Ακολουθεί το πρόγραμμα από το Δωμάτιο της Γειτονιάς στην Τούμπα:

Γιόγκα Μαζί
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου & Τρίτη 06 Οκτωβρίου, 12:00-13:00
Τετάρτη 14 & 21 Οκτωβρίου, 18:00-19:00

Αρχίζουμε να κινούμε τα σώματά μας στο ρυθμό της αναπνοής και της καρδιάς μας, ασκούμαστε μαζί και απολαμβάνουμε μια πρακτική στη γιόγκα με ροή (Vinyasa Yoga). Στην Αυλή του Δωματίου, μαθαίνουμε πώς να ερχόμαστε στον ιερό χώρο του σώματός μας και να σταματάμε τον κόσμο, σε ένα μέρος όπου η φύση συναντά το αστικό τοπίο.

Η πρακτική στη γιόγκα είναι γνωστή για μια πληθώρα ευεργετικών απολαβών για το σώμα, τη διάθεση και το μυαλό. Ποιά είναι όμως αυτά τα σημεία στα οποία κάνει τη διαφορά ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα αναπνοής, διαλογισμού και κίνησης; Ποιές δομές του εγκεφάλου και της ψυχολογίας μας επηρεάζει; Ελάτε να βρούμε την εξατομικευμένη και βιωματική απάντηση σε όλα τα παραπάνω!

~Απαραίτητη προϋπόθεση και ευθύνη να έχει o/η καθένας/μια προσωπικό στρωματάκι γιόγκα καθώς και να συμπληρώνει έντυπο υπεύθυνης δήλωση σχετικά με τον COVID-19.
~Απαραίτητη η προσέλευση δέκα λεπτά πριν την έναρξη του μαθήματος.

Εισηγήτρια: Ελίνα Ιωάννου
facebook: YogaMazi
instagram: yogamazi

Κάνε κράτηση ΕΔΩ


Διακοσμητικό στεφάνι
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, 18:00-20:00

Μία κρεμάστρα, παλιά υφάσματα και λίγο σκοινί, για ένα όμορφο διακοσμητικό τοίχου για όλο το χρόνο, για εμάς ή τους αγαπημένους μας!

Υλικά:
Υφασμάτινα κομμάτια/κορδέλες της αρεσκείας σας
Εισηγήτρια: Θεοδώρα Ιακώβου
Αριθμός θέσεων: 06

Κάντε κράτηση ΕΔΩ


Δημιουργική Γραφή
Κάθε Τετάρτη του Οκτωβρίου, 18:00- 20:00

Στο εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής θα διαβάσουμε επιλεγμένα πεζά και ποιητικά κείμενα και θα συζητήσουμε τα συναισθήματα που μας δημιουργεί η ανάγνωση της Λογοτεχνίας. Στη συνέχεια θα αποπειραθούμε να διοχετεύσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας σε διάφορες μορφές πεζού και ποιητικού λόγου. Θα μάθουμε τις διάφορες τεχνικές της πλοκής και της ανάπτυξης των χαρακτήρων αλλά κυρίως θα χαρούμε τη χαρά της δημιουργίας ενός λογοτεχνικού κειμένου με υλικό τις εμπειρίες, τις σκέψεις, τις ιδέες και τα όνειρά μας.

Εισηγητής: Ιωάννης Μπάχας
Αριθμός θέσεων: 06

Κάντε κράτηση ΕΔΩ


Πλέξιμο με βελονάκι,
Κάθε Πέμπτη του Οκτωβρίου, 17:30- 19:30

Ερχόμαστε στο Δωμάτιο, μοιραζόμαστε γνώσεις και ιδέες για την τέχνη του πλεξίματος και δημιουργούμε αξεσουάρ και αντικείμενα της επιλογής μας.
Υλικά που θα χρειαστούν:
Μαλλί
Βελονάκι
Εισηγήτρια: Χρυσάνθη Παναρέτου
Αριθμός θέσεων: 06

Κάντε κράτηση ΕΔΩ


Λέσχη Ανάγνωσης,
Παρασκευή 2, 16 & 30 Οκτωβρίου, 17:30- 19:30

Το Δωμάτιο της Γειτονιάς προσκαλεί τους/τις φίλους/ες της λογοτεχνίας και του βιβλίου στις νέες συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης, με όλους/ες εσάς που ενδιαφέρεστε να συναντιέστε συστηματικά για να συζητάτε τα βιβλία που διαβάσατε ύστερα από κοινή σας συμφωνία.
Όσοι/ες αγαπάτε το βιβλίο και την ανάγνωση, μοιραστείτε μαζί με άλλους/ες τις εμπειρίες σας, τις εντυπώσεις σας, τις σκέψεις σας.

