Ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στους υπερήρωες και στις υπερηρωίδες που επέλεξαν τα μικρά παιδιά στο πλαίσιο ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος που εφαρμόστηκε πιλοτικά σε τρία σχολεία του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 στις 19:00, στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» στο Δημαρχείο του Πανοράματος.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Πρόκειται για το πρόγραμμα «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» που αφορά στην εκπαίδευση και αφύπνιση μικρών παιδιών ως προς το ενδεχόμενο αναγνώρισης των κύριων συμπτωμάτων ενός Εγκεφαλικού Επεισοδίου σε άτομα τρίτης ηλικίας (παππού, γιαγιά) και ακολούθως την όσο το δυνατόν έγκαιρη ενημέρωση των γονέων ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειες του επεισοδίου. Πιο αναλυτικά, το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί έμπνευση και από κοινού πρωτοβουλία της Angels Initiative και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τους παρακάτω στόχους:

• αναγνώριση των κύριων συμπτωμάτων ενός Εγκεφαλικού Επεισοδίου από παιδιά νηπιαγωγείου.

• απομνημόνευση του Πανευρωπαϊκού αριθμού για Άμεση Δράση/βοήθεια, 112.

• προώθηση της γνώσης που λαμβάνουν τα παιδιά στο σχολείο και στο σπίτι μέσα από διάφορες δραστηριότητες που μεταφέρουν τα παιδιά στους γονείς/κηδεμόνες.

Να σημειωθεί ότι ως προς την ονομασία και τη δομή του προγράμματος υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί ήρωες και κάθε ένας από αυτούς συμβολίζει ένα διαφορετικό σύμπτωμα του εγκεφαλικού. Έτσι, λοιπόν, έχουμε τον Χάρη που συμβολίζει το Χέρι, την Όλγα που συμβολίζει την Ομιλία, τον Πέτρο που συμβολίζει το Πρόσωπο και τον Αλέξη που συμβολίζει την Άμεση δράση. Από τους ήρωες προκύπτει και το ακρωνύμιο ΧΟΠΑ. [ΧΟΠΑ (Χέρι- Χάρης, Ομιλία- Όλγα, Πρόσωπο- Πέτρος, Αμέσως- Αλέξης)]. Κάθε εβδομάδα παρουσιάζεται κι ένας ήρωας. Η παρουσίαση των ηρώων πραγματοποιείται με τη συνεργασία νηπιαγωγών και των εκπροσώπων ΧΟΠΑ.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν οι γονείς/κηδεμόνες, τα παιδιά και οι παππούδες/γιαγιάδες από τα τρία σχολεία(Νηπιαγωγείο Κολλεγίου Ανατόλια, Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος», 2ο Νηπιαγωγείο Θέρμης) που έλαβαν μέρος στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΧΟΠΑ 112 Ήρωες, ενώ με επιστολές του δημάρχου έχουν ενημερωθεί οι διευθυντές και έχουν προσκληθεί γονείς, κηδεμόνες και μαθητές όλων των σχολείων του δήμου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις, πλούσια εδέσματα και ροφήματα και στο τέλος θα μοιραστούν αναμνηστικά δωράκια.