Άλλη μια εβδομάδα που επιφυλάσσει πολλές δωρεάν εκδηλώσεις για εσένα που δεν θέλεις ούτε να μείνεις στο σπίτι, αλλά ούτε και να ξοδέψεις χρήματα. Υπάρχουν προτάσεις εξόδου που δεν έχουν είσοδο και παρακάτω ξεχώρισα τις αγαπημένες μου και σας τις παρουσιάζω.

Προτείνει η Λυδία Κοκκινά

Έκθεση φωτογραφίας ξεθωριασμένο εργόχειρο

Την πρώτη του ατομική έκθεση θα πραγματοποιήσει ο φωτογράφος Γιάννης Μανωλής, στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoΒiennale 2018, ο οποίος αναδείχθηκε μέσω της ανοιχτής πρόσκλησης του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Ο νέος φωτογράφος επιλέχθηκε ανάμεσα σε 277 προτάσεις, που αξιολογήθηκαν από τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τους φωτογράφους Γιώργο Δεπόλλα και Στράτο Καλαφάτη, και τον ιστορικό τέχνης/ επιμελητή του ΜΦΘ Θοδωρή Μάρκογλου.

Στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoΒiennale 2018.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Ζεύξιδος 3, Stereosis Photography
Ημέρες: 20 Σεπτεμβρίου – 16 Οκτωβρίου
Ώρες: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-22:00
Σάββατο 10:00-18:00


Προβολή project PhotoBiennale «Κοινοί Τόποι / Παράλληλες Ιστορίες»

Στο πλαίσιο της φετινής PhotoBiennale και σε συνεργασία με το Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, θα γίνεται καθημερινά προβολή του project «Κοινοί Τόποι / Παράλληλες Ιστορίες», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Δεν θα πραγματοποιηθούν προβολές από 11 έως 13/10.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 12:00-17:00 εκτός από 06 & 07/10 15:00-20:00

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Thessaloniki PhotoΒiennale 2018.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Μ. Ανδρόνικου 6, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Ημέρες:20 Σεπτεμβρίου-20 Οκτωβρίου
Ώρες: Καθημερινά 12:00-17:00


Ομαδική έκθεση «Σιδερένια γη χάλκινος ουρανός – Photobooks από την Τουρκία, Photobooks για την Τουρκία»

Αντλώντας έμπνευση από το ομώνυμο μυθιστόρημα, η έκθεση photobook «Σιδερένια γη χάλκινος ουρανός» παρουσιάζει μια επιλογή από photobooks από και για την Τουρκία. Πρόκειται για εκδόσεις και αυτοεκδόσεις σύγχρονων photobook από Τούρκους καλλιτέχνες, περιορισμένης έκδοσης photobook που παράχθηκαν σε εργαστήρια του FUAM, καθώς και photobook για την Τουρκία από φωτογράφους από διάφορες χώρες.

Volkan Kızıltunç
Καλλιτέχνης / Πανεπιστημιακός

Καλλιτέχνες: 
Coskun Asar (TR), Kursat Bayhan (TR), Federico Buzzoni (IT), Haluk Cobanoglu (TR), Mathias Depardon (FR), Bekir Dindar (TR), Cagdas Erdogan (TR), Alp Esin (TR), George Georgiou (UK), Korhan Karaoysal(TR), Volkan Kızıltunç (TR), Paola de Pietri (IT), Ahmet Polat (NL), Yusuf Murat Sen (TR), Yusuf Sevincli (TR), Ozlem Simsek (TR), Selim Sume (TR), Ali Taptik (TR), Altay Tuz (TR), Vanessa Windship (TR), Arjen Zwart (TR)

Συνδιοργάνωση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, FUAM (Istanbul Photobook Festival), Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Εγκαίνια: 25/09/2018, 19:30

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Thessaloniki PhotoΒiennale 2018.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Τσιμισκή 11, Βιβλιοπωλείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης
Ημέρες: 25 Σεπτεμβρίου-3 Νοεμβρίου
Ώρες: Δευτέρα και Τετάρτη 09:00-15:30
Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 09:00-20:00
Σάββατο 09:30-16:00


«Γυναίκες με καρκίνο μαστού. Διεκδικούμε το δικαίωμα στη γονιμότητα! Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή»

Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Ν.Θεσσαλονίκης «Άλμα Ζωής» σε συνεργασία με την πρότυπη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab διοργανώνουν εκδήλωση ενημέρωσης κοινού με θέμα «Γυναίκες με καρκίνο μαστού. Διεκδικούμε το δικαίωμα στη γονιμότητα! Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες ομιλίες, από διακεκριμένους επιστήμονες, σχετικά με το πώς η επιστήμη προστατεύει το δικαίωμα στη μητρότητα για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, από τη συντήρηση της γονιμότητας τους και την επίτευξη εγκυμοσύνης, την κύηση και μέχρι τον θηλασμό.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Classical Makedonia Palace
Ημέρα: Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου
Ώρα: 18:00


«Women composing in the balkans / Γυναίκες που συνθέτουν στα Βαλκάνια»

Έξι νέες συνθέτριες από την Ελλάδα και τη Ρουμανία και τέσσερις μουσικοί εξερευνούν νέα ηχοχρώματα σε ανοιχτές πρόβες. Ανοιχτές συζητήσεις και διαλέξεις προβάλλουν τις αναζητήσεις των δημιουργών και φωτίζουν τις ιδιαίτερες τεχνικές οργάνων διαδεδομένων στις λαϊκές μουσικές παραδόσεις της περιοχής. Το project ολοκληρώνεται με μία συναυλία – αποτύπωμα της συνεργασίας του τριημέρου.

