Περιηγούμαστε για τέσσερις ημέρες σε μια από τις συναρπαστικότερες πόλεις του κόσμου που μας δίνει τη δυνατότητα να την προσεγγίσουμε από πολλές και διαφορετικές πλευρές. Ιστορία, αρχαιολογία, αρχιτεκτονική, λογοτεχνία, μικρές ιστορίες από την πόλη νοηματοδοτούν σημεία στον αστικό ιστό είτε πρόκειται για τα σπουδαία μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς είτε για τις μυστικές της γωνιές.

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησής μας επισκεπτόμαστε, με ξεναγό τον Τάσο Παπαδόπουλο, το σύμβολο του δυτικού κόσμου και της παγκόσμιας δημοκρατίας ακολουθώντας τη μεγάλη του διαδρομή μέσα στο χρόνο. Μυθικοί βασιλιάδες, μυστικές λατρείες, μια μονομαχία για χάρη της πόλης, σημεία όπου το ιερό συναντά το ανοίκειο αποτελούν σταθμούς στο απολαυστικό μας στροβίλισμα στο χώρο και το  χρόνο.

Συνθέτοντας το αφήγημα του Παρθενώνα συναντάμε ακόμη Αθηναίους, Πέρσες, Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Γότθους, Έρουλους, Φράγκους, Καταλανούς, Αραγωνέζους, Φλωρεντίνους, και Οθωμανούς. Αφηγούμαστε επίσης την ιστορία προσώπων και γεγονότων που συνδέθηκαν μαζί του με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους όπως τον Περικλή, τον Μοροζίνι, τον Έλγιν, τους Βαυβαρούς, στιγμών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, των βεβηλώσεων και των αποκαθάρσεων του και αναζητούμε την αντανάκλαση του στο φαντασιακό της νεότερης Ελλάδας. Ανατρέποντας τα καθιερωμένα προσεγγίζουμε με μια νέα και τολμηρή ματιά το μνημειακό συγκρότημα που όρισε τον δυτικό πολιτισμό και αποτέλεσε παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Επισκεπτόμαστε το Μουσείο της Ακρόπολης από τα σημαντικότερα του κόσμου και γνωρίζουμε από κοντά τους θησαυρούς του όπως είναι οι Καρυάτιδες, οι Κόρες, η ζωφόρος και πολλά ακόμη έργα που καθόρισαν την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας της τέχνης.

Με τον ξεναγό μας Τάσο Παπαδόπουλο εισχωρούμε ακόμη στο σημαντικότερο μυστηριακό τόπο στην Ελλάδα, στο Α΄Νεκτροταφείο Αθηνών και ανασύρουμε γεγονότα και μνήμες της νεότερης ιστορίας της χώρας μας που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας. Σφίγγες, μαυσωλεία, ταφικά γλυπτά και φιλοπερίεργες γάτες, ευεργέτες, ήρωες, πολιτικοί και στρατιωτικοί, καλλιτέχνες, ζωγράφοι και συγγραφείς μεταδίδουν διαρκώς τα σιωπηλά μηνύματα τους. Από τη μελαγχολική αιώνια Κοιμωμένη, Σοφία Αφεντάκη,  στο ναόσχημο μαυσωλείο του Ερρίκου Σλήμαν και από το λιτό τάφο του Κώστα Καρυωτάκη στο επιβλητικό μνημείο του Γεωργίου Αβέρωφ, το Α΄ Νεκροταφείο μας αποκαλύπτει τα μυστικά του.

Στον αρχιτεκτονικό αστικό μας περίπατο αναζητούμε τα ίχνη της διαδρομής που πραγματοποίησε μέσα στο χρόνο η άσημη Αθήνα των αρχών του 19ου αίώνα μέχρι να γίνει η ασφυκτική μητρόπολη του 21ου. Περιηγούμαστε σε τόπους, μνημεία, κτήρια, υπαίθρια γλυπτά, που αποτέλεσαν ορόσημα στην διαμόρφωση της πόλης παρακολουθούμε την επανεισαγωγή του νεοκλασικισμού μέσω του Μονάχου αλλά και τα βήματα των φιλελλήνων καθώς διαμόρφωναν την ιδεαλιστική τους εικόνα για τον αρχαίο κόσμο. Η Πλάκα, το Σύνταγμα, το Ζάππειο, ο Εθνικός Κήπος, το ιερό του Ολυμπίου Διός, το Παναθηναϊκό Στάδιο και η οδός Πανεπιστημίου αποτελούν σταθμούς στη διαδρομή μας που συνδέει το χθες με το σήμερα ανασύροντας μνήμες και γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.

Με τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη περιηγούμαστε σε γνωστά και λιγότερο γνωστά σημεία της πόλης τα οποία συνδέονται με την λογοτεχνία. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής ποιητές και πεζογράφοι μέσα από τις σελίδες αλλά και τις ζωές τους επανοηματοδοτούν δρόμους, πλατείες, χώρους και σημεία δίνοντας μας μια νέα δυνατότητα σύνδεσης μαζί τους.

Τέλος, ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και αθηναιολόγος Δημήτρης Φύσσας γίνεται ο οδηγός μας στις ιστορίες εκείνες όπου το μικρό, εκείνο που γλύστρησε από την επίσημη ιστορία, συναντά το μεγάλο, αποκαλύπτοντας μας τον ρυθμό στον οποίο χτυπά η καρδιά μιας πόλης που δεν χορταίνουμε ποτέ να επισκεπτόμαστε.

info
Πέμπτη 2, Παρασκευή 3, Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017
Η Thessaloniki Walking Tours…στην Αθήνα
Μέρα και σημείο συνάντησης: Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Ώρα: 8:00

Συμμετοχή: 320 ευρώ (περιλαμβάνει μεταφορά, διαμονή με πρωϊνό στο Parthenon Hotel, δύο δείπνα, τα εισιτήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και φυσικά τις ξεναγήσεις)

Πληροφορίες/ Κρατήσεις: [email protected] & 6978186900-1