Η πολιτισμική σκηνή της Θεσσαλονίκης προσφέρει αρκετές δωρεάν επιλογές, για ακόμη μια εβδομάδα, για όλες τις προτιμήσεις και ηλικίες. Μαγευτική, με πολλά πρόσωπα, σαγηνευτική, δεν θα σε κάνει να βαρεθείς ποτέ. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ρίξεις μια ματιά στην παρακάτω λίστα, να βάλεις την πιο καλή σου διάθεση και είσαι έτοιμος. Καλή εβδομάδα!

Προτείνει η Λυδία Κοκκινά

«Φαντάσου τι κρύβει το λυχνάρι»

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης καλεί τους μικρούς του φίλους ηλικίας 4-12 ετών -παιδιά προσχολικής ηλικίας και όλων των τάξεων του δημοτικού- να πάρουν μέρος στο φετινό διαγωνισμό ζωγραφικής με τίτλο: «Φαντάσου τι κρύβει το λυχνάρι!».

Πρωταγωνιστής φέτος είναι ένα πήλινο λυχνάρι, αντικείμενο φωτισμού του 1ου αιώνα μ.Χ., που εκτίθεται στον 2ο όροφο του Μουσείου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Αρχαία Ελληνική Τέχνη-Μια ιστορία με εικόνες».

Πληροφορίες
Ημέρες: Δευτέρα 15 Οκτωβρίου-Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου


Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης «Πολλά νυκτά εν μία νυκτί»

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί μία ιδιαίτερη συναυλία με τίτλο «Πολλά νυκτά εν μία νυκτί». Στη συναυλία θα παρουσιαστούν έργα διαφόρων εποχών και στυλ γραμμένα για πέντε διαφορετικά νυκτά όργανα, κιθάρα, άρπα, μαντολίνο, κανονάκι, φλαμένκο κιθάρα.

Ένας Ιάπωνας κιθαρίστας, νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Κιθάρας 2017 της ΚΕΠΑ Βέροιας, και πέντε Έλληνες ερμηνευτές θα ενώσουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις, για να αποδείξουν στο κοινό της πόλης την διαχρονική γοητεία των νυκτών οργάνων, μέσα από ένα πρόγραμμα που καλύπτει τέσσερις αιώνες μουσικής.

Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης

Σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Εγνατίας και Λεωφ. Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
Ημέρα: Τετάρτη 17 Οκτωβρίου
Ώρα: 21:00
Είσοδος: Ελεύθερη


Έκθεση του εικαστικού δηµιουργού Γιώργου Τούγια (1922-1994)

Μια έκθεση – αφιέρωμα στον Γιώργο Τούγια, η οποία θα περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα και σχέδια του καλλιτέχνη από όλες τις περιόδους της δημιουργικής του πορείας.

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί σε μορφή βίντεο υλικό από ορισμένες εμβληματικές εκθέσεις του, καθώς και εγκαίνια ιδιαιτέρως σημαντικών ομαδικών εκθέσεων στις οποίες έλαβε μέρος. Επιπλέον θα εκτεθούν κείμενα, άρθρα, δημοσιευμένο και αδημοσίευτο υλικό του καλλιτέχνη. Ό,τι έχει απομείνει από τις δράσεις του, καθώς και ζωγραφικά του έργα, αλλά και σχέδια, έχουν εντοπιστεί σε κατιόντα του στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Βαφόπουλου 3, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Ημέρες: Τετάρτη 17 Οκτωβρίου-Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου
Ώρες: 08:00-20:00
Είσοδος: Ελεύθερη


4ο TAF – Thessaloniki Animation Festival by AddArt

Η AddArt συνδιοργανώνει με το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Τουρισμού τo δεύτερο μεγαλύτερο Animation Festival στην Ελλάδα. Το TAF γεμίζει με νέα πρόσωπα και έρχεται, για 4η συνεχή χρονιά, στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο 18-19-20-21 Οκτωβρίου.

Προβολές θα γίνονται στον ιστορικό κεντρικό κινηματογράφο «Μακεδονικόν», ενώ στη Δημοτική Κεντρική Βιβλιοθήκη θα πραγματοποιούνται εργαστήρια και παιδικές προβολές.

Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το TAF Thessaloniki Animation Festival, φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «ANIMEARTH».

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Πληροφορίες
Ημέρες: Πέμπτη 18 Οκτωβρίου- Κυριακή 21 Οκτωβρίου
Είσοδος: Ελεύθερη


Περιβάλλον και Πολιτισμός «Πνοές Ανέμων» 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην πανελλαδική δράση του ΥΠΠΟΑ με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός».

Το θέμα του φετινού εορτασμού, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είναι ο άνεμος και φέρει τον τίτλο «Πνοές Ανέμων».

Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Πληροφορίες
Διεύθυνση: Μ. Ανδρόνικου 6, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Ημέρες: Πέμπτη 18 Οκτωβρίου- Κυριακή 21 Οκτωβρίου
Ώρες: Πέμπτη, Παρασκευή 11:00-Σάββατο 21:00, Κυριακή 12:00/13:00/18:00
Είσοδος: Ελεύθερη

«Νύχτα τέχνης» στη Θεσσαλονίκη

O μεγάλος εικαστικός περίπατος της πόλης επιστρέφει. Φέτος, η δράση της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης θα εξελιχθεί σε δύο ημέρες, στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Κριτικοί τέχνης, επιμελητές και καλλιτέχνες αναλαμβάνουν ρόλο ξεναγού στο σύγχρονο εικαστικό τοπίο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για εκθέσεις, εικαστικά projects και εγκαταστάσεις, που φιλοξενούνται σε μουσεία και αίθουσες τέχνης της πόλης.

Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων.

Πληροφορίες
Ημέρες: Πέμπτη 18- Παρασκευή 19 Οκτωβρίου
Ώρες: 18:00-23:00
Είσοδος: Ελεύθερη


«Σοφία» του Ιgnacio Garcia May

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν, για δεύτερη χρονιά, το βραβευμένο έργο του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι, «Σοφία», σε ένα ιδιαίτερο χώρο, μυσταγωγικό, γεμάτο ιστορία και μνήμες που τόσο σοφά δένει με την παράσταση, στο Βυζαντινό Λουτρό της οδού Θεοτοκοπούλου στην Άνω πόλη της Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Θεοτοκοπούλου 13, Βυζαντινό Λουτρό
Ημέρες: Σάββατο 20- Κυριακή 21 Οκτωβρίου
Ώρα: 21:00
Είσοδος: Ελεύθερη


Party Λήξης 53ων Δημητρίων

Το αποχαιρετιστήριο πάρτι των 53ων Δημητρίων φέρνει κοντά όσους έγιναν κοινωνοί της ανάγκης για διάλογο πολιτισμού και ιδεών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, σε ένα πλαίσιο ανοιχτό στο γνωστό και στο άγνωστο.

Στην εκδήλωση που σηματοδο­τεί το τέλος του κοσμοπο­λίτικου πολιτιστικού ραντεβού, συναντιόμαστε για ένα ποτήρι κρασί, στον χώρο του ΚΘΒΕ, και ανανεώνουμε το ραντεβού για το μέλλον.

Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Εθνικής Αμύνης 2, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ημέρα: Κυριακή 21 Οκτωβρίου
Ώρα: 21:00
Είσοδος: Ελεύθερη