Το να δημιουργεί ένας διακεκριμένος chef έναν χώρο διαφορετικό από τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων στα οποία έχει εργαστεί δεν είναι κάτι ασυνήθιστο πλέον στο εξωτερικό για να μην πούμε ότι πρόκειται και για τάση. Στη χώρα μας κάτι ανάλογο αποτελεί εξαίρεση, προς το παρόν. Στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, ο βραβευμένος chef Δημήτρης Παμπόρης επέλεξε να δημιουργήσει έναν street food εστιατόριο και δικαίως προκάλεσε το ενδιαφέρον.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος

Σας το είχαμε προαναγγείλει, άλλωστε, και δείξατε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τώρα, λοιπόν, μπορούμε να παρουσιάσουμε και λεπτομέρειες για το Thess Bao που σίγουρα θα βρείτε ενδιαφέρουσες. Στο συγκεκριμένο εγχείρημα ο Δημήτρης Πάμπορης δεν είναι μόνος του. Μαζί του είναι ο επίσης chef Γιάννης Πατέικας και ο Γιάννης Ζιάγκας, επιχειρηματίας της εστίασης και ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Το Μανιτάρι». Η ομάδα του Thess Bao συμπληρώνεται από νέους αλλά δοκιμασμένους μάγειρες σε κουζίνες απαιτήσεων.

Τα bao buns εδώ είναι χειροποίητα

Το πρώτο και κύριο γνώρισμα που διαφοροποιεί το Thess Bao είναι ότι τα δημοφιλή ψωμάκια ατμού είναι χειροποίητα και παρασκευάζονται καθημερινά εντός του χώρου με ειδικό εξοπλισμό ώστε η ποιότητά τους να είναι πάντα σταθερή. Επίσης, είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από αυτά που έχουμε συνηθίσει ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός πλούσιου street food sandwich.

Η αφράτη ζύμη έχει αέρινη υφή και επειδή είναι χειροποίητη πιο μεστή γεύση. «Πρόκειται για ένα ψωμί-πασπαρτού. Δεν το συναντούμε μόνο στην ασιατική κουζίνα. Ψωμάκια ατμού χρησιμοποιούν π.χ. και στην Τσεχία. Τα bao buns τα χρησιμοποιείς από ένα sandwich μέχρι και ένα περισσότερο σύνθετο πιάτο. Το έχω επιλέξει για πιάτα με ψάρι στο Tree House, στο Ekies Resort και με διαφορετικούς τρόπους εδώ στο Thess Bao, ώστε να μπορεί ο καθένας να επανέλθει και να δοκιμάζει πάντα κάτι διαφορετικό», μου εξηγεί ο Δημήτρης Παμπόρης, το προηγούμενο βράδυ από το Opening, όπου είχα την τύχη να δοκιμάσω μερικές από τις συνθέσεις.

Bao με κοκκινιστό μοσχαράκι και πολλές ακόμη επιλογές

Το επόμενο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι γεύσεις που γεμίζουν τα αφράτα bao buns. Δεν είναι «ασιατικές», είναι γεύσεις τις ελληνικής κουζίνας με ένα δημιουργικό fusion άγγιγμα. Έτσι το hot dog έχει λουκάνικο «Τζουμαγιάς» από τις Σέρρες με σαλάτα coleslaw και κέτσαπ από πιπεριά Φλωρίνης. Το μοσχάρι εκτός από τις δύο προτάσεις burger σερβίρεται και «κοκκινιστό» με τρυφερά σιγομαγειρεμένα μάγουλα να συναντούν λαχανικά και κρέμα μπαχαρικών ενώ δε λείπουν και τα Σμυρνέικα σουτζουκάκια, όπου ο πελτές ντομάτας εμπλουτίζεται με πάπρικα Αριδαίας και σερβίρεται με πίκλες κρεμμυδιού και γιαούρτι αρωματισμένο με σκόρδο και κύμινο.

