Το eclipses group theater παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση “το μαύρο νερό” της Νοτιοαφρικανής συγγραφέως Ρεζά Ντε Βετ από 15 Δεκεμβρίου και έως την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου στο studio Vis Motrix (Αγνώστου Στρατιώτη 20) κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το έργο διαδραματίζεται σε μια απομονωμένη αγροτική φάρμα και ακολουθεί τις ζωές δύο ορφανών αδελφών (ενός αγοριού κι ενός κοριτσιού), που μεγάλωσαν χωρίς γονική επιτήρηση, αρνούμενοι την πραγματικότητα και δημιουργώντας έναν αλλόκοτο κόσμο για να ζήσουν σε αυτόν. Στην απουσία των γονέων, τα παιδιά αναλαμβάνουν συχνά να τους υποδυθούν ή μάλλον να μετενσαρκωθούν σε αυτούς, διαιωνίζοντας έτσι τον κύκλο της Αμαρτίας-Τιμωρίας. Η άφιξη ενός δικηγόρου θα αναστατώσει, θα αμφισβητήσει, θα θελήσει να αλλάξει αυτόν τον κόσμο, "να τα καταστρέψει όλα". Τέταρτο πρόσωπο στο έργο, η νταντά. Ένας άγρυπνος παρατηρητής, μια "σκιά" που διέπει όλο το έργο με ένα μυστήριο και μια σχεδόν ιερή δύναμη. Το έργο διαθέτει τόσο στοιχεία δράματος, όσο και αρχετυπικούς συμβολισμούς που παραπέμπουν στις μεγάλες αρχαίες τραγωδίες. “το μαύρο νερό” διέπεται από μια αλλόκοτη ατμόσφαιρα μυστηρίου, με έντονες νότες μαγικού ρεαλισμού και μαύρης κωμωδίας.

Η συνέντευξη
Η σκηνοθέτις του έργου Ελεωνόρα Αϊβαζίδου μας μίλησε για την παράσταση…

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο;
Το συγκεκριμένο έργο επιλέχθηκε καθώς πραγματεύεται ζωτικά θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Δυνάμεις του ασυνείδητου αναδύονται από μέσα μας και οδηγούν τα βήματά μας. Οι πράξεις μας οδηγούνται μέσα από τα αχανή τοπία των εμπειριών του παρελθόντος και τις καταβολές του περιβάλλοντός μας, παλεύοντας να βρουν τη δική τους "αλήθεια" μέσα μας. Σκιαγραφούν εντέλει αυτό που είμαστε και γινόμαστε. Κύριο θέμα του έργου ο άνθρωπος και τα όριά του, πόσο τα γνωρίζει, πόσο τα διαμορφώνει και πόσο μπορεί να οριστεί από αυτά.

Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στο συγκεκριμένο θεατρικό;
Το έργο παρόλο που διαδραματίζεται σε μια απομονωμένη φάρμα της Νοτίου Αφρικής, έναν τόπο μακρινό από μας τόσο σε κουλτούρα όσο και σε τρόπο ζωής, δεν παύει να αφορά τον άνθρωπο σε οποιεσδήποτε χωροχρονικές συντεταγμένες κι αν βρίσκεται… Όπως οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες με τα οικογενειακά δράματα, τους φόνους, το μυστηριακό στοιχείο των μάντεων, την ενδεχόμενη κάθαρση ή τιμωρία ανεβαίνουν ακόμα σε όλα τα μέρη του κόσμου, κάπως έτσι και "το μαύρο νερό" εμπεριέχοντας πολλά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, θα εξακολουθεί να αφορά τον κόσμο χάρη στη βαθιά βουτιά που κάνει στις ουσιώδεις σχέσεις του ανθρώπου με τον εαυτό, την οικογένεια, τον Θεό, τον ξένο…

Για να μεταφερθεί η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα ποιες ήταν οι απαιτήσεις σκηνοθετικά;
"Το μαύρο νερό" δεν κρύβω ότι είναι ένα απαιτητικό έργο ως προς την σκηνική του απόδοση. Η όλη ατμόσφαιρα του έργου υποβλητική, μυστηριακή, τελετουργική και ταυτόχρονα ζωντανή, γήινη και άμεση, προϋπέθεσε καθαρές σκηνοθετικές γραμμές στην προσέγγιση των ρόλων, που να επιτρέπουν να διαφαίνεται η πολυπλοκότητα και το βάθος τους. Λιτότητα και αφαιρετικότητα στον σκηνικό χώρο.
Οι μυστηριώδεις ήχοι του εξωτερικού περιβάλλοντος, οι εσωτερικές φωνές, η "νύχτα" που περιβάλλει τους ήρωες, το γήινο και ταυτόχρονα απόκοσμο σκηνικό τοπίο, οι ίδιοι οι ήρωες που μοιάζουν να αιωρούνται ανάμεσα σε δυο κόσμους… Όλα αυτά αποτέλεσαν μεγάλη πρόκληση για το συγκεκριμένο ανέβασμα του έργου. Ο δρόμος ξεκινάει πάντα από μέσα.

Υπήρχε κάτι που σας δυσκόλεψε στη συγκεκριμένη παραγωγή;
Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, με λιγοστά μέσα, για μια άστεγη ομάδα οι δυσκολίες ήταν πολλές και μεγάλες. Με ομαδικό πνεύμα όμως και απεριόριστη αγάπη για αυτό που κάνουμε, ανταποκριθήκαμε και υποσκελίσαμε τις όποιες αντιξοότητες. Οι κόποι μας δικαιώθηκαν. Το αποτέλεσμα κρίνεται επί σκηνής!

info
Πρεμιέρα: Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012
Ημέρες και ώρες παράστασης: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:00
Χώρος: Studio Vis Motrix, Αγνώστου Στρατιώτη 20

Παράταση παραστάσεων: έως 28 Ιανουαρίου
Διάρκεια παράστασης: 90΄
Εισιτήρια: 12€, 10€ (μειωμένο)
Κρατήσεις: 6974413121, 6997165761