Από το ξεκίνημα έκανε τη διαφορά, όταν άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην Καλαποθάκη, γνωρίζαμε ότι θα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο σκηνικό του Θεσσαλονικιώτικου Street Food. Όχι πως ήταν δύσκολο να το προβλέψει κανείς.
Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος
Φωτογραφίες: Νικηφόρος Ντέμπος
Ο γνωστός chef Δημήτρης Παμπόρης, ο επίσης chef Γιάννης Πατέικας και ο επιχειρηματίας της εστίασης Γιάννης Ζιάγκας (γνωστός από το Εστιατόριο Μανιτάρι) έχουν πλέον αναπτύξει το Thess Bao με δεύτερο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη στη Λώρη Μαργαρίτη αλλά και το πρώτο Thess Bao στην Αθήνα.

Τα χειροποίητα bao buns που ετοιμάζονται εντός των καταστημάτων καθημερινά και η αφράτη τους ζύμη γεμίζει με λαχταριστούς και πρωτότυπους συνδυασμούς εμπνευσμένους από την ελληνική, την ασιατική και την εναλλακτική street food κουζίνα.

Το μενού έχει προτάσεις για όλες τις διατροφικές συνήθειες ενώ προτείνουμε πάντα να ρίχνετε και μια ματιά στις προτάσεις ημέρας, που συχνά περιλαμβάνουν δημιουργικές ιδέες της ομάδας του Thess Bao πραγματικά γευστικά «διαμαντάκια».

Και για να μιλήσουμε με στοιχεία δοκίμασα μερικές από τις προτάσεις και του βασικού μενού αλλά και από τα πιάτα ημέρας και τις «new entry» σαλάτες ενώ σας έχω και μία έκπληξη για το τέλος.
Από best sellers μέχρι και vegan
Σερραϊκό ή βερολινέζικο hot dog; Μάγουλα κοκκινιστά ή κοτόπουλο κάρυ; Από τα best sellers, γαρίδα China Town, Caesar’s Style ή Πανσέτα BBQ; Γύρος κοτόπουλου α λα Ιαπωνικά, Pulled Pork ή Πάπια Πεκίνου; Με φαλάφελ, κολοκυθοκεφτέδες ή γύρο μανιταριών;

Αυτά είναι διλήμματα και φυσικά δε χρειάζεται να διαλέξεις. Μπορείς κάθε φορά που επισκέπτεσαι τα εστιατόρια Thess Bao, να επιλέγεις και κάτι διαφορετικό. Το σίγουρο είναι ότι το βασικό υλικό σε κάθε μία από τις παραπάνω προτάσεις συμπληρώνεται από sauce και άλλα υλικά που το κάνουν ακόμη νοστιμότερο. Ένα από τα κλασσικά πλέον και best sellers είναι το bao bun με πανσέτα που λιώνει στο στόμα, που περιχύνεται με καπνιστή μαγιονέζα με μαύρο σκόρδο, αφού έχει ήδη ως παρέα kimchi αγγούρι, φρέσκο κρεμμυδάκι και σουσάμι. Επίσης δοκιμάσαμε και το Caesar’s Style με τραγανό κοτόπουλο παναρισμένο σε βρώμη, ψητό μπέικον, σάλτσα Caesar’s και παρμεζάνα. Τηγάνισμα τέλειο και αποτέλεσμα καθόλου «βαρύ» που δροσίζεται από τη Caesar’s Sauce και νοστιμίζει με την παρμεζάνα και το τραγανό μπέικον.

Δεν ξεχνάμε, βέβαια, τις vegetarian και vegan επιλογές σταθερές αλλά και ημέρας. Το bao bun με τηγανιτό κουνουπίδι, vegan coleslaw και mayo sauce που δοκίμασα ήταν αποκάλυψη για το πόσο νόστιμες μπορεί να είναι και οι εναλλακτικές street food προτάσεις. Το Thess Bao φημίζεται και για τον τρόπο του να μετατρέπει ιδιαίτερα υλικά σε κάτι νόστιμο και χορταστικό.

Το crush με τις πατάτες, το burger και οι σαλάτες
Οι Crushed Potatoes είναι γευστικό…crush, έρωτας κεραυνοβόλος και από τις νοστιμότερες που θα δοκιμάσεις στη Θεσσαλονίκη. Συνδυάζονται με διάφορες sauce αλλά και με τηγανιτό αυγό.

Τις απολαύσαμε Greek Style με μαριναρισμένα τοματίνια, sauce φέτας και ρίγανη, ως Must με sauce Caesar’s και παρμεζάνα αλλά και με τηγανιτό αυγό και μαγιονέζα τρούφας. Και δεν είναι μόνο αυτές οι επιλογές.

Το αφράτο αχνιστό bao bun είναι και μία εναλλακτική για burger και δημιουργεί μία διαφορετική γευστική αίσθηση. Και εδώ οι κλασσικοί συνδυασμοί συναντούν και πιο ιδιαίτερες προτάσεις.

Έτσι το Egg & Bacon παραπέμπει στα αγαπημένα all time classic αμερικάνικα burgers αλλά υπάρχει και το «Θεσσαλονικιώτικο» με κρέμα μπουγιουρντί, «πολίτικη» coleshaw και γραβιέρα. Δύο ακόμα προτάσεις είναι το A la Caprese με βουβαλίσια μοτσαρέλα και μαγιονέζα βασιλικού αλλά και το Crispy Chicken με τραγανό κοτόπουλο, sriracha sauce με καυτερό μέλι και thess bao sauce.

Όσο για τις σαλάτες οι προτάσεις είναι τρεις και πολύ χορταστικές. Από τη Caesar’s με το κοτόπουλο παναρισμένο σε βρώμη και Energy με Κινόα, αβοκάντο, τραγανά λαχανικά, cranberries και λαδολέμονο δυόσμου μέχρι και την Κορεάτικη σαλάτα που δοκιμάσαμε, όπου οι τραγανές γαρίδες με κινέζικο λάχανο μαριναρισμένο με γλυκοκαυτερό Chili, γιαούρτι κάρυ, σουσάμι και φύτρες φασολιών. Συνιστώ να τη δοκιμάσετε. Χορταστική και ελαφριά ταυτόχρονα.

Bao Buns και για γλυκό;
Όχι απλά για γλυκό αλλά για γλυκές προτάσεις που πρέπει να δοκιμάσεις. Εδώ σε περιμένει η πιο δημιουργική αξιοποίηση της κρέμας της μπουγάτσας. Με δύο υφές, την κρέμα μπουγάτσας και τον αφρό κανέλας σκεπάζει τραγανά κομμάτια bao bun που έχουν τηγανιστεί ελαφρά και το αποτέλεσμα δεν περιγράφεται. Το ίδιο απολαυστικό είναι και το Banoffee με φρέσκια μπανάνα, μερέντα, κροκάν αμυγδάλου και toffee καραμέλας.

Οι Αθηναίοι δε χρειάζεται να ζηλεύουν…
Πολύ απλά γιατί όλα τα παραπάνω μπορούν να τα απολαύσουν και στην Αθήνα, στο Thess Bao της οδού Περικλέους 30-32 στο κέντρο.

Ανοιχτά
Κυριακή – Πέμπτη: 12:30 – 01:00
Παρασκευή – Σάββατο: 12:00 – 02:00
Θεσσαλονίκη
Καλαποθάκη 3, κέντρο
Τ: 2310235225
Τ: 2103214717