Ένας chef από το ξεκίνημά του πρέπει να φροντίζει να αποκτά εμπειρίες και, στο βαθμό που είναι δυνατό, να έχει παραστάσεις από διάφορες κουζίνες. Ο Θεόφιλος Σπυρίδης είναι ένας νέος μάγειρας που δεν κρύβει τις φιλοδοξίες αλλά και τις ανησυχίες του. Ξεκίνησε, όπως πολλοί σπουδαστές από ξενοδοχείο στη Σαντορίνη και έπειτα ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να εργαστεί σε γνωστά εστιατόρια, όπως το αργεντίνικο El Coreo και τη μετέπειτα μπρασερί La Baronne αλλά και το Shark Bar-Restaurant. Τότε αποφάσισε να συμμετέχει στο Master Chef και να ζήσει την ιδιαίτερη εμπειρία της συγκεκριμένης παραγωγής. Μετά το Master Chef επέστρεψε στην περιοχή του, τη Δυτική Μακεδονία, όπου είναι chef / ιδιοκτήτης ενός σύγχρονου μεζεδοπωλείου στην Πτολεμαΐδα ενώ επιμελείται το μενού σε επιλεγμένους χώρους και τρέχει ένα γαστρονομικό project στη Γερμανία. Ένας από τους ιδιαίτερους και απαιτητικούς χώρους, που φέρει την υπογραφή του στο μενού είναι και το Rivo Café, το δημοφιλέστερο σημείο συνάντησης της Φλώρινας.

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο
Φωτογραφίες: Σάββας Αμοιρίδης

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, καλύτερα τον chef Θεόφιλο Σπυρίδη, πριν δοκιμάσουμε τις ιδέες του στο Rivo Café .

Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στη μαγειρική και πότε πήρες αυτή την απόφαση;
Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να πειραματίζομαι στην κουζίνα κρυφά από την μητέρα μου. Όσο  περνούσαν τα χρόνια αγαπούσα ακόμα περισσότερο αυτό που έκανα αλλά οι σπουδές μου στο τμήμα αυτοματισμού δεν μου επέτρεπαν να ασχοληθώ επαγγελματικά μέχρι που κέρδισα σε έναν διαγωνισμό υποτροφία έχοντας την καλύτερη συνταγή. Έτσι πήρα την μεγάλη απόφαση να παρατήσω τις σπουδές και να ασχοληθώ με αυτό που αγαπώ περισσότερο.

Ποια είναι τα βασικά εφόδια που πρέπει να έχει στις μέρες μας ένας νέος μάγειρας;
Ένας νέος μάγειρας σήμερα θα πρέπει να έχει πολύ αγάπη και δίψα για μάθηση και μαγείρεμα. Η υπομονή είναι το βασικότερο εφόδιο σε κάθε νέα αρχή. Με υπομονή γινόμαστε καλύτεροι στη δουλειά μας και αντέχουμε τις αντίξοες συνθήκες της κουζίνας, όπως υψηλή πίεση και σκληρό ωράριο εργασίας.

Τι έχεις αποκομίσει μέχρι σήμερα από την καθημερινότητα της κουζίνας στα εστιατόρια που έχεις εργαστεί;
Έχω αποκτήσει αρκετές γνώσεις και τεχνικές πάνω στην μαγειρική καθώς αυτή εξελίσσεται μέρα με την ημέρα. Επίσης είχα την τύχη να δοκιμάσω και να μάθω φαγητά από διάφορα μέρη του κόσμου που ενδεχομένως να μην πήγαινα ποτέ.

 

Τι σου αφήνει η τηλεοπτική εμπειρία του Master Chef;
Η εμπειρία μου από το Master Chef ήταν μοναδική αφού είχα την ευκαιρία να δω πως γίνονται όλα όσα βλέπουμε στην τηλεόραση και να συμμετέχω κιόλας. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι γνώρισα  καταπληκτικούς ανθρώπους με τους οποίους έχω φιλίες και συνεργάζομαι μέχρι και σήμερα.

Η συνεργασία σου με το Rivo Café τι νέο θα φέρει σ’ αυτό το ήδη πετυχημένο project;
Το Rivo είναι ένας πάρα πολύ πετυχημένος χώρος και σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε την κορυφή και να πάμε ακόμα πιο ψηλά. Όταν κάτι είναι τέλειο, εμείς οι chef έχουμε την τάση να θέλουμε να το κάνουμε τελειότερο. Στο μενού θα κυριαρχεί το στοιχείο της μοντέρνας κουζίνας με φρέσκα γλυκά, snacks και γεύματα που θα γοητεύσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Το comfort και casual food ανεβαίνει στις προτιμήσεις διεθνώς. Στη χώρα μας μήπως είναι λίγο τυποποιημένο; Βλέπω συχνά ίδιες προτάσεις, με τα ίδια υλικά, χωρίς ιδιαίτερα ή τοπικά προϊόντα. Η δική σου προσέγγιση ποια είναι και πως θα αποτυπωθεί στο μενού του Rivo;
Η αλήθεια είναι πως το comfort food είναι μια τάση της εποχής και σε όλους μας αρέσει να ακολουθούμε αυτή τη τάση. Το λάθος των περισσότερων είναι πως βλέποντας ένα πετυχημένο project θεωρούν ότι πρέπει να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο μοτίβο. Εμείς θέλουμε να πατήσουμε πάνω σε αυτό με την προσθήκη τοπικών προϊόντων και με σύγχρονες τεχνικές να δώσουμε την δική μας πινελιά.

Info
Rivo Cafe 
Ελευθερίας & Ταγμ. Φουλεδάκη 78
Τ: 6983912762
Φλώρινα