Με όλες τις τιμές πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην αίθουσα Ολύμπιον. Ηθοποιοί, καλλιτέχνες και άνθρωποι του κινηματογράφου ήταν εκεί και έδωσαν το πιο ζεστό τους χειροκρότημα για την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ που κάνει πρεμιέρα με την βραβευμένη ταινία «The Fabelmans» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. 

Γράφει η Χριστίνα Μισιρλή

Την παρουσίαση της τελετής έναρξης έκανε ο αγαπημένος ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης, όπου φέτος και είναι ο ambassador του Φεστιβάλ, στο πλαίσιο του οποίου θα παραδώσει και ένα απολαυστικό masterclass. Ο δημοφιλής ηθοποιός υποδέχτηκε εγκάρδια τον κόσμο και τη διοίκηση του Φεστιβάλ, οι οποίοι αφέθηκαν στην καλή διάθεση και το χιούμορ του.

Η Γενική Διευθύντρια του ΦΚΘ, Ελίζ Ζαλαντό παίρνοντας πρώτη τον λόγο δήλωσε ότι το φεστιβάλ θα μιλήσει φέτος για τα δικαιώματα των γυναικών και θα αναδείξει σημαντικές δημιουργούς που πηγαίνουν την τέχνη και το σινεμά ένα βήμα μπροστά. «Το Φεστιβάλ είναι η γυναίκα που πρωταγωνιστεί στην αφίσα, είναι οι γυναίκες που συμμετέχουν στο σποτ και όλες οι καλλιτέχνιδες». «Το φεστιβάλ πάλεψε και θα παλεύει με τον τρόπο που ξέρει, μέσα από τις κινούμενες εικόνες και τη λυτρωτική δύναμη του κινηματογράφου» πρόσθεσε.

Από το βήμα του ΦΚΘ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι μέσα στον Νοέμβριο θα γυριστούν στη Θεσσαλονίκη δύο νέες κινηματογραφικές παραγωγές. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις παραγωγές που ήδη έγιναν στη Θεσσαλονίκη και τη Κεντρική Μακεδονία τονίζοντας πόσο σημαντική είναι αυτή η προβολή για τον τόπο μας. 

«Η διοίκηση κάνει ένα σπουδαίο έργο αλλά και όλη η ομάδα που συμμετέχει σε αυτή τη γιορτή εξωστρέφειας της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Κ. Μακεδονίας. Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τα νέα ταλέντα που θέλουν να ασχοληθούν με τον κινηματογράφο. Καταφέραμε με σκληρή δουλειά να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα χρόνια το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, όπως και άλλοι σύγχρονοι θεσμοί θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα της κεντρικής Μακεδονίας», είπε καταλήγοντας. 

Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας είπε: «Κάθε μήνας είναι ο μήνας της Θεσσαλονίκης, κάθε μέρα είναι μια γιορτή για τη Θεσσαλονίκη. Ξεκινάμε την πρώτη προβολή με μια εξαιρετική ταινία, το «The Fabelmans» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Η Θεσσαλονίκη αγαπάει τον κινηματογράφο και πλέον είναι και ένας χώρος παραγωγής ταινιών». «And the Oscar goes to Thessaloniki» σημείωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του. 

«Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της Θεσσαλονίκης συγχαίρουμε όλους τους ανθρώπους που είναι μπροστά και πίσω από τη διοργάνωση. Η πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης είναι συνυφασμένη με το φεστιβάλ αλλά και τη ξεχωριστή συμβολή της στον κινηματογράφο. Προχωρά μπροστά υλοποιώντας στόχους και προσδοκίες. Λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας των ανθρώπων του σινεμά. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα φεστιβάλ που είναι πρωταγωνιστής της πόλης μας», δήλωσε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Τέλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΚΘ, Ορέστης Ανδρεαδάκης καλωσόρισε τον κόσμο και προλόγισε την πρώτη ταινία που θα προβληθεί φέτος στο φεστιβάλ. 

Παρών στην τελετή έναρξης ήταν ο κριτικός ταινιών Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και οι ηθοποιοί Μαρία Κορινθίου και Γιάννης Αϊβάζης.

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει στις 13/11/ 2022 με την προβολή της ταινίας Κορσές (Corsage) της Μαρί Κρόιτσερ.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, είναι διαθέσιμα στο www.filmfestival.gr. Τιμή εισιτηρίου: €6.