Θετικά είναι τα μηνύματα για την αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης για το 2022, με εκτιμήσεις για άνοδο τόσο της ζήτησης όσο και των αξιών, όπως αναφέρει μιλώντας στο «TyposThes» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ), κ. Κώστας Τζάρος.

Βέβαια και όλο το προηγούμενο διάστημα δεν μειώθηκε ο αριθμός των αγοραπωλησιών, ούτε έπεσαν οι αξίες λόγω πανδημίας. Αντιθέτως, συγκεκριμένα είδη ακινήτων πήγαν και ελαφρώς παραπάνω, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στο κομμάτι της διεκπεραίωσης των αγοραπωλησιών, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζονται πολύ έντονα από παράγοντες της αγοράς.

«Επειδή αυτήν την στιγμή υπάρχει μια αισιοδοξία ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο ο κορωνοϊός κάποια στιγμή θα περάσει και ότι τώρα είμαστε στα τελειώματα, υπάρχει πολύ μεγάλη αισιοδοξία στην κτηματαγορά. Το αν αυτό θα γίνει πράξη είναι συνάρτηση και άλλων παραγόντων», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τζάρος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι θετικές και εκτιμάται ότι θα ανέβουν και οι αξίες και η ζήτηση και ταυτόχρονα θα υπάρξει ζήτηση και σε άλλα είδη ακινήτων, όπως επενδύσεις σε επαγγελματικούς χώρους, σε χώρους logistics κλπ, καθώς τα τελευταία χρόνια όταν μιλάμε για ακίνητα, κατά 99% μιλάμε για κατοικίες.

Μεγάλο ενδιαφέρον για νεόδμητες κατοικίες

Σε ότι αφορά τις κατοικίες, πλέον υπάρχει ζήτηση σε όλα. Η αύξηση υπήρξε κυρίως σε νεόδμητα, τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους έπειτα από αρκετά χρόνια που η ανοικοδόμηση είχε σταματήσει λόγω οικονομικής κρίσης. Ο κόσμος ενδιαφέρεται να αγοράσει νεόδμητη κατοικία, κυρίως μεγάλη για ιδιοκατοίκηση. Μάλιστα είναι ενδεικτικό ότι στα πολύ καλά σημεία στην ανατολική Θεσσαλονίκη αλλά και στη δυτική, όπως για παράδειγμα στον Εύοσμο, σπίτια πουλιούνται από τα σχέδια ή εν μέσω κατασκευής. Δεν έχει σταματήσει ωστόσο η ζήτηση και για μικρότερα διαμερίσματα, στο κέντρο, για ανακαινισμένα κλπ τα οποία κατά κύριο λόγο είναι επενδυτικά. Οι ενδιαφερόμενοι δηλαδή θέλουν να τα εκμεταλλευθούν μέσω ενοικίασης, ενώ έχει αρχίσει να υπάρχει πάλι ενδιαφέρον και να ξαναμπαίνει στο «παιχνίδι» και η βραχυχρόνια μίσθωση, μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb, σύμφωνα με τον κ. Τζάρο.

Παράλληλα άρχισαν να εμφανίζονται στην αγορά και εταιρίες και αγοραστές που ενδιαφέρονται για επαγγελματικά ακίνητα. Μικρό αλλά αυξανόμενο ενδιαφέρον άρχισε να εμφανίζεται για καταστήματα και γραφειακούς χώρους, αλλά και για αποθήκες και για κομμάτια γης έξω από τη Θεσσαλονίκη για επαγγελματική χρήση.

Στα ίδια επίπεδα τα ενοίκια

Σε ότι αφορά τα ενοίκια, ο κ. Τζάρος αναφέρει ότι σε γενικές γραμμές παραμένουν σταθερά, παρότι γενικότερα υπάρχει μια έλλειψη σε περιποιημένα σπίτια στις περισσότερες περιοχές της πόλης.

«Τα ενοίκια τα τελευταία τρία χρόνια, δηλαδή από την περίοδο προ-κορωνοϊού, έχουν μείνει στα ίδια επίπεδα. Μια μικρή «κοιλιά» έκαναν μόνο τα φοιτητικά σπίτια την περίοδο που δεν μπορούσαν να έρχονται οι φοιτητές λόγω των περιορισμών και του λοκντάουν καθώς κάποιοι νοίκιασαν λίγο πιο φτηνά τα σπίτια για να μην τους μείνουν ξενοίκιαστα», όπως σημειώνει. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι τα ενοίκια είχαν ανέβει νωρίτερα, μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου δεν μπορούσε να πάρει δάνειο και να αγοράσει κατοικία και η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη. Τώρα που σιγά σιγά έχουν ξεκινήσει πάλι οι αγορές, η κατάσταση εκτονώνεται, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς.

Οι ξένοι επενδυτές

Ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης εκφράζεται ωστόσο και από ξένους επενδυτές. Οι ενδιαφερόμενοι ξένοι αποτελούν μεγάλο κομμάτι της αγοράς, σύμφωνα με τον κ. Τζάρο «γιατί βλέπουν προοπτική στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζουν να δείχνουν το ενδιαφέρον τους, κάποιοι για επέκταση και κάποιοι για εγκατάσταση». Το ζητούμενο κατά τον ίδιο είναι αν θα τους αφήσουμε να το κάνουν , αφού, όπως τονίζει, χαρακτηριστικά τα γραφειοκρατικά «έχουν φτάσει νομίζω στο χειρότερο βαθμό που ήταν ποτέ στην Ελλάδα».

Οι παραδοσιακές χώρες που έδειχναν όλα τα προηγούμενα χρόνια ενδιαφέρον για επενδύσεις στο χώρο της κατοικίας, ήταν το Ισραήλ, τα Βαλκάνια και παλαιότερα κάποιοι Ρώσοι και Τούρκοι. «Τώρα βλέπουμε ενδιαφέρον σχεδόν από όλα τα μέρη του κόσμου, από την κεντρική, από τη Β. Ευρώπη κλπ.», τονίζει ο κ. Τζάρος. Το ενδιαφέρον τους είναι για όλα τα είδη, όπως τα απλά επενδυτικά του real estate, αγορές-μεταπωλήσεις κλπ, αλλά και στο τουριστικό κομμάτι και σε επαγγελματικούς χώρους. Η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει αρκετούς ποιοτικούς γραφειακούς χώρους που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και κάποιοι θέλουν να επενδύσουν σε αυτό τον κομμάτι, βλέποντας ότι αναμένεται αύξηση στη ζήτηση για τέτοιους χώρους.

Τα εμπορικά καταστήματα

Σε ότι αφορά τα εμπορικά καταστήματα σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, αν και το προηγούμενο διάστημα έγιναν κάποιες διαπραγματεύσεις για τα μισθώματα με αφορμή τον κορωνοϊό, δεν είδαμε στις περισσότερες περιπτώσεις μειώσεις μισθωμάτων καθώς η ζήτηση που υπάρχει παραμένει πολύ μεγάλη. Αντιθέτως στους λιγότερο εμπορικούς δρόμους -και αυτό είναι κάτι που το είδαμε εν μέσω οικονομικής κρίσης- μαγαζιά που έκλεισαν όχι μόνο δεν ξανάνοιξαν αλλά σταμάτησαν σε κάποιες περιπτώσεις να είναι και μαγαζιά και άλλαξαν χρήση .