Την απελευθέρωσή της, την 30η Οκτωβρίου 1944, γιορτάζει η Θεσσαλονίκη. Για τρίτη χρονιά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνουν εκδηλώσεις εορτασμών, για την επέτειο της 30ης Οκτωβρίου 1944, όταν και η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τα ναζιστικά στρατεύματα. Υπενθυμίζεται πως η επέτειος καθιερώθηκε μόλις το 2016, με προεδρικό διάταγμα, μετά από κινήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η 30η Οκτωβρίου είναι δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ως εκ τούτου, θα πραγματοποιηθούν στο δήμο Θεσσαλονίκης τα εξής:

  1. Γενικός σημαιοστολισμός σε όλο το Δήμο από τις 8 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής.
  2. Φωταγώγηση του δημοτικού καταστήματος και των λοιπών δημόσιων κτιρίων από τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.
  3. Στις 10:15 π.μ. θα τελεστεί δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Μπουτάρη.
  4. 11.00. Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Επιπλέον, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει καταρτίσει πρόγραμμα εκδηλώσεων, με την επιμέλεια οργανωτικής Επιτροπής που συγκρότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με ομόφωνη απόφασή του στις 16 Μαΐου 2016, η οποία απαρτίζεται από δημοτικούς συμβούλους και προσωπικότητες της πόλης.

Δημόσια γιορτή τοπικής σημασίας

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, σε περασμένη συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενη στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις, επισήμανε την καθιέρωσή της, ως δημόσιας γιορτής τοπικής σημασίας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να αποτελεί αργία: «Είναι σημαντικό η επέτειος της 30ης Οκτωβρίου 1944 να γνωστοποιηθεί και να ενταχθεί στη σχολική εκπαίδευση, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί συστηματικά η γνώση της πρόσφατης ιστορίας μας και να γνωρίσουν οι νέοι τα πραγματικά γεγονότα».

Όσον αφορά στο ιστορικό της καθιέρωσης της επετείου, τον Απρίλιο του 2016, η Καλυψώ Γούλα τόνισε: «Είχε προηγηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στις 13 Οκτωβρίου 2014, που ενέκρινε ομόφωνα τον εορτασμό της επετείου των 70 χρόνων της απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής (30η  Οκτωβρίου 1944 – 30η Οκτωβρίου 2014), από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Είναι σημαντικό να το υπενθυμίζουμε αυτό, δεδομένου ότι η καθιέρωση είναι πολύ πρόσφατη ως γεγονός».

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ευχαρίστησε τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία, όπως σχολίασε, έχει μόνιμο χαρακτήρα και ασχολείται με τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων: «Δεν θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε τις εκδηλώσεις μας χωρίς τη συνδρομή της ΕΣΗΕΜ-Θ για την έκθεση αρχειακού υλικού: «Εθνική Αντίσταση 1941-1944. Ο παράνομος τύπος στη Βόρεια Ελλάδα», την πολύτιμη συνεργασία του ΟΜΜΘ, στους χώρους του οποίου στεγάζεται η έκθεση, τον χορηγό μας την ΕΥΑΘ, το ΑΠΘ για τη δωρεάν παραχώρηση της Αίθουσας Τελετών, τον ΟΑΣΘ για την προβολή των εκδηλώσεων μέσω του συστήματος της τηλεματικής και τους χορηγούς επικοινωνίας (Κανάλι της Βουλής, TV100-FM100, ΕΡΤ).

Οι φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 2017 θα περιλαμβάνουν:

  1. Έκθεση αρχειακού υλικού: «Εθνική Αντίσταση 1941-1944. Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα», που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΜΘ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2018
  2. Κατάθεση λουλουδιών στην αναθηματική πλάκα πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου, στις 30 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 11:45.
  3. Εκδήλωση-ομιλία με τίτλο: «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα χρόνια της Κατοχής: Η αντίσταση φοιτητών και καθηγητών», στις 30 Οκτωβρίου 2018, στις 19.00, στην Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτρης Μαυροσκούφης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο τέως αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Δώδος.

Πηγή: typosthes.gr