλεια του Πάρη Καπράλου. Η εικαστικός καλλιτέχνις  εμπνέεται από την ιαπωνική αισθητική και την ομορφιά του ακατέργαστου και ενδιαφέρεται να εκφράσει ευαισθησία και ταπεινότητα στην τέχνη και την αρχιτεκτονική. Τα σχέδια με μελάνι και κάρβουνο, που αντλούν τις ρίζες τους από την ασιατική καλλιγραφία, απεικονίζουν αφηρημένα τοπία. Η επιφάνειά τους είναι εφήμερης εύθραυστης φύσης όπως ύφασμα και ιαπωνικό χειροποίητο χαρτί. Κάποιες σκηνές δημιουργούνται με τη διαστρωμάτωση διαφανών φύλλων το ένα πάνω στο άλλο δημιουργώντας μια ονειρική ομιχλώδη ποιότητα.