Μετά τις πετυχημένες παραστάσεις “Αισώπου Κόμιξ” και “Αισώπου Κόμιξ 2: Ο ψεύτης βοσκός και άλλοι μύθοι”, ο Μικρός Βορράς έρχεται φέτος ανανεωμένος με τον Αίσωπο No3. Τέσσερις διαφορετικοί μύθοι του Αισώπου ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων θεατών, στη νέα παράσταση του Μικρού Βορρά, “Τρεις… κι ο Αίσωπος!”. Μία θεατρική διαδραστική παράσταση για όλη την οικογένεια που παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 11.30 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».


Τρεις… κι ο Αίσωπος: Δείτε πληροφορίες για την παράσταση εδώ


Όλα όσα είπαμε στη συνάντησή μας με τους ηθοποιούς της παράστασης

 

Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με τους μύθους του Αισώπου. Στη θεατρική παράσταση γίνεται αφήγηση τεσσάρων ιστοριών με διαφορετικό τρόπο. Ποιος είναι ο στόχος σας;

Κορνηλία: Στόχος μας είναι αυτό που αναφέρεται και στην εισαγωγή της παράστασης. Τα παιδιά δηλαδή να διασκεδάσουν και να μπουν σε διαδικασία να σκεφτούν και να κρίνουν με αφορμή τις ιστορίες του Αισώπου.

Το εντυπωσιακό, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι και οι ενήλικες γνωρίζουμε εκ νέου καταστάσεις και συμπεριφορές που συνήθως θεωρούμε δεδομένες και τις προσπερνάνε.

Άλκης: Να εισάγουμε τα παιδιά στον κόσμο του θεάτρου και στα διάφορα είδη αυτού. Έτσι παρουσιάζουμε τους 4 μύθους του Αισώπου. Με τεχνικές και είδη θεάτρου όπως το θέατρο φόρμας, το θέατρο με μάσκα, το μουσικό θέατρο, αλλά και η παρουσίαση μιας ιστορίας χρησιμοποιώντας κούκλες (το γνωστό σε όλους κουκλοθέατρο).

Βικτώρια: Μέσω των μύθων του Αισώπου,που είναι γνωστοί κι αγαπητοί στα παιδιά, θέλουμε να δείξουμε τους διαφορετικούς τρόπους που προσφέρει το θέατρο για να κάνουμε μια γνωστή ιστορία, μοναδική.

Άλκης Γκόσιος

Στο έργο, μεταξύ άλλων, αναδύονται έννοιες όπως η φιλία, η βία και ο ρατσισμός. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από την παράσταση;

Κορνηλία: Κάθε ιστορία από τις τέσσερις της παράστασης, περνά ένα ξεχωριστό μήνυμα.

Αυτό που υπερισχύει σε όλες και αποτελεί συνδετικό κρίκο, είναι ο σεβασμός προς τους άλλους, η ικανότητα ή η διάθεση να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του διπλανού μας.

Άλκης: Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε; Είναι οι αλήθειες της ζωής που κρύβονται σε κάθε ιστορία του Αισώπου. Όλοι οι μύθοι εκτός από διασκεδαστικοί είναι και διδακτικοί και στο τέλος έχουν να μας δώσουν ένα μήνυμα για την ζωή. Εμείς προσπαθούμε να αναδείξουμε με κάθε τρόπο αυτά τα μηνύματα, αλλά και να εξηγήσουμε πόσο σημαντικά είναι.

Βικτώρια: Οι ιστορίες που παρουσιάζουμε θέτουν ζητήματα όπως την ανοχή στο διαφορετικό, την αυτοπεποίθηση, το θάρρος της γνώμης, τις συνέπειες της αλαζονείας και πολλά άλλα… Οι μύθοι του Αισώπου όσο πιο πολύ σκαλίζονται, τόσο περισσότερα μηνύματα αποκαλύπτουν.

Κορνηλία Προκοπίου

Σε μία παιδική θεατρική παράσταση πόσο σημαντική είναι η αλληλεπίδραση με τους μικρούς θεατές;

Κορνηλία: Ο Μικρός Βορράς πάντα εντάσσει τη διάδραση μέσα στις παραστάσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Έτσι το κοινό συνδιαλέγεται πραγματικά με την ιστορία, γίνεται μέρος αυτής και έχει την ευκαιρία να μοιραστεί τις σκέψεις του ανοιχτά όπως και να ακούσει τις σκέψεις των άλλων.

