Διανύουμε μία εποχή όπου οι ανθρώπινες σχέσεις επηρεάζονται εύκολα και γίνονται πιο εύθραυστες. Για να δημιουργηθεί και συνάμα να κρατηθεί μία υγιή σχέση χρειάζεται χρόνος, αντοχή και πολλή φροντίδα.

Υπάρχει τελικά ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα μας; Υπάρχουν επιτυχημένες σχέσεις; Τί μπορούμε να κάνουμε για να μάθουμε να αγαπάμε και να φροντίζουμε περισσότερο τον εαυτό μας;

Στα παραπάνω ερωτήματα απαντά η Ψυχολόγος – Κοινωνική Ερευνήτρια, Αγνή Αλίκη Μαριακάκη, ενώ παράλληλα μας εξηγεί από που εμπνεύστηκε τη συγγραφή του νέου της βιβλίου «Σου αξίζει να ευτυχήσεις».

Συνέντευξη στη Χριστίνα Μισιρλή

Πολλοί άνθρωποι έχουμε την ανάγκη να διαβάζουμε για πράγματα που μας δημιουργούν ευχαρίστηση αλλά και συμβουλές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα ή ακόμα και τη ζωή μας.  Από που εμπνευστήκατε τη συγγραφή του νέου σας βιβλίου «Σου αξίζει να ευτυχήσεις»; Και τί περιγράφετε μέσα σε αυτό; 

Αυτό το βιβλίο εμπνέεται από τη δική μου προσωπική διαδρομή στην ευτυχία μέσα από πάμπολλες δυσκολίες και επώδυνα βιώματα, αλλά και μέσα από τις ιστορίες γενναίων ανθρώπων που συνάντησα σαν θεραπεύτρια στην επαγγελματική μου ζωή. Θεωρούμε ότι η ευτυχία είναι κάτι εντελώς φευγαλέο και εφήμερο. Καμιά φορά δυσκολευόμαστε ακόμα και να πούμε την ίδια τη λέξη «ευτυχώ». Κι αυτό συμβαίνει επειδή και η ευτυχία είναι δεξιότητα. Είναι κάτι που μαθαίνεται… και ενώ μαθαίνουμε την προπαίδεια, τα ανώμαλα ρήματα και την ορθογραφία, αφήνουμε τα συναισθήματά μας στην τύχη τους. Αυτό το βιβλίο είναι ένας οδηγός μεταμόρφωσης των δύσκολων εμπειριών όπως η αποτυχία, η απόρριψη, ο θυμός, ο φόβος σε αφορμές για να βρίσκει κανείς νόημα και ικανοποίηση στη ζωή του… όσο οξύμωρο και να ακούγεται αυτό.

Πόσο δύσκολες είναι οι ανθρώπινες σχέσεις στην εποχή που ζούμε; Πιστεύετε ότι έχει χαθεί η ουσιαστική επικοινωνία;

Ναι, οι ανθρώπινες σχέσεις γίνονται προοδευτικά πιο δύσκολες. Αυτό συμβαίνει επειδή προοδευτικά έχουμε όλο και περισσότερες προσδοκίες από τον άλλο, ενώ έχουμε λιγότερες αντοχές. Περιμένουμε πάρα πολλά από έναν σύντροφο, και είμαστε όλο και λιγότερο διατεθειμένοι να ανεχθούμε τα ευάλωτα και δύσκολα στοιχεία του χαρακτήρα του. Η ουσιαστική επικοινωνία είναι πράγματι πολύ πιο δύσκολη πια. Τα κοινωνικά δίκτυα δημιουργουν τέλεια πρότυπα στο μυαλό μας, και σαν αποτέλεσμα κάνουμε πίσω στην επικοινωνία με ανθρώπους που μονο τέλειοι δεν είναι.

Την 1η Μαρτίου θα είστε ομιλήτρια στο «Relationships Master Class» στη Θεσσαλονίκη. Σε τι στοχεύει το συγκεκριμένο Master Class;

Προηγουμένως λέγαμε για το πόσο λίγο είμαστε προετοιμασμένοι για τις σχέσεις. Μαθαίνουμε ένα σωρό επαγγελματικές δεξιότητες, συσσωρεύουμε γνώσεις, έλα όμως που στο κομμάτι των σχέσεων είμαστε όλοι απροετοίματοι. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει αυτό το Master Class. Θα παρουσιάσει τους πρακτικούς τρόπους για να απολαμβάνει κανείς μια σχέση, να ξεπερνά τις σκοπέλους, να λύνει προβλήματα, να συνδέεται στενότερα, και να χαίρεται τον άνθρωπό του. 

Υπάρχουν τελικά επιτυχημένες σχέσεις; (φιλικές, ερωτικές, συναδελφικές)

Oι σχέσεις είναι σαν τα λουλούδια. Θέλουν περιποίηση και φροντίδα. Θέλουν πότισμα, κλάδεμμα, και μερικές φορές και επαναφύτευση σε νέα γλάστρα. Τις περισσότερες φορές δεν έχουμε καλές σχέσεις με τους άλλους γιατι δεν θέλουμε να κάνουμε όλη αυτή τη δουλειά. Από τον να επιλέγεις με υγιή κριτήρια τους φίλους σου, και να απομακρύνεις δηλητηριώδεις ανθρώπους, μέχρι το να είσαι διατεθειμένος να μην εχεις πάντα δίκιο, να λες συγγνώμη, να πιστεύεις στα καλά στοιχεία του άλλου και να επενδύεις χρόνο για όμορφες εμπειρίες μαζί του. 

Τι βήματα χρειάζεται να κάνει κάποιος προκειμένου να μάθει να αγαπά και να φροντίζει τον εαυτό του; 

Η αγάπη προς τον εαυτό είναι η πιο δύσκολη και βασίζεται σε πρακτικές που δεν είναι πάντα εύκολες. Η αγάπη προς τον εαυτό ξεκινά από το να μην έχεις ανάγκη να αρέσεις σε όλους, να είσαι αποδεκτός, να είσαι το καλό παιδί. Συχνά κάποιοι πιστεύουν πως με το να είναι υποχωρητικοί και ευχάριστοι στους πάντες θα γίνουν αποδεκτοί, θα αγαπηθούν, θα αρέσουν. Στην πράξη όμως απλά διδάσκουν τους γύρω τους να τους θεωρούν δεδομένους και αυτονόητους. Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη πράξη που μπορεί κανείς να κάνει για τον εαυτό του, είναι να μπορεί να λέει «όχι», να βάζει όρια, να επιλέγει να έχει κοντά του όσους τον σέβονται, και να ξοδεύει χρόνο με πράγματα που ευχαριστούν τον ίδιο κι ας μην ευχαριστούν όλους τους άλλους.