Το χοιρινό κάνει την εμφάνισή του με δύο προτάσεις. Pulled pork με μαύρη μπύρα και μέλι, κρέμα γιαουρτιού με ξινόμηλο και σέλερι, τομάτα και τραγανό κρεμμύδι και Παντσέτα ΒΒQ με σουσάμι, kimchi αγγουριού, καπνιστή μαγιονέζα με μαύρο σκόρδο και φρέσκο κρεμμυδάκι. Υπάρχει και η εναλλακτική του κοτόπουλου που γίνεται γύρος με Ιαπωνικό στιλ και σερβίρεται με Thess Bao sauce, ραπανάκι και pop corn.

Για τους vegetarian και vegans αλλά και για όλους όσους θέλουν μία επιλογή χωρίς ζωικό λίπος το μενού διαθέτει τρεις προτάσεις, όπως Hot Dog καρότου, Bao με κολοκυθοκεφτέ και με γύρο μανιταριών. Όλα σερβιρισμένα με ιδιαίτερες sauces που δίνουν ένταση στη γεύση.

Η χρήση σύγχρονων τεχνικών, όπως το σιγομαγείρεμα σε sous vide εξασφαλίζει τη σταθερή ποιότητα της πρώτης ύλης και η ακρίβεια στην εκτέλεση των συνταγών για τα υπόλοιπα υλικά δίνει ένα αποτέλεσμα με «προσωπικότητα».

Τρεις σαλάτες και δύο επιδόρπια συμπληρώνουν τις υπόλοιπες προτάσεις. Το Bao Μπουγάτσα, πιστεύω ότι θα είναι το νέο talk of the town με τραγανό τηγανιτό bao bun και μία κρέμα μπουγάτσας με διαφορετική υφή από την κλασσική. Θα ενθουσιαστείτε.

Μην ξεχάσεις τις crushed potatoes

Οι πατάτες στο Thess Bao είναι ένα κεφάλαιο μόνες τους. Crushed Potatoes, που σημαίνει πατάτες baby που αφού βράσουν, τηγανίζονται για λίγο σε υψηλή θερμοκρασία. Έτσι είναι τρυφερές στο εσωτερικό, τραγανές εξωτερικά και έχουν ελαφρύτερη γεύση από τις κλασσικές τηγανιτές. Θα τις απολαύσετε με 9 διαφορετικούς τρόπους αφού και εδώ η ποικιλία σε σάλτσες, κρέμες και άλλα συνοδευτικά, όπως bacon και αυγό, δημιουργούν συνθέσεις που επίσης ανεβάζουν το επίπεδο του σερβιρίσματος της πατάτας. Κρέμα μπουγιουρντί, σάλτσα καρμπονάρα, μαγιονέζα βασιλικού ή μαύρης τρούφας είναι ενδεικτικές επιλογές.

Η τιμή αλλάζει το σκηνικό

Οι τιμές στο μενού είναι ένας επιπλέον λόγος να δοκιμάσετε τις προτάσεις του Thess Bao. Θεωρώ ότι η σχέση τιμής-ποιότητας μαζί με τη δημιουργικότητα αλλάζουν το σκηνικό στο street food της Θεσσαλονίκης. Χορταστικές, ποιοτικές και ιδιαίτερες προτάσεις σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που υποθέτει κανείς όταν ακούει για βραβευμένους chef που μπαίνουν στον χώρο του γρήγορου φαγητού. Με τον Δημήτρη Παμπόρη και την υπόλοιπη ομάδα ανοίγουν νέοι ορίζοντες στο street food της Θεσσαλονίκης και, όπως μου ανέφερε και ο ίδιος, θα ήθελε να δει και άλλους chef να ανοίγουν τέτοιου είδους χώρους, ο καθένας με την εξειδίκευσή του. Αυτό θα το θέλαμε και εμείς.

Ανοιχτά
Δευτέρα – Τετάρτη: 12:30 – 01:00
Πέμπτη – Παρασκευή: 12:30 – 02:00
Σάββατο: 12:30 – 03:00
Κυριακή: 12:00 – 00:00

Περιοχή
Κέντρο

Διεύθυνση
Καλαποθάκη 3

Τηλέφωνο
2310235225

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