Δύο εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο για όλους διοργανώνει η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου, γιορτάζοντας τη γιορτή της Αποκριάς.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Με δύο εκδηλώσεις η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου γιορτάζει το Καρναβάλι. Συγκεκριμένα  την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στις 20.15 στο 40ο Ιωαννίδειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης θα γίνει εκδήλωση-παρουσίαση του αστικού και του παραδοσιακού καρναβαλιού. Θα ακούσουμε για το πώς διασκέδαζαν στο καρναβάλι στην πόλη μας στις αρχές του 20ου αιώνα και με ποια έθιμα γιορτάζουν το καρναβάλι στην Μικρά Ασία, την Αρμενία και τη Θράκη.

Η συνεργάτιδα του Λαογραφικόυ και Εθνολογικόυ Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, Ειρήνη Μπότσιου, θα δείξει για πρώτη φορά φωτογραφίες από το αρχείο του παλιού φωτογράφου της Θεσσαλονίκης Μιχαήλ Λιόντα και θα παρουσιάσει τις αναμνήσεις που κατέγραψε η κόρη του.

Ο Χοβίκ Κασαπιάν θα μιλήσει για τα έθιμα του καρναβαλιού στην Αρμενία. Στην Μικρά Ασία, χορευτικά τραγούδια όλης της χρονιάς ντύνονται με άσεμνα λόγια μόνο για την περίοδο του καρναβαλιού. Γι’ αυτά θα μας μιλήσει ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου από την ομάδα Ανατολής Ίχνη.

Στη Θράκη με το έθιμο του μπέη οργώνουν τη Γη συμβολικά για να είναι πιο γόνιμη και πιασμένοι από τα ζωνάρια χορεύουν ατελείωτους κυκλικούς χορούς και το Γαϊτάνι. Για αυτά θα μας μιλήσει η Χριστίνα Χαμτζίδου.

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου το βράδυ σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων διοργανώνεται στον ίδιο χώρο ανοιχτή γιορτή με μουσική, κρασί και χορό. Από τις 19.00 και μετά θα χορέψουμε όλοι και όλες χορούς από την Αρμενία, τη Μικρά Ασία και τη Θράκη. Νωρίτερα τα παιδιά του δημοτικού θα φτιάξουν μάσκες, θα βάψουν τα πρόσωπά τους και θα στήσουν χορό γύρω από το γαϊτανάκι στην αυλή του σχολείου.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.