Το χαρακτηριστικό που έχει το Μανιτάρι είναι η συνύπαρξη της ποιότητας, της δημιουργικής ελληνικής κουζίνας και την καλύτερη σχέση αυτών με τις τιμές. Οι τιμές του καταλόγου διατηρούνται σε επίπεδα που δε θα πιστέψει κανείς για την περίοδο που διανύουμε. Φυσικά, τίποτα δεν είναι ο τυχαίο. Ο ιδιοκτήτης και ιθύνων νους για το εστιατόριο με τις πολλές διακρίσεις, ο Γιάννης Ζιάγκας, είναι από τους εμπειρότερους restaurateurs της Θεσσαλονίκης και φροντίζει για την καλύτερη δυνατή φιλοξενία και απόλαυση του γεύματός μας όλες τις εποχές του χρόνου.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος

Δημιουργική ελληνική κουζίνα και επιλεγμένα προϊόντα

Την επιμέλεια του μενού έχει και ο πολυβραβευμένος chef Δημήτρης Παμπόρης και η εμπειρία ενός ολοκληρωμένου μενού που εμπλουτίζεται και με πιάτα ημέρας αλλά και με προσαρμογές ανάλογα με τα υλικά κάθε εποχής. Πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός ότι καλύπτει τόσο τους λάτρεις του κρέατος και του ψαριού όσο και εκείνους που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο του μενού είναι ότι χρησιμοποιούνται επιλεγμένα προϊόντα από παραγωγούς ανά την Ελλάδα που αναβαθμίζουν γευστικά και ποιοτικά κάθε πιάτο.

Το εδεσματολόγιο στο Μανιτάρι χωρίζεται σε πιάτα κλασσικά και δημοφιλή, ορεκτικά, σαλάτες, νέες προτάσεις σε κυρίως και μία κάρτα επιδορπίων που ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο το γεύμα σας.

Μερικά από τα πιάτα που δοκιμάσαμε

Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα ας δούμε τι δοκιμάσαμε εμείς στην πρόσφατη επίσκεψή μας.

Το ταρτάρ από μοσχαρίσιο φιλέτο, μαριναρισμένο με «ασιατικό στιλ», κρέμα από κρόκο αυγού, ψημένο χωριάτικο ψωμί και μαγιονέζα τρούφας, αν είναι στις γεύσεις σας, το θεωρώ το ιδανικό ξεκίνημα για ένα γεύμα. Θα απλωθεί στο τραγανό ψωμάκι και μαζί με τις πρώτες γουλιές κρασιού θα δώσει την εκκίνηση για το παιχνίδι των γεύσεων που θα ακολουθήσει.


Τα ορεκτικά έχουν μεγάλη ποικιλία γευστικών συνδυασμών. Μία ιδιαίτερη πρόταση είναι η Φάβα Σαντορίνης, με αυγό ποσέ σε κρούστα από panko, προσούτο Πάρμας, ψητά σπαράγγια και άρωμα τρούφας. Μία πολύ διαφορετική πρόταση σερβιρίσματος της φάβας σε σχέση με ό,τι έχουμε συνηθίσει.

Ενώ μία ακόμη ενδιαφέρουσα πρόταση από τα ορεκτικά είναι και το cheesecake με κατσικίσιο τυρί chevre, παξιμάδι χαρουπιού, γλυκόξινα παντζάρια, και κρέμα πορτοκάλι.

 

Οι σαλάτες συνδυάζουν τα δροσερά πράσινα φύλλα με υλικά που αναδεικνύουν γλυκόξινες νότες, διαφορετικές υφές και μια τελική ισορροπία. Εμείς επιλέξαμε μία σαλάτα με τρίχρωμη Κινόα, με λαχανικά, cranberries, γλυκό λαδολέμονο δυόσμου, ψητό αβοκάντο, μαρμελάδα από ώριμο γκρέιπφρουτ και μους από Νιβατό Βερδικούσας. Καμία σύνθεση πιάτου στο «Μανιτάρι» δεν είναι βαρετή και σίγουρα δεν αφήνεται στην τύχη. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Συνεπώς κάθε επιλογή θα σας ανταμείψει και προτείνουμε να πειραματιστείτε και με γεύσεις που δε συνηθίζετε να επιλέγετε.

