Ένα ακίνητο στην περιοχή Περαία του δήμου Θερμαϊκού, εμβαδού περίπου 760 στρεμμάτων, μεταβιβάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο, μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών- η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 13 Μαΐου- και σε συνέχεια πρόσφατης απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομικών, η συγκεκριμένη μεταβίβαση αποτελεί το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης της δέσμευσης του πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς. Και για τον σκοπό αυτόν θα ακολουθήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση της έκτασης από το υπουργείο Οικονομικών στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

ThessIntec – Συνεισφορά 11 δισ. ευρώ και 7.000 θέσεις εργασίας σε 20 χρόνια

Από την πλευρά του ο ΣΒΕ, στο υπόμνημά του προς τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο του 2019, είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική στην Ευρώπη χώρα που δεν διαθέτει έστω και μια Οργανωμένη υποδομή συνεγκατάστασης Φορέων Έρευνας και Ανάπτυξης από τον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, με στόχο την συμπαραγωγή και συνεκμετάλλευση νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, κυρίως για τη Διεθνή αγορά.

Είχε επισημάνει ότι τα πρακτικά του αποτελέσματα σε ορίζοντα εικοσαετίας, σύμφωνα με πλήρη και τεκμηριωμένη μελέτη βιωσιμότητας θα ήταν: συνολική συνεισφορά 11 δισ. ευρώ στην εθνική οικονομία και 7000 θέσεις εργασίας, με παραμονή και προσέλκυση Ελλήνων επιστημόνων.

Ο ΣΒΕ ανέφερε ότι τα λειτουργούντα 367 Τεχνολογικά Πάρκα στην Ευρώπη αποτελούν ασφαλή οδηγό και τονίζει ότι το Πρώτο Τεχνολογικό Πάρκο στην Ελλάδα εντάσσει την Ελλάδα στην ομάδα χωρών με Διεθνή Κέντρα Καινοτομίας, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για διεθνείς επενδύσεις σε Νέες Τεχνολογίες, αξιοποιεί το ώριμο οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης (ΑΕΙ – ΕΚΕΤΑ – Εξωστρεφείς επιχειρήσεις – Startups – Spin off) και αναφέρει ότι 70 επιχειρήσεις και 17 ερευνητικά εργαστήρια έχουν ήδη υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας και Συνεγκατάστασης (MoU) στο Thess INTEC. Επίσης, τονίζει ότι το τεχνολογικό πάρκο δημιουργεί υποδομές συστέγασης με Διεθνείς επιχειρήσεις και ξένα Πανεπιστήμια.

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των υποδομών του Thess INTEC, ο ΣΒΕ είχε εκτιμήσει ότι το 10% από Ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά κεφάλαια / Ευρωπαϊκούς πόρους -αφορά την Α΄ φάση ανάπτυξης της απαραίτητης υποδομής- και το 90% Β,Γ,Δ φάσεις αποκλειστικά από Ιδιωτικά κεφάλαια που θέλουν να εγκατασταθούν στο ThessINTEC.

Πηγή: typosthes.gr