Μια τυπική εβδομάδα μπορεί να ξεκινάει Δευτέρα. Το Thessaloniki Design Week όμως, πιστό στο κεντρικό του μήνυμα που αφορά την ΑΝΑ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, έχει ως αφετηρία το πρωινό της Κυριακής, και σημείο εκκίνησης ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης: τον χώρο της Έκθεσης. Στις 11 το πρωί, γίνονται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τα εγκαίνια δύο εξαιρετικών εκθέσεων -η μία μάλιστα με ξεχωριστό, διεθνή χαρακτήρα.

Η πρώτη, έρχεται και ενώνει 2 εθνικές γραφιστικές κοινότητες, μέσα από ένα κοινό παρονομαστή: το νερό. 10 Θεσσαλονικείς γραφίστες και ισάριθμοι συνάδελφοί τους από την Κωνσταντινούπολη, δημιουργούν αφίσες και κάρτες με θέμα το νερό. Η δεύτερη, αφορά τα διακριθέντα έργα των φετινών Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής & Εικονογράφησης -τα ξέρεις και ως ΕΒΓΕ. Φέτος γιορτάζουν τα 18 τους χρόνια, επιστρέφοντας μετά από αρκετό καιρό στη Θεσσαλονίκη ως κομμάτι του TDW. Τέλος, χωρίς τελετή εγκαινίων -αλλά με εξαιρετικό ενδιαφέρον- ξεκινάει και η έκθεση στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, με προτάσεις αρχιτεκτονικής από το open call, αλλά και έκθεση product design (βιομηχανικής παραγωγής και μικρής κλίμακας). Μπορείς να τις επισκεφτείς όλες ως και τις 12 του μήνα -εκτός Δευτέρας- από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα και την Πέμπτη ως τις 22.00 το βράδυ. Σημείωσε ωστόσο ότι η έκθεση στο MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα διαρκέσει έως 15.5.

Επιπλέον, θα φιλοξενηθούν σχετικά εργαστήρια -με πρώτο αυτό του Slab Design με εισηγητή τον Νίκο Γιούρη, με θέμα Οπτική Ταυτότητα Του Τόπου: Από την αρχαία Ρώμη σε μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης, ως και τις 4 το απόγευμα. Πώς σου ακούγεται;

Αν δεν βρεθείς σήμερα στην έκθεση των ΕΒΓΕ στο MOMus, μάλλον είναι επειδή θες να αποφύγεις τα spoilers για την Τελετή Απονομής τους. Δεν σ’ αδικώ. Στις 19:30, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, πέρα από την παρουσιάστρια Ήρα Κατσούδα και τους δημιουργούς, φίλους και επαγγελματίες του graphic design, θα δεις και εξαιρετικές δουλειές -από συσκευασίες και εικονογραφήσεις μέχρι περιοδικά, βιβλία και αφίσες. Και αν δεν χορτάσεις design, στον χώρο του Μεγάρου θα λειτουργεί 10:00-18:00 (ως και τις 6 Μαΐου) έκθεση εντύπων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, εξωφύλλων δίσκων και DVD.

Θεσσαλονίκη όμως δεν είναι μόνο το κέντρο. Η καρδιά του TDW χτυπάει και στη δυτική πλευρά της. Στα Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία, το ProjectLABattoir σε περιμένει από τις 10 το πρωί με την έκθεση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα το post-industrial design, πλαισιωμένη από προβολές διαλέξεων Empowerment. Ανοιχτή μέχρι και τις 22.00 το βράδυ, ως και τις 12 Μαΐου.

Στην περιοχή της Ξηροκρήνης, το 12ο Γυμνάσιο αλλάζει χάρη στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, την καλλιτεχνική ομάδα Urban Act, και μια τοιχογραφία η δημιουργία της οποίας αποτελεί μία από τις παράλληλες εκδηλώσεις του ThessDW. Αν δεν έχεις δει τους Urban Act in action, να μια καλή ευκαιρία.

Aν πάλι έχεις όρεξη να δεις design-related κινηματογράφο, έχεις επιλογές. Δύο, και εξαιρετικές. Στον Προβλήτα 1 του Λιμανιού, στους χώρους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης, στην Αποθήκη 1-Αίθουσα Σταύρος Τορνές, θα προβληθεί στις 7 το απόγευμα το How to Steal a Chair του Κωνσταντίνου Καμπούρογλου (μια ταινία για τον -πρόσφατα χαμένο- Στέλιο Δελιαλή) και στις 9 το Bauhaus Spirit των Niels Bolbrinker& Thomas Tielsch, αφιερωμένο στο ομώνυμο κίνημα.

Μιας όμως και μιλήσαμε για όρεξη, από το ThessDW δεν λείπουν οι προτάσεις γαστρονομίας και διασκέδασης και θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις καθ’όλη τη διάρκεια του Thessaloniki Design Week. Σε υπέροχα νεοκλασικά, όπως το Casablanca, σε πολυχώρους πολιτισμού και διασκέδασης, όπως το ΥΨΙΛΟΝ, παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις που προτείνει το AGORA, σε κατάφυτα στενά, όπως το Cafe Bazaar της Άθωνος, αλλά και σε πολλά άλλα, τα οποία αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ThessDW. Τα εστιατόρια θα παρέχουν τις επιλογές τους με εκπτωτική τιμή για τους συμμετέχοντες με την επίδειξη της κάρτας της διοργάνωσης.

Και αφού θα έχεις περπατήσει, δει, συμμετάσχει, γευθεί, θαυμάσει, συγκινηθεί, ήρθε η ώρα για να κλείσεις ιδανικά μια τέτοια πρεμιέρα. Πάρτι ΕΒΓΕ, στο Ύψιλον, από τις 11 το βράδυ. Και μια ξεχωριστή εβδομάδα, μόλις ξεκίνησε…

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ 

 

από έως
Πολιστιστικά Νέα Θέματα