«Φέτος κάνουμε μια συλλογική προσπάθεια, στις 7 Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμος ο διάκοσμος στην κεντρική πλατεία Αριστοτέλους, με το δέντρο και στις 8 του μηνός ανοίγει η «Πλατεία των Μαγεμένων», μέσα στην οποία θα υπάρχει και το χριστουγεννιάτικο χωριό, του οποίου το κλειδί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα παραδώσει στον Όμπερον, τον Βασιλιά των Ξωτικών, υπάρχει με άλλα λόγια ένα παραμύθι σε όλη αυτή την ιστορία», είναι ο τρόπος με τον οποίο εξηγεί την κεντρική ιδέα πίσω από τον φετινό σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης για την περίοδο των εορτών ο Θεόδωρος-Νικόλαος Χιονίδης, αναπληρωτής πρόεδρος του εμπορικού Τμήματος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και συνυπεύθυνος -μαζί με τον σύμβουλο του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιώργο Γονιάδη- για την ιδέα αυτή.

«Μας ζητήθηκε μια πρόταση για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης», τόνισε κ.Χιονίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ενώ περιέγραψε πως ως κύριος άξονας θα παρουσιάζεται μεν η Αριστοτέλους, πέρα όμως από κεντρικούς δρόμους όπως η Τσιμισκή, η Μητροπόλεως, η Ερμού και η Προξένου Κορομηλά, θα υπάρχει επιπλέον διάκοσμος στο κέντρο της πόλης με τη συμμετοχή τόσο των καταστηματαρχών, όσο και υπόλοιπων πολιτών. Δεν θα αφεθούν επίσης δίχως εορταστικό χαρακτήρα και άλλα δημοτικά διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης, καθώς «θα υπάρχει και μια σύνδεση των όσων στηθούν στη κεντρική πλατεία με τα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα και το κεντρικό (χριστουγεννιάτικο) δέντρο». Το δε κόστος των σχεδίων καλύπτεται «από χορηγίες και ιδιώτες, δεν χρηματοδοτείται από τον δήμο Θεσσαλονίκης» επισήμανε ε ο κ.Χιονίδης ερωτηθείς σχετικά.

Από το άγαλμα Βενιζέλου μέχρι τη θάλασσα

«Πηγαίνουμε αρχικά στην πλατεία Αριστοτέλους στο άγαλμα του Βενιζέλου με σκοπό να αναβαθμίσουμε το σημείο, μια πλατεία που τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολύ υποβαθμισμένη. Εκεί θα στήσουμε τη χριστουγεννιάτικη αγορά με το σπίτι του Άγιου Βασίλη, το Καρουζέλ, το τρενάκι και 40 ξύλινα σπιτάκια. Το χριστουγεννιάτικο αυτό χωριό του Άγιου Βασίλη θα συμπεριλαμβάνει άλλα τέσσερα σπιτάκια, που θα έχουν να κάνουν με δράσεις για τα παιδιά, τα οποία θα μπορούν να παίξουν και να μάθουν ταυτόχρονα», περιγράφει ο κ. Χιονίδης κι εξηγεί: «το πρώτο σπιτάκι θα είναι το εκπαιδευτήριο ξωτικών, το δεύτερο θα είναι το ταχυδρομείο, όπου τα παιδιά θα μπορούν να στέλνουν το γράμμα τους στον Άγιο Βασίλη, το τρίτο θα είναι ο φούρνος με τα κουλουράκια όπου θα πλάθουν τα παιδιά και το τέταρτο θα είναι το εργαστήριο των ξωτικών».

Στη δε περιοχή θα λαμβάνουν χώρα ποικιλία δράσεων: «στο σημείο εκείνο της πλατείας (σ.σ γύρω από το άγαλμα Βενιζέλου), όπου θα είναι στημένο το χωριό αυτό, θα υπάρχει μια διαδραστικότητα, θα υπάρχει επίσης ένα stage, όπου θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις για παιδιά. Το χωριό θα ονομάζεται «Το Χωριό των Μαγεμένων», γιατί σε εκείνο το σημείο, δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά, υπήρχε η μεγαλοπρεπής αρχαία στοά των ειδώλων, υπήρχαν δηλαδή οι «Las Incantadas», ήτοι «Οι Μαγεμένες»» σχολιάζει ο αναπληρωτής πρόεδρος του εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕΘ.

«Κάθε μέρα η Θεσσαλονίκη θα γιορτάζει στην πλατεία των Μαγεμένων»

«Το χριστουγεννιάτικο χωριό θα έχει μέσα 40 ξύλινα σπιτάκια ευρωπαϊκών προδιαγραφών, σπιτάκια που θα είναι εμπορικής χρήσης -θα έχουν είδη χριστουγεννιάτικα- ενώ θα είναι και υγειονομικού ενδιαφέροντος», είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Χιονίδης εξηγεί πως στο σημείο αυτό της Αριστοτέλους η Θεσσαλονίκη θα θυμίζει την κλασική εορταστική εικόνα που έχουν ευρωπαϊκές πόλεις στη συγκεκριμένη περίοδο, στην κάθοδο, όμως, των επισκεπτών προς τη θάλασσα οι παραστάσεις θα ποικίλουν.

«Σε όλο τον άξονα της Αριστοτέλους μέχρι την κεντρική πλατεία θα υπάρχει διάκοσμος που θα περιλαμβάνει γυάλινους κύβους με αιωρούμενα πούπουλα που θα τοποθετηθούν στα παρτέρια στην πρώτη ενότητα, ενώ στις επόμενες θα υπάρχουν και άλλα installations. Από το άγαλμα του Βενιζέλου μέχρι την κεντρική πλατεία θα ξεκινάνε και εξήντα αψίδες με ύψος πέντε έως έξι μέτρων, αψίδες που θα καταλήγουν στην κεντρική πλατεία που θα περιλαμβάνει όλες τις εκδηλώσεις», εξηγεί ο κ. Χιονίδης που περιγράφει πως όταν κανείς θα διαβαίνει το σημείο της Αριστοτέλους, λίγο πριν την κεντρική πλατεία, θα κυριαρχεί η μουσική.

«Το γυάλινο κουτί που βρίσκεται πάνω από τη Μητροπόλεως θα μετατραπεί σε ένα Μουσικό Δωμάτιο, ένα μουσικό κουτί που θα φιλοξενεί καλλιτέχνες, τραγουδιστές ενώ θα υπάρχει και ένα κουρδιστό πιάνο, που θα παίζει μόνο του. Από εκεί θα φεύγουν με συρματόσχοινα οι νότες που θα καταλήγουν στην κεντρική πλατεία που θα περιλαμβάνει το stage και θα φιλοξενεί όλες τις εκδηλώσεις που θέλουμε», είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρει ο αναπληρωτής πρόεδρος του εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕΘ την εικόνα που θα συναντά ο επισκέπτης, μια εικόνα μελωδιών που στη συνέχεια παγιώνεται στην κύρια πλατεία: «στην κεντρική πλατεία Αριστοτέλους θα υπάρχει γύρω-γύρω ένας διάκοσμος στα μπαλκόνια, στον οποίο θα διαδραματίζονται καλλιτέχνες, διάκοσμος που θα ‘κουμπώνει’ με το κεντρικό stage», καταλήγει ο κ. Χιονίδης που σημειώνει μάλιστα πως είναι θέμα ημερών να ανακοινωθούν και τα ονόματα των καλλιτεχνών που θα πάρουν μέρος στις μουσικές εκδηλώσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