 

Στα κυρίως πιάτα μας περίμεναν δύο προτάσεις ημέρας, ένα ζουμερό γεμιστό μπουτάκι κοτόπουλου με γραβιέρα και λιαστή τομάτα και τρυφερό μοσχαράκι στη γάστρα μαγειρεμένο με κόκκινο κρασί, πουρέ σελινόριζας και μαύρη τρούφα εποχής.
Για να παραμείνουμε λίγο σ’ αυτή την κατηγορία του μενού, δε θα μπορούσαν να λείπουν τα ζυμαρικά και το ριζότο. Ραγού μοσχαρίσιο με παπαρδέλες, φρέσκο ραβιόλια γεμιστά με burrata, κρέμα πορτσίνι, guanciale και βούτυρο μαύρης τρούφας ενώ ένα από τα δημοφιλέστερα και ιδιαίτερα πιάτα του μενού είναι το ριζότο σαν λαχανοντολμάς, με βουβαλίσιο κιμά Κερκίνης, μυρωδικά, αυγολέμονο από ζωμό λάχανου και περγαμόντο.

Επίσης υπάρχουν τρεις προτάσεις με ψάρι, όπως ο υπέροχα μαγειρεμένος μπακαλιάρος με κρούστα από φουντούκι, κουσκουσάκι βουβαλίσιο και μύδια τουρσί, το λαβράκι σοτέ με σάλτσα κακαβιάς και kale φρικασέ καθώς δεν λείπουν και οι επιλογές όπως τα μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ από λεμονάτες πατάτες φούρνου ή το μοσχαρίσιο φιλέτο με νιόκι πατάτας και πέστο τρούφας.

Το μενού ολοκληρώνεται με μία σειρά λαχταριστών επιδορπίων, δημιουργήματα του «Peace n Cake» που περιλαμβάνει Millefeuille με κρέμα από βανίλια Μαδαγασκάρης, Armenonville με ζεστή namelaka γάλακτος, εξωτική Pavlova καθώς και Parfait Amber με sable btreton μπισκότο και μία Cremeux βέλγικης σοκολάτας με framboise και φρούτα του δάσους.

Η απόλαυση του φαγητού είναι μία ολοκληρωμένη εμπειρία στο Μανιτάρι καθώς και ο ίδιο ο χώρος, τόσο στο εσωτερικό όσο και στη βεράντα προκαλεί μία ηρεμία και άνεση, που συνδυάζεται με το φιλόξενο και διακριτικό service από προσωπικό που είναι ενημερωμένο για τις γεύσεις και τις προτάσεις της λίστας κρασιών.

Το Μανιτάρι, διακεκριμένο σε γαστρονομικά βραβεία, όπως τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας,  FNL Awards και τα Estia Awards, παραμένει ανήσυχο τόσο ως προς το μενού του που ανανεώνει συχνά όσο και ως προς τον χώρο του, όπου η ήρεμη και ζεστή ατμόσφαιρα είναι χαρακτηριστική. Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για ένα σύγχρονο ζωντανό εστιατόριο που στηρίζει τις σημαντικές πολιτιστικές και γαστρονομικές δράσεις της πόλης.

Το Μανιτάρι παραμένει ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με όσα είδαμε παραπάνω, θέλουμε να πιστεύουμε πως θα συνεχίσει διαρκώς να μας εκπλήσσει γαστρονομικά και τα επόμενα χρόνια.

Περιοχή
Ανατολικά

Διεύθυνση
Θεμ. Σοφούλη 57, στο 2ο όροφο του εμπορικού κέντρου Sofouli Center, Καλαμαριά

Ανοιχτά
Καθημερινά 13:00 – 24:00

Τηλέφωνο
2310415289

Facebook: Το Μανιτάρι Restaurant

Instagram: manitari_rst

Website: to-manitari.gr