Σηκώνουν ρολά από σήμερα, Δευτέρα 12 Απριλίου, τα καταστήματα λιανικής πώλησης στη Θεσσαλονίκη με τη μέθοδο του click away και με διαφορές σε σχέση με την τελευταία φορά που λειτούργησε αφού πλέον το μήνυμα που στέλνουμε για τα ψώνια είναι διαφορετικό ενώ υπάρχει και χρονικός περιορισμός.

Τον τρόπο που θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα εξήγησε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Πάνος Σταμπουλίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημειώνοντας ότι η πρώτη εβδομάδα ανοίγματος στην υπόλοιπη Ελλάδα κύλησε ομαλά. «Οι επιχειρήσεις έχουν τηρήσει απαρέγκλιτα τα μέτρα και αυτό δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να πάμε ένα βήμα παρακάτω», σημείωσε.

Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ότι από Δευτέρα μπαίνει σε μια μικρή επανεκκίνηση με το click away, δηλαδή την παράδοση εκτός καταστήματος, «προκειμένου να κερδίσουμε κι άλλο υγειονομικό χώρο την ερχόμενη εβδομάδα και στο τέλος της εβδομάδας η Επιτροπή θα ξανασυζητήσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ποια φάση θα συνεχιστεί η επαναλειτουργία της αγοράς στην περιοχή».

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, η Αχαΐα μπαίνει στο status της Αττικής, με ραντεβού και για παράδοση εκτός και για αγορές εντός του καταστήματος. «Θεωρούμε ότι η αποκλιμάκωση που συντελέστηκε την προηγούμενη εβδομάδα επέτρεψε στους ειδικούς να πάρουν αυτή την απόφαση», τόνισε.

Για την Κοζάνη, δήλωσε ότι έμεινε σε μια επιπλέον εβδομάδα αναστολής, ενώ μίλησε και για την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Νίκο Χαρδαλιά, για την επιδημιολογική εικόνα της περιοχές. «Χθες κάναμε μια ευρεία σύσκεψη για την Κοζάνη και βεβαιώθηκε ότι χρειάζεται μια τοπική προσπάθεια προκειμένου να διακοπεί η διασπορά του ιού, να συμμετέχουν περισσότερο οι συμπολίτες μας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στις ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες και φυσικά από την πλευρά μας θα πρέπει να εντείνουμε τους ελέγχους».

Τέλος, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου υπογράμμισε ότι για τη στήριξη των επιχειρήσεων έχουν ενεργοποιηθεί χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι πρωτόγνωρα για την ελληνική οικονομία σε καιρό ειρήνης.

 

Πώς θα ψωνίζουμε 

Ο κωδικός sms για αγορές άλλαξε και πλέον θα στέλνουμε στο 13032, ενώ θα υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο τριών ωρών για τις αγορές.

Να σημειωθεί ότι μπορούμε να στείλουμε μόνο μία φορά ανά 24ωρο SMS για ψώνια στο 13032. Σε περίπτωση που κάποιος στείλει δεύτερο μήνυμα θα λαμβάνει αρνητική απάντηση που θα αναφέρει: «Η μετακίνησή σας δεν είναι εφικτή, επιτρέπεται μία μετακίνηση ημερησίως».

Το sms θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως το sms στο 13033, αλλά χωρίς κωδικό μετακίνησης. Δηλαδή, θα γράψετε το ονοματεπώνυμό σας και τη διεύθυνσή σας και θα πατήσετε «αποστολή». Από εκείνη την ώρα θα έχετε τρεις ώρες για τις αγορές σας.

Κατά τη μετακίνησή του, κάθε άτομο οφείλει να φέρει μαζί του υποχρεωτικά την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο και να είναι σε θέση να επιδεικνύει το απαντητικό μήνυμα, με το οποίο επιβεβαιώνεται η δυνατότητα μετακίνησης, στο κινητό τηλέφωνό του. Για τον σκοπό της τήρησης της δυνατότητας μετακίνησης μόνο μία φορά την ημέρα και προς διασφάλιση της προστασίας προσωπικών δεδομένων, τα στοιχεία του μηνύματος τηρούνται μόνο μέχρι τη λήξη του εικοσιτετραώρου στο οποίο αφορά το μήνυμα.

Για την προμήθεια αγαθών μέσω της διαδικασίας προαγοράς/προεπιλογής με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away), ο πολίτης θα πρέπει να φέρει επιπρόσθετα ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο ή σχετικό τηλεπικοινωνιακό μήνυμα από το κατάστημα ή το αποδεικτικό της ψηφιακής πλατφόρμας e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Σε ό,τι αφορά στο μήνυμα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώριση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.

Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Θα πρέπει επίσης να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ, από Δευτέρα έως Σάββατο.

Σημειώνεται ότι από σήμερα, Δευτέρα, με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, απελευθερώνονται οι πωλήσεις και των ειδών, εκτός τροφίμων, από τα σούπερ μάρκετ.

Ακόμη επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση το ΟΠΑΠ play και τα τυχερά παιχνίδια με κερματοδέκτη.

Το λιανεμπόριο συνεχίζει την λειτουργία του, αλλά αλλάζει το όριο ατόμων στα καταστήματα, καθώς αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία έχει ως εξής:

Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά, 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά

Για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών, για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης.

 

Πηγή: typosthes.gr