Το KinderDocs επιστρέφει τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη με ένα τριήμερο αφιέρωμα για τους νεαρούς και τους μεγαλύτερους θεατές του! Τρεις ημέρες με έξι βραβευμένα ντοκιμαντέρ που μιλούν για την εφηβεία, την εκπαίδευση, τα όνειρα των παιδιών, τη μετανάστευση και την επιστήμη, και μας ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη, τις ελβετικές Άλπεις, τη Λέσβο, τη Γεωργία, τη Γκάνα και το Βερολίνο. 

Την Παρασκευή 22/2 ξεκινάμε από τη Νέα Υόρκη. Τι προβληματίζει τους εφήβους; Μια παρέα εφήβων στο Μπρούκλιν μάς αποκαλύπτει τoν κόσμο τους, αυτά που τους απασχολούν και εκείνα που μοιράζονται μεταξύ τους οι νέοι αυτής της ηλικίας.

Το Σάββατο 23/2 ταξιδεύουμε στις ελβετικές Άλπεις και από εκεί στο σύμπαν με μια ταινία αστρονομίας. Την ίδια μέρα, θα δούμε επίσης τρεις ταινίες μικρού μήκους με θέμα “παιδική εργασία και όνειρα, τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις”. Θα παρακολουθήσουμε τις ιστορίες τεσσάρων παιδιών από τη Γκάνα ως έναν καταυλισμό προσφύγων στη Λέσβο και από εκεί στη Γεωργία, μαθαίνοντας για τις αντιξοότητες που βιώνουν και τα όνειρά τους.

Την Κυριακή 24/2 παρακολουθούμε επί έναν χρόνο τη ζωή μαθητών σε ένα διαφορετικό σχολείο στο Βερολίνο, που προσπαθούν για μια δεύτερη ευκαιρία.

 

Όλες οι ταινίες προβάλλονται στην αυθεντική τους γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

Οι ταινίες  αποκαλύπτουν στα παιδιά και στους νεαρούς θεατές πτυχές της πραγματικής ζωής και όψεις του σύγχρονου κόσμου που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στη ζωή τους. Ανοίγουν παράθυρα στην καθημερινότητά τους, προσφέρουν ευκαιρίες για προβληματισμό και συζήτηση. Στα ντοκιμαντέρ, που είναι επιλεγμένα ώστε να μιλάνε στη δική μας πραγματικότητα, οι “πρωταγωνιστές” είναι αληθινά παιδιά και νέοι, ενώ καλύπτουν μεγάλη γκάμα θεμάτων που απασχολούν τους εφήβους και το περιβάλλον τους. Στο επίκεντρο των ταινιών του KInderDocs βρίσκονται οι σχέσεις, το σχολικό περιβάλλον, οι διαφορετικοί πολιτισμοί, η μετανάστευση, η παιδική εργασία, οι επιστήμες, το μέλλον.

Όλες οι ταινίες προβάλλονται στην αυθεντική τους γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους και διαθέτουν ηλικιακή σήμανση.

Μετά από κάθε προβολή, ακολουθεί συζήτηση με καλεσμένο, με τη συμμετοχή του κοινού.

*Ένα συναρπαστικό τριήμερο για όλη την οικογένεια, εκπαιδευτικούς και σινεφίλ της Θεσσαλονίκης!  Από την Παρασκευή 22/2 έως και την Κυριακή 24/2 στο MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

 

Tο πρόγραμμα του τριημέρου:

Παρασκευή 22/02, ώρα 17.00-19.00
All This Panic, Jenny Gage, Η.Π.Α., 2016, 79’
Για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, γονείς και εφήβους από Β΄ Γυμνασίου

