Η νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων απένειμε το βραβείο Abel, που θεωρείται το κορυφαίο βραβείο των Μαθηματικών, στην Αμερικανίδα Karen Uhlenbeck, ειδική στις μερικές διαφορικές εξισώσεις.

Είναι η πρώτη γυναίκα που τιμάται με το βραβείο Abel, που θεσπίστηκε το 2003 από τη νορβηγική κυβέρνηση, με στόχο να αντισταθμίσει την απουσία του βραβείου Νόμπελ Μαθηματικών. Φέρει το όνομά του Νορβηγού μαθηματικού Νιλς Χέντρικ ‘Αμπελ (1802-1829).

«Η Karen Uhlenbeck λαμβάνει το βραβείο Abel 2019 για το θεμελιώδες έργο της στη γεωμετρική ανάλυση και στη gauge theory, που άλλαξε ριζικά το μαθηματικό τοπίο», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Abel, ο Χανς Μούντε-Καας.

«Οι θεωρίες της ανέτρεψαν την αντίληψή μας για τις ελάχιστες επιφάνειες, όπως αυτές που σχηματίζονται από σαπουνόφουσκες και πιο γενικά προβλήματα ελαχιστοποίησης σε πολυδιάστατους χώρους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Uhlenbeck «επεξεργάστηκε εργαλεία και μεθόδους ανάλυσης, που πλέον ανήκουν στην εργαλειοθήκη κάθε γεωμέτρη και αναλυτή», υπογράμμισε η νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων.

Η 76χρονη Karen Uhlenbeck από το Κλίβελαντ έχει διακριθεί στην πανεπιστημιακή έρευνα ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και στο Institute for Advanced Study (IAS) στις ΗΠΑ.

Είναι, επίσης, μια προσωπικότητα που πρωτοστατεί για την ισότητα των φύλων στις επιστήμες και στα μαθηματικά.

Πηγή: perierga.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