Στα πλαίσια των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας του Αθηνοράματος και του Alpha Guide, που από φέτος ανεξαρτητοποιούνται και έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη με τη βραδιά απονομής των Βραβείων να μας περιμένει στο Hyatt Regency Thessaloniki στις 20 Μαρτίου, μία ακόμη δράση έρχεται να αναδείξει την ελληνική γαστρονομία και τη μεγάλη παράδοση της Μακεδονίας σε προϊόντα και εδέσματα. Η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας είναι ένα γαστρονομικό event που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από τις 12 έως τις 18 Μαρτίου 2018 σε δώδεκα από τα καλύτερα της πόλης.
Στόχος της διοργάνωσης είναι αφενός η διάσωση της Μακεδονικής γευστικής παράδοσης και αφετέρου η ανάδειξή της μέσα από την σύγχρονη εκδοχή της σε πρωταγωνιστή στα γευστικά πράγματα της Βόρειας Ελλάδας. Τέσσερις βραβευμένοι σεφ της Θεσσαλονίκης, (Σωτήρης Ευαγγέλου – Makedonia Palace, Απόστολος Αλτάνης – Hyatt Regency, Δημήτρης Παμπόρης – Ekies all senses Resort και Γιώργος Παπαδόπουλος – Pomegranate), ερεύνησαν αρχειακό υλικό της Μακεδονικής κουζίνας, μελέτησαν με προσοχή παλιά παραδοσιακά πιάτα, τα αποδόμησαν, πειραματίστηκαν με την αναδόμησή τους και μας παρουσιάζουν τις προτάσεις τους μέσα από μία απόλυτα σύγχρονη γαστρονομική οπτική. Τα πιάτα των τεσσάρων βραβευμένων σεφ, θα αποτελούν την βάση ενός ειδικού set menu, το οποίο θα μπορούν να απολαύσουν οι Θεσσαλονικείς (12 – 18/03), σε μία ιδιαίτερα ελκυστική τιμή, σε δώδεκα εστιατόρια της πόλης.
Τα εστιατόρια και τα set menus
Παρακάτω ακολουθούν τα εστιατόρια που συμμετέχουν στην Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας με το μενού τους αναλυτικά.
Salonica – Makedonia Palace

Eλιές Χαλκιδικής με αρωματικά βότανα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αγιορείτικη ψαρόσουπα
Ψητός μπακαλιάρος με κρούστα από καρύδια (Σωτήρης Ευαγγέλου)
Αρνάκι με κρέμα από γιαχνερά χόρτα & σάλτσα αυγολέμονο (Σωτήρης Ευαγγέλου)
Μπουγάτσα με παγωτό σοκολάτα (Σωτήρης Ευαγγέλου)
Tιμή/άτομο: 36€
(Makedonia Palace Hotel, Λεωφ. Μ. Αλεξάνδρου 2, T: 2310897197)
Daios

Μοσχαρίσιος καβουρμάς με μαρμελάδα κρεμμυδιού σε φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί
Παραδοσιακή τυρόπιτα στη σχάρα με φύλλο «περέκ», πιπεριά Φλωρίνης και παστουρμά
Κατσικάκι μαγειρεμένο στη γάστρα με αμπελοβλάσταρα, ριζότο «ψήμα» και σάλτσα από το ζωμό του με φρέσκο δυόσμο (Δημήτρης Παμπόρης)
Ρεβανί πορτοκαλιού με ζεστή κρέμα βανίλιας, σιρόπι δυόσμου, γλυκό κουταλιού πορτοκάλι και παγωτό κανέλα
Tιμή/άτομο: 38€
(Daios Hotel, Λεωφ. Νίκης 59, Τ: 2311180005)
Alfredo’s – Regency Casino Thessaloniki

Ταραμάς αρωματικών με καπνιστό σκουμπρί και τηγανητό κρίταμο
Μυδοπίλαφο με κρόκο Κοζάνης και παλαιωμένη κεφαλογραβιέρα (Απόστολος Αλτάνης)
Χοιρινό φιλέτο με γίγαντες και τσιπς ακροκώλιου (Απόστολος Αλτάνης)
Μπακλαβάς μήλου με μαριναρισμένες σταφίδες και παγωτό κανέλας (Απόστολος Αλτάνης)
Tιμή/άτομο: 39€
(12 χλμ. Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου, T: 2310491199)
Ambrosia – Hyatt Regency Thessaloniki

Μαρινάτο λαυράκι φιλέτο με μαγιονέζα ροδιού και αυγό ορτυκιού
Λαχανοντολμάς με αυγολέμονο αρωματισμένος με κρόκο Κοζάνης
Αρνάκι κλέφτικο με λουκάνικο Τζουμαγιάς και καπνιστό Βερμίου (Απόστολος Αλτάνης)
Γαλακτομπούρεκο με κρέμα από βουβαλίσιο γάλα φιλέτο από πορτοκάλι μαριναρισμένο με περγαμόντο (Απόστολος Αλτάνης)
Tιμή/άτομο: 44€
(Hyatt Regency Thessaloniki, 13o χλμ. Θεσσαλονίκης-Περαίας, T: 2310401418)
Bήτα (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού)

Πιπερίτσες ξεφλουδισμένες με μανούρι και αρωματικά
Ανοιχτή πίτα με κιμά, πράσα κασέρι σοχού αυγά ορτικιού και τρούφα (Σωτήρης Ευαγγέλου)
Σουτζουκάκια αρνίσια με πίτα και γιαούρτι
Πανακότα απο ξινόγαλα με μύρτιλα και παγωτό φράουλας
Tιμή/άτομο: 28€
(Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λ. Τρίτης Σεπτεμβρίου 2, Τ: 2310869695)
Οινοτόπι – Καπνοτόπι