 Τι προβληματίζει τους εφήβους από τα 15 έως τα 18; Γυρισμένη στη Νέα Υόρκη, η ταινία παρακολουθεί επί τρία χρόνια μια ομάδα εφήβων, αποτυπώνοντας την ζωή τους, την καθημερινότητα, τις σχέσεις, το σχολείο, τις αγωνίες τους, σε μια μικρογραφία του τι συμβαίνει με τους νέους στα μεγάλα αστικά κέντρα σήμερα. Με σπουδές καλλιτεχνικής φωτογραφίας, οι δημιουργοί αναδεικνύουν με πολύ ιδιαίτερο τρόπο προσωπικές στιγμές ανακάλυψης και φιλίας, θυμίζοντας στους ενήλικους θεατές πόσο δύσκολο είναι συχνά το να μεγαλώνεις. Η σινεφίλ αυτή ταινία, που κέρδισε το βραβείο Grierson στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα.

Στην αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με θέματα σχετικά με την εφηβεία και καλεσμένο τον Δημήτρη Κυριάκο, Ψυχίατρο.

 

Σάββατο 23/02, ώρα 12:00-14:00
Children of the Universe, Camille Budin, Ελβετία, 2017, 52’
Για οικογένειες και παιδιά από Γ΄ Δημοτικού

Ποια είναι η θέση μας στο σύμπαν; Πώς τα παιδιά μαθαίνουν για τα μυστικά του σύμπαντος παίζοντας; Ένα ορεινό δημοτικό σχολείο ξεκινάει να ανακαλύψει τα μυστικά του σύμπαντος, με τη βοήθεια της αστροφυσικού Stéphanie Juneau: τη Μεγάλη Έκρηξη, τη δημιουργία των αστεριών, τα σουπερνόβα, τις μαύρες τρύπες, τη Γη. Σε ένα εισαγωγικό εργαστήριο αστρονομίας, τα παιδιά στην ταινία ανακαλύπτουν ότι τα πάντα, μικρά και μεγάλα, συνδέονται. Μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις στη φύση, με αθώες, απλοϊκές ερωτήσεις, αναζητούν απάντηση στο μεταφυσικό ερώτημα: «Ποια είναι η θέση μας στο σύμπαν;»

Επίσημη εθνική επιλογή στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Nyon

Στη γαλλική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με καλεσμένη τη Σοφία Παπαϊωάννου, Φυσικό, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα

 

Σάββατο, 23/02, ώρα 14:30-16:30 – Τρεις ταινίες σε μια προβολή

  1. Kayayo the Living Shopping Baskets, Mari Riise, Νορβηγία, 2015, 32’
  2. Hello Salaam, Kim Brand, Ολλανδία, 2017, 16’
  3. Apollo Javakheti, Bakar Cherkezishvili, Γεωργία, 2017, 16’

Για γονείς και παιδιά από Δ΄Δημοτικού

Τι συνδέει την οκτάχρονη Μπαμούνου, που δουλεύει ως αχθοφόρος στις αγορές της Γκάνας με τον Μέρλιν και τον Σιλ, δύο αδέλφια από την Ολλανδία που αποφασίζουν να περάσουν τις διακοπές τους σε ένα καταυλισμό προσφύγων στη Λέσβο, καθώς και τον δωδεκάχρονο Μπαντούρα, βοσκό και τυροκόμο από τη Γεωργία;  Από τη Γκάνα σε έναν καταυλισμό προσφύγων στη Λέσβο και από τη Λέσβο στη Γεωργία, τέσσερα παιδιά μοιράζονται τις αντιξοότητες και τα όνειρά τους.

 

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με καλεσμένο τον Γρηγόρη Αμπατζόγλου, Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, ΑΠΘ.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Ελλάδα

 

Κυριακή 24/02, ώρα 12:00-14:00
Berlin Rebel High School, Alexander Kleider, 2017, 92’
Για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, γονείς και εφήβους από Β΄ Γυμνασίου

