Το Τσίπουρο Δεκαράκι, το γνωστό μονοποικιλιακό τσίπουρο από Μοσχάτο Τυρνάβου, που έκανε αίσθηση από την πρώτη στιγμή έχει, πλέον, συντροφιά δύο νέα αποστάγματα. Έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη οικογένεια μονοποικιλιακών αποσταγμάτων από το τσίπουρο Δεκαράκι. Η Μαλαγουζιά και ο Ροδίτης είναι οι δύο ποικιλίες που επιλέχθηκαν για να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το τσίπουρο. Μια νέα τάση διαμορφώνεται στον χώρο του αγαπημένου αποστάγματος και δεν είναι άλλη από τα μονοποικιλιακά. Το Τσίπουρο Δεκαράκι και σ’ αυτή την κατηγορία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Παράδοση και υψηλή τεχνογνωσία σε συνδυασμό

Το Τσίπουρο Δεκαράκι ξεχωρίζει για τη διαδικασία απόσταξής του και για το άρωμά του. Μέσα από τη διαδικασία πολλαπλής επαναπόσταξης, που πραγματοποιείται σε ελληνικούς, χειροποίητους χάλκινους άμβυκες εξασφαλίζει την τελειοποίηση του τελικού αποστάγματος. Έτσι και τα μονοποικιλιακά αποστάγματα αναδεικνύουν τα αρώματα και τον χαρακτήρα τους με τον καλύτερο τρόπο για να συνοδεύσουν μεζέδες αλλά και τα υπόλοιπα πιάτα στο τραπέζι μας. Οι τρεις αυτές ποικιλίες θα ανταποκριθούν σε κάθε γευστική προτίμηση και πρόταση για φαγητό.

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της κάθε ποικιλίας

Δεκαράκι Μοσχάτο: είναι το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο που αποτελεί προϊόν απόσταξης μόνο από Μοσχάτο Τυρνάβου, μια ποικιλία στην οποία οφείλει τη φήμη του το τσίπουρο Τυρνάβου. Σε πλήρη αρμονία με το κλίμα και το έδαφος της περιοχή ανέπτυξε πλήρως τον χαρακτήρα του και καλλιεργείται πλέον σε έκταση 15.000 στρεμμάτων, που το κατατάσσει σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Το Δεκαράκι Μοσχάτο παράγεται στο χωριό Δαμάσι, όπου καλλιεργείται το Μοσχάτο αποκλειστικά για το συγκεκριμένο απόσταγμα. Έχει ένταση στη γεύση και ένα άρωμα που δεν περνάει απαρατήρητο.

Δεκαράκι Μαλαγουζιά: μια αρχοντική ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα, επίσης με πλούσιο αλλά ταυτόχρονα κομψό άρωμα.  Με τη διαδικασία της επαναπόσταξης τα αρώματα αυτά αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο.  Ένα απόσταγμα που σίγουρα θα το ξεχωρίσετε και θα αποκτήσει πιστούς φίλους.

Δεκαράκι Ροδίτης (Αλεπού): Εδώ επικρατεί η ισορροπημένη γεύση και η αρμονία των χαρακτηριστικών. Αυτό δε σημαίνει ότι υστερεί αρωματικά καθώς μέσω της απόσταξης ενισχύονται τα λεμονάτα και φρουτώδη αρώματά του. Για τον λόγο αυτό μπορεί να συνοδεύσει μεγάλη ποικιλία γεύσεων, όπως θα δούμε παρακάτω.

Με ποιες γεύσεις θα τα συνδυάσουμε

Το Δεκαράκι Μοσχάτο πίνεται στους 10°C και προσφέρεται για πιάτα και μεζέδες όπως μανούρι ψητό, παραδοσιακές πίτες με κίτρινα τυριά, τηγανιές και φυσικά με πικάντικους μεζέδες, όπως απάκι και λουκάνικο, καθώς και με καλομαγειρεμένα ψητά με σάλτσες.

Το Δεκαράκι Μαλαγουζιά, το απολαμβάνουμε επίσης δροσερό, στους 10°C, και θα «δέσει» άριστα με νόστιμα ξινά ή λιπαρά πιάτα. Απολαύστε το ευχάριστα με θαλασσινά και ψάρια σχάρας. Δοκιμάστε επίσης να το απολαύσετε με καπνιστά, παστά ψάρια, αρωματισμένα με λεμόνι.

Το Δεκαράκι Ροδίτης, που και αυτό πίνεται δροσερό, στους 10°C, συνοδεύεται άριστα από ποικιλία μεζέδων, καθώς είναι ευκολόπιοτο προσφέρεται για αμέτρητους συνδυασμούς με φαγητό. Απολαύστε το παρέα με τηγανητά, μαριναρισμένα θαλασσινά, ελαφριές σαλάτες, αλοιφές, καθώς και με εκλεκτά ψητά της ώρας.

Όπως καταλαβαίνετε κάθε ποικιλία έχει τον δικό της χαρακτήρα. Το εκρηκτικό Μοσχάτο, η αρχοντική Μαλαγουζιά και ο αρμονικός Ροδίτης γίνονται εύκολα πρωταγωνιστές δίνοντας στο υψηλής ποιότητας τσίπουρο μια διαφορετική διάσταση. Πλέον το τσίπουρο δε συνοδεύει τους μεζέδες αλλά εκείνοι πλαισιώνουν του τσίπουρο.