Εισηγήτρια: Φωτεινή Χρηστίδου
Αριθμός θέσεων: 06

Κάντε κράτηση ΕΔΩ


Περιποίηση αυλής & παρτεριών,
Σάββατο 03 Οκτωβρίου, 12:00- 13:00

Σε αυτή τη συνάντηση θα περιποιηθούμε όλοι/ες μαζί τα παρτέρια μας και θα μοιραστούμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας με την κηπουρική.

Εισηγήτρια ομάδα: Ομάδα κηπουρικής του Δωματίου της Γειτονιάς
Διακοσμητικό από πηλό: Κούκλα-μαριονέτα #1 & #2
Τρίτη 06 & Παρασκευή 09 Οκτωβρίου, 17:30- 19:30

Επεξεργαζόμαστε τον έτοιμο πηλό και δίνουμε σχήμα και χρώμα στην κούκλα-μαριονέτα μας! Η δημιουργία του διακοσμητικού θα ολοκληρωθεί σε δύο συναντήσεις.

Υλικά:
Πλάστης
Εισηγήτρια: Σούλη Λιαρή
Αριθμός θέσεων: 06

Κάντε κράτηση ΕΔΩ


Σκάκι,
Κάθε Τρίτη του Οκτωβρίου, 17:30-19:30

Σε αυτό το εργαστήριο θα ανακαλύψετε: τη σκακιστική ιστορία και σχολές, τη σκακιέρα, τα πιόνια με τις κινήσεις τους, τα λεγόμενα ανοίγματα και κλεισίματα μιας παρτίδας, τις τακτικές…μέσα από το σκακιστικό παιχνίδι!

Υλικά:
Σκακιέρα (προαιρετικά)
Εισηγητής: Γιώργος Γαβριηλίδης
Αριθμός θέσεων: 08

Κάντε κράτηση ΕΔΩ


Εικονογράφηση: Ma(t)ita Colorata ‘Loreak’,
Σάββατο 10 Οκτωβρίου, 12:00- 15:00

Στο εργαστήριο Ma[t]ita Colorata LOREAK, μοιραζόμαστε τη μελέτη “LOREAK” δηλαδή ζωγραφίζουμε λουλούδια και φυτά, δουλεύοντας με τη γραμμή πάνω σε χαρτί. Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα με ή και χωρίς καθόλου εμπειρία στο σχέδιο. Χρειαζόμαστε μόνο διάθεση να πειραματιστούμε με τη γραμμή που παράγει το χέρι μας, χωρίς να την κρίνουμε: όπως κάνουν τα φυτά! Στο τέλος του εργαστηρίου θα έχουμε μία μικρή σειρά από δικά μας φυτολογικά σχέδια (ανεξαρτήτως σχεδιαστικού ύφους και απόδοσης των λεπτομερειών) και ίσως ένα εργαλείο για άμεση σχεδιαστική αποτύπωση καθημερινών συμβάντων!

Εισηγήτρια: Μαΐτα Χατζηιωαννίδου
Αριθμός θέσεων: 06

Κάντε κράτηση ΕΔΩ


Δημιουργία Αφίσας – Mixed Media: ‘To ΚΑΝΟΝΙΚΟ πόστερ’
Σάββατο 17 Οκτωβρίου, 12:00-15:00

Στο εργαστήριο ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΠΟΣΤΕΡ κάθε συμμετέχων / συμμετέχουσα καλείται να δημιουργήσει μια αφίσα που θα περιλαμβάνει τις λέξεις “Το”, “Κανονικό” και μία ακόμη λέξη που θα επιλέξουν οι συμμετέχοντες/ουσες από μία λίστα που θα τους δοθεί ώστε να σχηματιστεί μία φράση (πχ: ίδιο, σώμα, εγώ, μη κλπ). Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ερχόμαστε σε επαφή με το τι είναι η αφίσα, σαν artwork και ταυτόχρονα σαν τρόπος επικοινωνίας, ίσως ακόμη και με το τι είναι “κανονικό”. Οι συνθέσεις θα παραχθούν κυρίως με τον τρόπο του κολλάζ, αλλά και με ελεύθερους τρόπους ανάλογα με τη διάθεση των συμμετεχόντων / -ουσών (πχ ελεύθερο χέρι). Οι συνθέσεις βασίζονται σε υλικό που έχουμε επιμεληθεί (τυπωμένες φωτογραφίες, χαρτόνια χρώματα & σχήματα, γραμματοσειρές) με τρόπο τέτοιο ώστε να προκύψει ένα επιμελημένο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά και ώστε να προκύψουν ενδιαφέρουσες ή και αστείες οπτικές ιστορίες, σε συνδυασμό με τον τίτλο. Πλησιάζοντας στο τέλος του εργαστηρίου καλούμαστε να φτιάξουμε όλες και όλοι μαζί μία συλλογική αφίσα, ακολουθώντας την ίδια οδηγία και διαδικασία, αλλά αυτή τη φορά σαν μία ομάδα.