 Υπάρχει δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση;  Ο Χανίλ, η Λένα και ο Άλεξ είναι ήδη είκοσι χρονών. Δεν πήραν ποτέ απολυτήριο, και τώρα αποφασίζουν να ξαναπροσπαθήσουν, φοιτώντας σε ένα αντισυμβατικό σχολείο, μοναδικό στη Γερμανία. Χωρίς τη συνηθισμένη ιεραρχία, θέσεις εξουσίας και  πίεση στην τάξη, ανακαλύπτουν μια νέα κοινωνικότητα. Πρέπει, όμως, κι αυτοί να περάσουν τις εξετάσεις, αντίστοιχες με τις Πανελλήνιες, όπως σε κάθε σχολείο της Γερμανίας. Έχουν δύο μόνο χρόνια για να προετοιμαστούν. Θα τα καταφέρουν;

Ο σκηνοθέτης υπήρξε ο ίδιος μαθητής σε αυτό το σχολείο.

Στη γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

Βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ στο Austin Film Festival

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με καλεσμένη τη Χριστίνα Μαρκούδη, Φιλόλογο Γερμανικής Φιλολογίας.

Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe

 

Πληροφορίες:
Τιμή εισιτηρίου: €3 (παιδιά) €6 (ενήλικες)
Όλες οι ταινίες KinderDocs προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

Κρατήσεις/Πληροφορίες:
MOMUS Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Τ: 2310 240002 (Πέμπτη-Σάββατο 9.00-17.00, Κυριακή 11.00-15.00)

Διεύθυνση:
Εγνατίας 154 (ΔΕΘ-HELEXPO), Τ: 2310 240002
Πρόσβαση ΑΜΕΑ

Πώς να φτάσετε:
Λεωφορεία: 02,03,05,06,07,08,10,11,12,14,17,27,31,33,39,54,58,78 & Πολιτιστική γραμμή Νο 50 στη διαδρομή «Θεσσαλονίκη με μια βόλτα»

Μάθε λίγα πράγματα για το KinderDocs

Το KinderDocs Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και το MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει προβολές και δράσεις, καθημερινή για σχολεία και σαββατοκύριακο για όλη την οικογένεια. Το φεστιβάλ διαρκεί φέτος έως και τον Μάιο 2019 και απευθύνεται σε παιδιά και νέους από 9 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, καθώς και όλους όσοι αγαπούν την τέχνη του ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες  αποκαλύπτουν στα παιδιά και τους νεαρούς θεατές όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής και όψεις του σύγχρονου κόσμου που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στη ζωή τους, ανοίγοντας παράθυρα στην καθημερινότητά τους και προσφέροντας ευκαιρίες για προβληματισμό και συζήτηση. Στα ντοκιμαντέρ, που είναι επιλεγμένα ώστε να μιλάνε στη δική μας πραγματικότητα, πρωταγωνιστούν πραγματικά παιδιά και νέοι, ενώ τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται καλύπτουν μεγάλη γκάμα θεμάτων που απασχολούν τους εφήβους. Στο επίκεντρο των ταινιών του KinderDocs βρίσκονται οι ανθρώπινες σχέσεις, το σχολικό περιβάλλον, οι διαφορετικοί πολιτισμοί, η μετανάστευση, η παιδική εργασία, οι επιστήμες, το μέλλον. Όλες οι ταινίες προβάλλονται στην αυθεντική τους γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους και διαθέτουν ηλικιακή σήμανση. Μετά από κάθε προβολή ακολουθεί συζήτηση με καλεσμένο, με τη συμμετοχή του κοινού.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη των σημαντικότερων φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη: IDFA (Ολλανδία) και DOXS! (Γερμανία), διαθέτει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού European Children’s Film Association.  Το 2018, το  KinderDocs επιμελήθηκε το παιδικό και νεανικό πρόγραμμα του Festival dei Popoli, ενός από τα μεγαλύτερα ιταλικά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, που διοργανώνεται στη Φλωρεντία από το 1959.

 

Για να διοργανώσουμε το δικό σας KinderDocs (εκτός Αθήνας/Θεσσαλονίκης) επικοινωνήστε μαζί μας: [email protected]