Νέο αίτημα για την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης της κεντρικής αγοράς της Θεσσαλονίκης, το περίφημο Καπάνι, προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές του, έχει υποβληθεί, στη βάση της ολοκληρωμένης μελέτης ανάπλασης που εκπονήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Σύλλογο Επαγγελματιών του ιστορικού κέντρου, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η έγκριση για τον τελικό προϋπολογισμό του έργου θα δοθεί προσεχώς

και θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για το έργο.Πρόκειται για έργα  ύψους άνω των 2 εκ. ευρώ, με στόχο την ανακατασκευή της ιστορικής αγοράς, στην καρδιά της πόλης, που θα ολοκληρώσουν μία «μισοτελειωμένη» παρέμβαση, με τη δημιουργία «ανοιχτού κέντρου εμπορίου». Παράλληλα, εκτός από τα έργα εξωραϊσμού, θα γίνουν και παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των υποδομών, αλλά και διασφάλισης της υγιεινής των καταστημάτων που λειτουργούν. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται όλοι οι πεζόδρομοι που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου. Θα γίνουν επίσης στέγαστρα, δενδροφυτεύσεις, τουαλέτες, ηλεκτρονικά συστήματα, φωτισμός, καθώς και ομοιόμορφες όψεις των καταστημάτων.Το Καπάνι βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χαλκέων, Σπανδώνη, Ασκληπιού και Σολωμού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πίσω από την πλατεία Αριστοτέλους.

Ο επισκέπτης μπορεί να βρει εκεί ό,τι επιθυμεί η ψυχή του…. Συναντά πρώτα τα μανάβικα που πωλούν κάθε είδους ζαρζαβατικά, όπως ντομάτες Πρέβεζας, κρεμμύδια, λάχανα και μαρούλια, αγγουράκια, πράσα, μαϊντανό και άνηθο. Μετά είναι τα ιχθυοπωλεία με όλο τον θησαυρό της θάλασσας…. λούτσους, πέστροφες, μύδια με το κέλυφος, γόπες και λιθρίνια.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ

www.ert.gr

Φωτογραφία: Pixabay