Έργα των:
Lidia Ciubuc, Utami Easty, Diana Rotaru, Αναστασία Γιαμούζη, Μαρία Γούβαλη, Ραφαέλα Τρούλου

Μetheξis Ensemble
Δώρα Αλεξιάδου / βιολί
Άρτεμις Βαβάτσικα / ακορντεόν
Ηρώ Μενέγου / πιάνο
Αλέξης Πογρεβνόης / κλαρινέτο

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ), Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Ημέρες: 27-29 Σεπτεμβρίου
Ώρες: Καθημερινά 11:00-21:30


«Βραδιά του Ερευνητή»

H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια πανευρωπαϊκή δράση, που πραγματοποιείται σε 300 ευρωπαϊκές πόλεις την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, που φέτος συμπληρώνει 13 χρόνια. Σκοπός της «Βραδιάς Ερευνητή» είναι να φέρει πιο κοντά τους ερευνητές με την κοινωνία και να παροτρύνει περισσότερους νέους να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ερευνητή.

Η «Βραδιά του Ερευνητή» διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA).

Πληροφορίες
Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου και παραλία, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Ημέρα: Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου
Ώρα: 17:00


Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 με κεντρικό θέμα Πόλ(ε)ις, με σειρά δράσεων, υπό τον γενικό τίτλο: «Θεσσαλονίκη, πόλη της Ιστορίας και του Μύθου».

Αναλυτικά η εκδήλωση

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Μ. Ανδρόνικου 6, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Hμέρες: 28-30 Σεπτεμβρίου
Ώρες: 28 Σεπτεμβρίου 09:30/10:00/11:00/20:00
29 Σεπτεμβρίου 20:00
30 Σεπτεμβρίου 20:00


«2nd Thessaloniki Sputnik Festival»

Το «2o Thessaloniki Sputnik Festival» έρχεται στο πάρκο Ξαρχάκου, στη ΧΑΝΘ, στις 28-29-30 Σεπτέμβρη. Φέτος το Sputnik Festival, αποκτά διαφορετικό περιεχόμενο. Με τίτλο «Stand for Peace | Φτιάχνουμε τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε», δημιουργείται ένα φεστιβάλ ειρήνης.

Συναυλίες και μουσικά αφιερώματα, πολιτικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές εκθέσεις, παραστάσεις, παιδότοπος, βιβλιοπωλείο, κουζίνες και πολυάριθμες δράσεις θα πλημμυρίσουν για τρεις ημέρες το πάρκο Ξαρχάκου, συμβάλλοντας σε μία όμορφη γιορτή ειρήνης.

Από το Φεστιβάλ μας δεν θα λείπουν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες, οι LGBTQI+ οργανώσεις, οι δομές αλληλεγγύης, τα εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, οι άνεργοι/ες, οι επισφαλώς εργαζόμενοι/ες, αλλά και κάθε συλλογικότητα που διεκδικεί τα δικαιώματά της.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου και Λεωφ. Τρίτης Σεπτεμβρίου, πάρκο Ξαρχάκου
Ημέρες: 28-30 Σεπτεμβρίου
Ώρα: 17:00


Συναυλία Ζέιτενλικ – Η Επαναφορά της ειρήνης

Η επέτειος εκατό χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου προσφέρει την αφορμή για να τιμηθεί η μνήμη όσων αγωνίστηκαν για την επαναφορά της ειρήνης, μέσα από μια εκδήλωση αλληλεγγύης και κοινής συγκίνησης.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σκηνή μιας μεγάλης στρατιωτικής δράσης κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, γνωστότερη με την ονομασία Ανατολικό Μέτωπο, και στο κοιμητήριο Ζέιτενλικ, στο οποίο αναπαύονται περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες διαφορετικών εθνικοτήτων, εκ των οποίων οι περίπου 8.200 Γάλλοι υπήκοοι, οι υπέροχοι ήχοι της μουσικής θα πλημμυρίσουν τον χώρο ταφής και συλλογικής μνήμης. 

Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Λαγκαδά, συμμαχικά κοιμητήρια
Ημέρα: Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου
Ώρα: 12:00


Έναρξη Δημητρίων

Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί μια εκδήλωση γεμάτη μουσική και γεύσεις, που θα ξεδιπλωθεί μέσα από δράσεις διάρκειας μεγαλύτερης των τριών ωρών και με καλεσμένους από όλο τον κόσμο.

Πληροφορίες
Τοποθεσία: Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Προβλήτα 1
Ημέρα: Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου
Ώρα: 20:00


Συνέδριο «Το Ζωντανό Θέατρο του 1968»

Ημερίδα Το ζωντανό θέατρο του 1968 

Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από το 1968 και εκδηλώσεις τιμής και κριτικής αποτίμησης πραγματοποιούνται σε όλον τον κόσμο. Ίσως γιατί από το Παρίσι έως το Σικάγο, από την Πράγα έως το Ανόι, από την Λατινική Αμερική έως το Βελιγράδι, το 1968 κατάφερε, με όλες τις θετικές και αρνητικές του συνισταμένες, να αγγίξει όλον τον κόσμο.

Τιμώντας κι αποτιμώντας εκείνη την εποχή μέσα από το πρίσμα κυρίως του Εναλλακτικού Αμερικάνικου Θεάτρου, η ημερίδα αυτή ερευνά τις επιρροές και τις «αποτυπώσεις» εκείνης της εποχής και σε άλλες σημαντικές περιοχές, όπως της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, της μουσικής, της φιλοσοφίας, της ψυχανάλυσης, της παιδαγωγικής, ευελπιστώντας να βρει το νήμα που συνδέει τις «κοινωνίες της αφθονίας» του τότε με τις «κοινωνίες της κρίσης» του σήμερα.

Στο πλαίσιο των 53ων ∆ημητρίων.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ), Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Ημέρα: Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου
Ώρα: 09:30-15:30