Επίσης, και για μας η διάδραση είναι μια στιγμή που μπορούμε να αντιληφθούμε σε ένα βαθμό τι αντίκτυπο έχει αυτό που κάνουμε. Πολλές φορές ακούμε ιδέες που δεν είχαμε φανταστεί καν ότι πυροδοτούνται από τον συγκεκριμένο μύθο. Για τους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς που παρακολουθούν την παράσταση με τα παιδιά είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνουν και επεξεργάζονται αυτό που βλέπουν.

Άλκης: Στην παράσταση «Τρεις…και ο Αίσωπος! » λοιπόν, εχουμε πολλα διαδραστικά κομμάτια με το κοινό μας. Τα παιδιά!

Δηλαδή κάποιες φορές η παράσταση διακόπτεται και παίρνουμε τον ρόλο του εμψυχωτή πια. Κάνουμε ερωτήσεις στα παιδιά σχετικά με τον κάθε μύθο που παρακολουθούν. Έτσι τους βοηθάμε -μέσα από τις απαντήσεις τους- να αντιληφθούν καλύτερα το βαθύτερο νόημα της ιστορίας, αλλά και να βοηθήσουν στην εξέλιξή της. Αυτή η αλληλεπίδραση λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντική για τα παιδιά ακριβώς γιατί τα κάνουν να νιώθουν κομμάτι της παράστασης που παρακολουθούν. Δεν είναι μόνο θεατές.

Βικτώρια: Η διάδραση με τα παιδιά έχει μεγάλη σημασία γιατί δίνει την ευκαιρία στα ίδια να εξοικειωθούν με το θέατρο. Σταματούν να βλέπουν τους ηθοποιούς σαν απρόσιτους ρόλους επάνω στη σκηνή και συζητούν μαζί τους, προτείνουν ιδέες και συμμετεχουν στις ιστορίες, δίνοντας τη δική τους μοναδική πινελιά.

Βικτώρια Παπαδοπούλου-Σισκοπούλου

Πιστεύετε ότι τα παιδιά λόγω της αθωότητας και του αυθορμητισμού τους είναι οι πιο αυστηροί κριτές;

Κορνηλία: Για να είμαι ειλικρινής δεν πιστεύω τόσο ότι είναι πιο αυστηρο κοινό, όσο ότι είναι πιο ειλικρινές και εκδηλωτικό. Τα κριτήρια των παιδιών είναι ίσως λίγο διαφορετικά από αυτά που ξέρουμε ως ενήλικες, αλλά δεν είναι θέμα αυστηρότητας. Σίγουρα οι αντιδράσεις είναι πιθανό να μας σοκάρουν, αλλά μόνο επειδή εμείς οι ίδιοι έχουμε ξεχάσει την αθωότητα και τον αυθορμητισμό που συνοδεύει την παιδική ηλικία. Ακόμα, οι λεπτομέρειες που παρατηρούν και εντυπωσιάζουν το συγκεκριμένο κοινό μας αφήνουν άφωνους ώρες-ώρες. Αλλά πιστεύω ότι είναι και αυτό σημάδι της φρεσκάδας που έχει η μάτια τους.

Άλκης: Τα παιδιά πάντα θα είναι οι πιο αυστηροί κριτές γιατί όπως λέτε είναι αθώα και αυθόρμητα. Αν ένα παιδί χάσει το ενδιαφέρον του γι’ αυτό που παρακολουθεί θα το δηλώσει με κάθε τρόπο. Εμείς προσπαθούμε μεσα απο την δουλειά μας και την ενέργεια μας πάνω στη σκηνή να κρατάμε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών.

Βικτώρια: Είναι σίγουρα απαιτητικοί κριτές και αβίαστα ένθερμοι, οπότε ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις την τόσο δυνατή  ενέργεια που σε χτυπάει όταν βλέπεις μια ομάδα παιδιών να περιμένει με ανυπομονησία να παίξεις, είναι να ριχτείς στο παιχνίδι ολόψυχα.