«Τα μυστικά της λίμνης»
Μια συναρπαστική περιήγηση στην ιστορία και την προϊστορία, την τέχνη αλλά και το αλλόκοτο στο Δισπηλιό, την Καστοριά και την Καστροπολιτεία των Σερβίων.
Ανάμεσα στα βουνά της βορειοδυτικής Μακεδονίας σε μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, βρίσκεται μια γαλήνια λίμνη που αποτέλεσε πόλο έλξης των ανθρώπων από τη χαραυγή της νεολιθικής εποχής μέχρι τις ημέρες μας. Στις όχθες της ο νεολιθικός άνθρωπος απόκτησε τη μόνιμη κατοικία του δαμάζοντας τη γη και εξημερώνοντας τα ζώα, αρχαίοι οικισμοί αναπτύχθηκαν σε κοντινή απόσταση, βυζαντινές εκκλησίες κατάκοσμες από εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες χτίστηκαν στους μέσους χρόνους, ενώ οθωμανικά τζαμιά και μενδρεσέδες σε συνδυασμό με τα εκπληκτικά αρχοντικά μιας ανερχόμενης αστικής τάξης, αποτέλεσαν μερικές από τις τελευταίες πινελιές στο ιστορικό παλίμψηστο που ονομάζεται Καστοριά.
Με ξεναγό τον Τάσο Παπαδόπουλο επισκεπτόμαστε το μοναδικό Δισπηλιό και γνωρίζουμε καλύτερα το νεολιθικό άνθρωπο, στο χωριό της Ομορφοκκλησιάς συναντάμε ένα από τα πιο παράδοξα έργα της βυζαντινής τέχνης, περιηγούμαστε σε επιλεγμένες βυζαντινές εκκλησίες και αρχοντικά της Καστοριάς, περπατάμε στις όχθες της λίμνης και συναντάμε τον Σισώη να θρηνεί τη ματαιότητα του κόσμου πάνω από το σκέλεθρο του Μεγαλέξανδρου, ανεβαίνουμε στο κάστρο των Σερβίων και απολαμβάνουμε το απίθανο τοπίο του φράγματος του Αλιάκμονα, γνωρίζουμε τους Trezoros, τους χαμένους Εβραίους της Καστοριάς.
Προσεγγίζουμε το genius loci μιας πανέμορφης πόλης μέσα από την ιστορία, την αρχαιολογία, τη λογοτεχνία και τις ιστορίες των ανθρώπων, ανακαλύπτουμε τα συναρπαστικά μυστικά της λίμνης.
info
5/ 6 / 7 Νοεμβρίου
Σημείο συνάντησης: αρχαιολογικό μουσείο
Ώρα: 9:00
Όροι συμμετοχής: αποκλειστικά με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης
Διαμονή: Esperos Palace Luxury & Spa Hotel με πρωινό
Συμμετοχή: 280 ευρώ
Κρατήσεις: [email protected]
από έως
ical Google outlook Δράσεις