Μετά από δύο χρόνια απουσίας, Το Δείπνο της Άνοιξης της Άνοιξης», επιστρέφει στη Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου, με δράσεις την Παρασκευή 3 και Σάββατο 4 Ιουνίου.
Mε κεντρικό σύνθημα «Ζω τη Γειτονιά μου. Συμμετέχω και Διεκδικώ», φέτος γιορτάζουμε την ολοκλήρωση και το άνοιγμα του Πάρκο Τσέπης.
Την Παρασκευή 3 Ιουνίου, το Δείπνο της Άνοιξης ανοίγει με μία προεόρτια συναυλία με τους “Δρομολάγνοι«, στα σκαλάκια του Γαλεριανού συγκροτήματος (Αλ.Σβώλου με Δημ. Γούναρη).
Το Σάββατο 4 Ιουνίου, η γιορτή ξεκινάει στο Πάρκου Τσέπης (Αγαπηνού με Ιωάννου Μιχαήλ γωνία).
Το Πάρκο Τσέπης αποτελεί έναν ανοιχτό και δημοκρατικό χώρο στον οποίο συζητάμε και παίρνουμε θέση στα ζητήματα που αφορούν την πόλη και την καθημερινότητά μας. Έτσι, στις 11:00 το Δείπνο της Άνοιξης θα ξεκινήσει με μία δημόσια συζήτηση σχετικά με το μέλλον της ΔΕΘ. Καλεσμένοι μας στην συζήτηση είναι ο Τάσος Τζήκας (Πρόεδρος ΔΕΘ Helexpο), ο Stratos Manos (Πολεοδόμος – Χωροτάκτης και μέλος της κίνησης πολιτών: Η ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο), και ο Νίκος Καλογήρου (Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ).
Θα συζητήσουμε,
– Ποιος είναι σήμερα ο ρόλος της ΔΕΘ για την Θεσσαλονίκη;
– Ποια είναι η προοπτική της επικείμενης ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου;
– Πως η ανάπλαση αυτή θα αλλάξει τη Γειτονιά μας για τα επόμενα 20 χρόνια;
– Ποια είναι τα οφέλη και ποιο το κόστος για τον τόπο που ζούμε και εργαζόμαστε;
Την συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Sofia Christoforidou.
Στις 12:30 συνομιλούμε με τους Γείτονες και τις Γειτόνισσες μας για το Πάρκο Τσέπης. Πώς ξεκίνησε και πως φτάσαμε στην ολοκλήρωση του; Ποιες προκλήσεις υπάρχουν και πώς μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για την πόλη;
Στις 14:00 γεύμα με τους Chefs for Zero Hunger, την Ιrida Women’s Center και τους Περβολάρηδες. Φέρνουμε και το δικό μας φαγητό, το μοιραζόμαστε, συνομιλούμε, ανταλλάσσουμε ιδέες και γιορτάζουμε όλοι και όλες μαζί.
Στη διάρκεια του γεύματος, θα παρουσιάσουμε την εφαρμογή #neighbs, ένα νέο κοινωνικό δίκτυο που σχεδιάστηκε με σκοπό να σπάσει την αποξένωση στα αστικά κέντρα, να ενισχύσει την επικοινωνία, την αυτοοργάνωση και τις υπάρχουσες δράσεις αλληλεγγύης στη Γειτονιά. Παράλληλα, θα υπάρχει ολοήμερη έκθεση μνήμης με θέμα: “Επιστροφή σε μια Πατρίδα που δεν γνωρίσαμε ποτέ. Η ιστορία των επαναπατρισμένων από την Τσεχοσλοβακία στην Ελλάδα” (του Štěpán Vranešic από την United Societies of Balkans).
Στις 18:00 εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και μεγάλους. Τα παιδιά της Γειτονιάς μας θα μοιραστούν δυο ώρες παιχνιδιού και κατασκευών. Σε αυτό το δίωρο δραστηριοτήτων θα έχουν την δυνατότητα να βάψουν το πρόσωπο τους (face-painting), να συμμετέχουν σε μουσικοκινητικές δραστηριότητες, και στη δημιουργία σαπουνιών με την Φυσικά Όνειρα – ΚοινΣΕπ Ένταξης ΑΜΕΑ.
Παράλληλα, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ιστορίες της Γειτονίας μας μέσα από μία «ζωντανή βιβλιοθήκη» και στις 19:00 θα γίνει ένα εργαστήριο πολιτιστικής χαρτογράφησης.
Στις 19:00 μουσικό πρόγραμμα του Δείπνου της Άνοιξης. Οι “Batala Salonica”, θα ξεσηκώσουν τη Γειτονιά με τα κρουστά τους στην Δημητρίου Γούναρη.
Στις 20:00 θα ξεκινήσει η συναυλία στον χώρο του Πάρκου με τους “Κλιμάκιο ΜΚ2” και τους “Lostre Community”.
Το Δείπνο της Άνοιξης θα ολοκληρωθεί στις 23:00 με την αναμνηστική φωτογραφία της Γειτονιάς μας στα σκαλάκια του Γαλεριανού συγκροτήματος.
Μαζί μας στο Δείπνο και τα μέλη της Ομάδα γειτονιάς του Βαρδάρη!
ΠΑΜΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ!
από έως
Δράσεις