Συγγραφέας: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΒΑΝΟΖΗΣ
ΣΕΙΡΑ: ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ISBN: 978-960-16-6191-9
ΣΧΗΜΑ: 14×21
ΣΕΛΙΔΕΣ: 136
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 7,90
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015
Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗ

Πριν από σαράντα, πενήντα χρόνια, ένα παιδί μεγαλώνει δίπλα σε μια αρχαία αποξηραμένη λίμνη. Ο παλιός βυθός της είναι η αλάνα για τα παιχνίδια του, οι ανθισμένες αμυγδαλιές μπροστά απ’ το σπίτι του στο χωριό σημαδεύουν τους έρωτές του.
Και στην πόλη όμως που θα το πάνε μετά, τους ίδιους εκείνους έρωτες πεισματωμένο θα πάρει μαζί του, τα ίδια παιχνίδια θα παίζει. Αλλά τα πράγματα αλλάζουν με τον καιρό, οι έρωτες ενηλικιώνονται, τα παιχνίδια γίνονται σοβαρά. Το παιδί δεν είναι έτοιμο να μεγαλώσει και το αρνείται. Οι στίχοι που γράφει, οι φίλοι του, η εκρηκτική σχέση του με την Εύα είναι τα όπλα του στη μάχη αυτή ή οι παγίδες που του στήνει ο χρόνος;

Από τις αµυγδαλιές µας µπροστά στο σπίτι µας στο χωριό, ζωντανή δεν έχει µείνει ούτε µία. Κάνα δυο κορµοί µονάχα υψώνονται ακόµα, ξεροί όµως. Διχάλες κούφιες µαυριδερές, την Ελενίτσα από κάτω τους µου ’τυχε να την αγαπήσω. Έφτυσα µια πέτρα πλακουτσωτή, την πέταξα στριφογυριστή προς τα πάνω κι ό,τι έβγαινε. Άµα µου τύχαινε η άφτυστη πλευρά, θα αγαπούσα τη Ρούλα.
Το χαρτόκουτο
1.Άδειο πακέτο τσιγάρων Κεντ (µαλακό) 2.Αναπτήρας zippo 3.Ανυπόγραφο τρυφερό γράµµα (;) 4.Γραπτός διάλογος όταν ετοιµάζαµε παρτούζα µε συµµαθήτριες 5.Διαµονητήριο Αγίου Όρους 6.Εικονίτσα µε ποδοσφαιριστή (διπλή από άλµπουµ) 7.Ευχαριστήριο συµµετοχής σε πένθος (πατέρας Σπύρου) 8.Ζευγάρι νάιλον κάλτσες (Σοφία;) 9.Ηµιτελές θεατρικό έργο (απόπειρα) 10.Ηχογραφηµένη κασέτα που τραγουδάω τη «Λαφίνα» (χωριό) 11.Κοκαλάκι µαλλιών (Αµαλία) 12.Κουµπί από πουκάµισο (Έφη) 13.Σελίδα εφηµερίδας µε αγγελία Αγίου Βαλεντίνου: Γιολάντα σ’ αγαπώ κι ίσως κάποτε µπορέσω να σ’ το πω κι από κοντά. Ένας τρελός 14.Σηµείωµα Δέσποινας (να µη χωρίσουµε ακόµα) 15.Τετράδιο ποιηµάτων 1 16.Τετράδιο ποιηµάτων 2 17.Τρίπλεξ καρδιάς (φυσιολογικό) 18.Φυσαρµόνικα (πατέρας) 19. Φωτογραφία Κοκό Σανέλ µε σωσία µου (1910) 20.Φωτογραφία ηλιοβασίλεµα (χωριό) 21.Χρονική κάρτα απεριορίστων διαδροµών

Ο Κώστας Καβανόζης γεννήθηκε στην Κοµοτηνή το 1967 και ζει στην Ξάνθη. Είναι φιλόλογος και διδάσκει στη Μέση Εκπαίδευση. Το Χαρτόκουτο είναι το τέταρτο βιβλίο του.