Εισηγήτρια ομάδα: loopo STUDiO – Βαγγέλης Αρβανίτης & Μαΐτα Χατζηιωαννίδου
Αριθμός θέσεων: 06

Κάντε κράτηση ΕΔΩ


Ραπτική: Κορδέλα και 90’s λαστιχάκι μαλλιών,
Τρίτη 20 Οκτωβρίου, 18:00-19:00

Σας περιμένουμε για να ράψουμε παρέα τη φθινοπωρινή-χειμερινή μας κορδέλα, μαζί με 90’s λαστιχάκι/scrunchie για τα μαλλιά μας!

Υλικά:
ένα απλό λαστιχάκι μαλλιών
Ύφασμα της επιλογής σας για την κορδέλα και το 90’s λαστιχάκι μαλλιών
Εισηγήτρια: Θεοδώρα Ιακώβου
Αριθμός θέσεων: 04

Κάντε κράτηση ΕΔΩ


Πρώτες βοήθειες: ΚΑΡΠΑ,
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, 17:00-20:00

Παροχή-στοιχεία πρώτων βοηθειών σε θύμα που δεν αναπνέει, με τη χρήση ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) και αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

Εισηγήτρια ομάδα: ΠΡΟΤΕΚΤΑ Παύλου Μελά
Αριθμός θέσεων: 06

Κάντε κράτηση ΕΔΩ


Χειροποίητο σαπούνι,
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, 14:00-18:00

Σας περιμένουμε στο Δωμάτιο για να μάθουμε τη διαδικασία παρασκευής και να φτιάξουμε με απλά, αγνά υλικά, το δικό μας σαπούνι.

Εισηγήτρια: Άννα Χρυσίδη
Αριθμός θέσεων: 06

Κάντε κράτηση ΕΔΩ


Ζωγραφίζουμε τις μάσκες μας
Σάββατο 31 Οκτωβρίου, 12:00-13:30

Κάνουμε τον κορωνοϊό τέχνη και δίνουμε χρώμα στην καθημερινότητά μας, ζωγραφίζοντας τις μάσκες μας!

Υλικά:
μάσκα προσώπου

Εισηγήτριες: Ελπίδα Βελκοπούλου & Άννα Δήμκου
Αριθμός θέσεων: 06

Κάντε κράτηση ΕΔΩ


 

Για ότι άλλο φανταστείτε, το Δωμάτιο της Γειτονιάς σας περιμένει, Μυκόνου 2 στην Κάτω Τούμπα, Τρίτη έως Παρασκευή 13:00-21:00 και Σάββατο 10:00-18:00.
Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν και προϋποθέτει κράτηση θέσης.
Σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχής, επικοινωνήστε έγκαιρα με το Δωμάτιο!
Για υλικά και συμμετοχή στα εργαστήρια επικοινωνείτε στο τηλ του Δωματίου ή απαντάτε στο ενημερωτικό e-mail.

 

Τί είναι το δωμάτιο της Γειτονιάς

Το Δωμάτιο της Γειτονιάς είναι ένα πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης που υλοποιείται στις Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικές Κοινότητες από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΠΕΡΑ με την υποστήριξη του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ).

To πρόγραμμα πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στo πλαίσιo της δωρεάς ύψους 10.000.000€ στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Τα Δωμάτια λειτουργούν στις Β´, Γ´ και Δ´ Δημοτικές Κοινότητες.

Οι χώροι λειτουργούν δωρεάν και είναι ανοιχτοί σε όλους! Διαθέτουν εξοπλισμό, εργαλεία και υλικά για χειροτεχνίες και κατασκευές, καθώς και χώρους συνάθροισης και εργαστηρίων.

Σας περιμένουμε Τρίτη έως Παρασκευή 12πμ-8μμ και Σάββατο 10πμ-6μμ!

-Δωμάτιο B’ Κοινότητας: Δημ. Γαλανάκη και Γεωρ. Ιβανόφ, Δωδεκαόροφες [email protected] 2310-553184
-Δωμάτιο Γ’ Κοινότητας: Θεοφίλου 25, Άνω Πόλη [email protected] 2310-270089 -Δωμάτιο Δ΄Κοινότητας: Μυκόνου 2, Κάτω Τούμπα [email protected] 2310-945613

*Φωτογραφίες: Sakis Gioumpasis