Γράφει ο Γιάννης Κωνσταντίνος

 

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται από τις 30 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου το Φεστιβάλ Κινηματόγραφου και το Wine Law προσπαθεί να σας μεταφέρει στο κλίμα των ημερών παρουσιάζοντας συνοπτικά ορισμένες σπουδαίες ταινίες και ντοκιμαντέρ του διεθνούς κινηματογράφου που ασχολήθηκαν στο παρελθόν με το αγαπημένο μας θέμα, το κρασί.

Το κρασί σίγουρα έχει περίοπτη θέση στο διεθνή κινηματογράφο και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται ποικίλλει. Είναι αρκετά τα ντοκιμαντέρ που επικεντρώνονται σε ένα γεγονός που αφορά το κρασί ή κάποια οινοπαραγωγική περιοχή. Μάλιστα, όλο και περισσότερες είναι πλέον οι ταινίες που έχουν βασικό άξονα πλοκής ένα γεγονός που αφορά το κρασί όπως το Bottle Shock (2008) ή ακόμα αυτές που το κρασί διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των πρωταγωνιστών όπως το Sideways (2004). Παράλληλα, είναι πολλές εκείνες οι ταινίες που  κάποιος εκ των πρωταγωνιστών απολαμβάνει ή απλά αναφέρεται σε κάποιο κρασί, ενώ συχνό είναι το φαινόμενο να υπάρχει κάποιο κρασί στο σκηνικό της ταινίας. Ποιος άραγε δε θυμάται το Saint Emillion Château  Angelus στο James Bond: Casino Royale ή την αναφορά στο Chianti στη Σιωπή των Αμνών και το Château Margaux του 1858 στο Sherlock Holmes;

Οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ με βασικό αντικείμενο το κρασί τα τελευταία χρόνια ολοένα και πληθαίνουν. To Mondovino (2004) είναι ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει συνολικά τη βιομηχανία του κρασιού σε περιοχές όπως Μπορντώ, Βουργουνδία, Καλιφόρνια και Τοσκάνη, υπό το πρίσμα μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας και με την οπτική τεράστιων προσωπικοτήτων όπως ο Robert Parker και o Michel Rolland. Ένα από τα ωραιότερα ντοκιμαντέρ είναι το Α Year in Champagne (2014), ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τα πάντα που σχετίζονται με τη Σαμπάνια, τις ποικιλίες, την αυστηρή νομοθεσία, την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής, ακόμα και τη σημασία της Σαμπάνιας στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Για τους λάτρεις του Νέου Κόσμου, το ντοκιμαντέρ Boom Varietal: The Rise of Argentinian Malbec (2011) είναι ιδανικό καθώς επικεντρώνεται στο Malbec, μια ποικιλία που δυσκολεύτηκε στην Ευρώπη, ευδοκίμησε και μεγαλουργεί στην Αργεντινή, ειδικότερα σε υψηλά υψόμετρα της Mendoza, δίνοντας εξαιρετικά κρασιά με αρώματα μαύρου φρούτου, δαμάσκηνου, βιολέτας και κακάου. Το 2016 κινηματογραφήθηκε ένα ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ, το Sour Grapes, το οποίο βασίστηκε σε μια αληθινή ιστορία που αφορά τη μεγαλύτερη απάτη στο χώρο της οινικής βιομηχανίας, την οποία πραγματοποίησε ο Rudy Kurniawan, ένας Ινδονήσιος συλλέκτης κρασιών και λάτρης των κρασιών της Βουργουνδίας.

Είναι ξεκάθαρο πως τη τελευταία δεκαετία γίνονται συνεχώς εξαιρετικά ντοκιμαντέρ, με αποκορύφωμα το SOMM (2012) που δείχνει την προσπάθεια τεσσάρων sommelier να αποκτήσουν τον τίτλο Master Sommelier, έναν τίτλο τόσο απαιτητικό που κατέχουν λιγότεροι από 300 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η απήχηση του ήταν τόσο μεγάλη που οδήγησε στο SOMM: Into the Bottle (2016) που παρουσιάζει τον τρόπο παραγωγής κρασιού, την τηλεοπτική σειρά Uncorked και την ταινία SOMM III που μας παρουσιάζει τη σημασία της τυφλής γευσιγνωσίας (Blind Tasting), τα συμβάντα της γευσιγνωσίας του Παρισιού το 1976, όπως και τα αποτελέσματα της μετά την υψηλότερη βαθμολογία των κρασιών από την Καλιφόρνια έναντι εκείνων από την Γαλλία.

Πέρα από τα ντοκιμαντέρ, υπάρχουν και ταινίες που βασίζονται σε γεγονότα που αφορούν το κρασί όπως το Bottle Shock (2008), μια ταινία βασισμένη στη γευσιγνωσία του Παρισιού το 1976, όπου τα κρασιά της Καλιφόρνια βαθμολογήθηκαν υψηλότερα από τα γαλλικά. Μια ταινία που θα λατρέψει κάθε οινόφιλος που αγαπά τα κρασιά του Νέου Κόσμου, καθώς δείχνει όλο τον ενθουσιασμό για την παραγωγή οίνου που επικρατούσε στη Καλιφόρνια εκείνη την εποχή με αποκορύφωμα την γευσιγνωσία που έμελλε να αλλάξει τον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Άλλη  μια ταινία που λατρεύει κάθε οινόφιλος είναι το Sideways (2004), μια ταινία ύμνος στο καλό κρασί, στον οινοτουρισμό, αλλά και στην ικανότητα του κρασιού να φέρνει κοντά τους ανθρώπους.  Δύο φίλοι με αφορμή τον επερχόμενο γάμο τους ενός πραγματοποιούν ένα ταξίδι στην Santa Barbara, οινοπαραγωγική περιοχή της Santa Yvez στην Καλιφόρνια. Αρώματα και γεύσεις πραγματικά ξεπηδούν από τον κινηματογραφικό φακό και εμείς μαθαίνουμε με απλά λόγια τον τρύγο, τις τεχνικές γευσιγνωσίας, τη σημασία του κλίματος και του υψομέτρου για την παραγωγή κρασιού και όλα αυτά μέσα από την ανάπτυξη των ανθρωπίνων σχέσεων και της καθημερινότητας.  Η επίδραση της ταινίας αυτής ήταν τόσο μεγάλη που αυξήθηκε ο οινοτουρισμός αλλά και εκτοξεύθηκαν οι πωλήσεις του Pinot Noir στις Η.Π.Α. Αν απλά αγαπάτε το κρασί μετά το Sideways θα το λατρέψετε.

Το Wine Law σας προτείνει να επιλέξετε ένα καλό κρασί, αντίστοιχο με το θέμα της ταινίας που θα αποφασίσετε να δείτε και σας εύχεται να το απολαύσετε, όπως άλλωστε και την ταινία.