Ελιές μαριναρισμένες σε θυμάρι και λεμόνι
Υγρή ελιά σε θυμάρι και ελαιόλαδο
Κάψουλα με κοτόπουλο και ρύζι σούπα από κοτόπουλο αβγολέμονο, πούδρα από ελαιόλαδο και σφουγγάρι από κρεμμύδι (Γιώργος Παπαδόπουλος)
Πρεσαρισμένο γουρουνόπουλο, τριλογία από ρύζι (πουρές από ρύζι Σερρών, τσιπς από ρύζι, ποπκόρν από αγριόρυζο) (Γιώργος Παπαδόπουλος)
Ζεστοί κολοκυθοκεφτέδες με κόκκινη κολοκύθα, παγωτό βανίλια και ανγκλαίζ κανέλας (Δημήτρης Παμπόρης)
Tιμή/άτομο: 40€
(Παύλου Μελά 28, Τ: 2310272852)
Το Μανιτάρι

Ελιές και κρίταμο χαλκιδικής
Λαχανοντολμάς «ριζότο»
Ριζότο γέμιση με βουβαλίσιο κιμά και αυγολέμονο με ζωμό από λάχανο
Χοιρινό πρασοσέλινο (Δημήτρης Παμπόρης)
Αργοψημένη πανσέτα σε φύλλα λεμονιάς, πουρές σελινόριζας με πικραμύγδαλο
Χαλβάς σιμιγδαλένιος (Δημήτρης Παμπόρης)
Παρφέ από χαλβά σιμιγδαλένιο, σούπα εσπεριδοειδών και αλατισμένα φουντούκια
Tιμή/άτομο: 25€
(Θεμιστοκλή Σοφούλη 57, Καλαμαριά, Τ: 2310415289)
Marea Sea Spirit

Μπάτζος σαγανάκι με κρέμα λεμόνι
Καπνιστά μύδια Ολυμπιάδος με ταραμά και κουλούρι Θεσσαλονίκης
Τραγανή γκοφρέτα ρυζιού, μους σπανάκι με άνηθο και κρέμα φέτας (Δημήτηρης Παμπόρης)
Μπακαλιάρος με κρέμα πατάτας, κρεμμυδόζωμο και τηγανιτό δενδρολίβανο
Τσουρέκι με Semifreddo από Μακεδονικό χαλβά και σαλέπι
Tιμή/άτομο: 35€
(Λώρη Μαργαρίτη 13, Τ: 2310257696)
Γλυκάνισος

Φέτα και ελιές Χαλκιδικής
Μελιτζανοσαλάτα αγιορείτικη (Απόστολος Αλτάνης)
Χταπόδι ξυδάτο με μαγιονέζα αγριορέπανο, κρίταμο και λαδολέμονο (Απόστολος Αλτάνης)
Κολοκυθοκεφτέδες με ταραμά αρωματικών και φαγκρί (Απόστολος Αλτάνης)
Ρεβανί με κρέμα πορτοκαλιού και παγωτό ντουντουρμά
Tιμή/άτομο: 35€
(Μ. Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, Τ: 2310302882)
Clochard

Κολοκυθοανθοί γεμισμένοι με φρέσκα θαλασσινά, κρέμα ταραμά, κουλί πιπεριάς Φλωρίνης
(Lalikos the white, Sauvignon Blanc, Ασύρτικο, Καβάλα)
Βελουτέ λαχανικών της άνοιξης, φιλέτο χριστόψαρου, αυγά βασιλικής ρέγγας, αφρός σέλινο(EmphasisΑσύρτικο, Κτήμα Παυλίδη, Δράμα)
Ζαρκάδι σιγομαγειρεμένο, πουρές από τραχανά με λεμόνι και τσάι από περγαμόντο, μους φέτας με βασιλικό (Γιώργος Παπαδόπουλος)
(ChateauJulia, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Merlot, Δράμα)
Γαλακτομπούρεκο με κρέμα αρωματισμένη με βανίλια και πορτοκάλι, βάση από φυστίκιαιγίνης, πουρές λεμονιού
(Γλυκές Ευχές, Κτήμα Πιερία Ερατεινή, Μαλαγουζιά, Κολινδρος Πιερίας)
Τιμή/άτομο: 45€
Τιμή/ άτομο με winepairing: 60€
(Πρ. Κορομηλά 4, Τ: 2310239805)
Aficionados

Ελιές και ελαιόλαδο Χαλκιδικής, πελτές από τοματάκια Σερρών, γιαούρτι Δορκάδος
Dim sum «Μαντί»
Τραγανά dumplings με βουβαλίσιο κιμά και αφράτο γιαούρτι με καπνιστή πάπρικα (Δημήτρης Παμπόρης)
Μοσχαράκι με μελιτζάνα
Μαγειρεμένα μάγουλα στην γάστρα με κόκκινο κρασί και αποδόμηση τις Μακεδονίτικης μελιτζανοσαλάτας
Γαλακτομπούρεκο με γιαούρτι
Parfait γιαούρτι με τριαντάφυλλο , ροδοψημένα φύλλα και σάλτσα με καρύδια και μέλι
Tιμή/άτομο: 35€
(N. Πλαστήρα 105, Τ: 2310434290)
Επίσημη ιστοσελίδα: www.macedoniancuisine.gr
Facebook page: MacedonianCuisine