«Ξεκινάμε μετά από ένα μεγάλο διάστημα απραγίας, λόγω της πανδημίας. Ξεκινάμε, λίγο σοκαρισμένοι είναι αλήθεια, με μια σκιά αβεβαιότητας που δεν έπαψε να μας στοιχειώνει, έστω και αν πέρασαν τόσοι μήνες, από τον Μάρτη του 2020, που το θέατρο ΑΜΑΛΙΑ, όπως και τα υπόλοιπα θέατρα, όπως και οι λοιποί χώροι πολιτισμού διέκοψαν τη λειτουργία τους.

Παρ όλα αυτά η ζωή συνεχίζεται και όπως και αν θα είναι η συνέχεια αυτή, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, πρέπει να κάνουμε βήματα μπροστά, έστω και αν αυτός ο βηματισμός μας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Αυτή τη περίοδο το θέατρο ΑΜΑΛΙΑ εστιάζει κύρια στη ντόπια καλλιτεχνική δημιουργία και τους εκφραστές της! Είναι συνειδητή επιλογή μας και πηγάζει από την αντίληψη, ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όλος αυτός ο κόσμος της τέχνης του θεάτρου, έμεινε σε μεγάλο βαθμό αναγκαστικά ανενεργός, άφωνος κατά κάποιο τρόπο! Εν τω μεταξύ μικροί και μεγαλύτεροι χώροι που φιλοξενούσανε τις δουλειές τους πριν τη πανδημία έπαψαν να λειτουργούν. Υπάρχει «μπόλικο» καλλιτεχνικό απόθεμα λοιπόν που ψάχνει τρόπο, ψάχνει χώρους  για να εκφραστεί! Και το θέατρο ΑΜΑΛΙΑ τους δίνει αυτό το διάστημα, αυτή την ευκαιρία. Είναι μια πρόκληση, μα νομίζω ότι θα δούμε όμορφα πράγματα και σίγουρα θα βγούμε όλοι κερδισμένοι! Και ας μην είναι, κατ ανάγκη, οικονομικό μόνο το κέρδος μας!»

«Θέατρο Αμαλία»

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

1-3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: «ΕΙΜΑΙ Ο ΓΚΟΝΤΟ, ΕΙΠΑΤΕ» της Αδαμαντίας Ξηρίδου από το θέατρο ΓΙΑΦΚΑ

Δύο άστεγοι που εντελώς τυχαία ονομάζονται Βλαδίμηρος και Εστραγκόν και ζουν κάτω από ένα δέντρο, μια μέρα υποδέχονται έναν που πέφτει από το δέντρο.

Αλήθεια,  Τι γίνεται όταν κάποιος που είπε ότι δεν θα έρθει, έρχεται;  Ειδικά όταν τον περιμένουμε. Ειδικότερα όταν δεν είναι καθόλου όπως τον περιμένουμε…

Αν ερχόταν ο Γκοντό τι θα άλλαζε στη ζωή του Βλαδίμηρου και του Εστραγκόν; Μια κωμωδία ή μια ακόμα τραγωδία για τα όρια της σχέσης με τον Άλλον (Αδ. Ξηρίδου).

Το έργο γράφτηκε το 2018 και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

Σκηνοθεσία: Μαρία Βλάχου
Μουσική (πρωτότυπη): Νίκος Δουλάμης
Σκηνικά: Ελένη Παπαδοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέκα Βελισσάρη
Σχεδιασμός αφίσας: Δημήτρης Παπαδέλης
Παίζουν: Γιάννης Δίκος, Γιάννης Ταξιάρχου, Κώστας Κυρίτσης,  Δώρα Βελισσάρη, Θόδωρος Σαμαράς.

Εισιτήρια: Προπώληση 8 ευρώ, ταμείο 10 ευρώ

 

8,9,10,30,31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ «ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΕΜΦΗΛΙΟΣ, ξέρεις τι γεύση έχει ο φόβος;»

Ένα έργο για τον εμφύλιο και τις πληγές που κληρονομήσαμε μέσα από τα μάτια τεσσάρων νέων ανθρώπων της εποχής μας με την ταυτόχρονη παράλληλη και ιδιότυπη ανάγνωση της τραγωδίας της Αντιγόνης του Σοφοκλή.

Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης
α’ βοηθός: Σοφία Νίνου
β΄ βοηθός: Κωνσταντίνος Ρωμούδης
Συγκριτική μελέτη για τον εμφύλιο: Κωνσταντίνος Παμπούκης
Μάσκες – Κατασκευές: Πολυξένη Αϊμαλιώτη
Φωτογραφίες Παράστασης και βιντεολήψεις: Κωνσταντίνος Ρωμούδης
Ψηφιακή υποστήριξη: Σοφία Νίνου
Κινηματογράφηση / Επεξεργασία βίντεο: Μάνος Καρανικόλας
Κείμενα για την παράταση: Δημήτρης Κολοβός
Κείμενα και σκίτσο για την παράσταση: Τηλέμαχος Κοσμέτσας
Παραγωγή: ΠΟΛΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΜΚΕ

Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί: Πολυξένη Αϊμαλιώτη, Βασίλης Βασιλείου, Έφη Κυροπούλου, Σάββας Τραπεζάνογλου

Εισιτήρια: Προπώληση 10 ευρώ, ταμείο 12 ευρώ

11,12,20,21,27,28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ» του Δημήτρη Δημητριάδη

Ο  συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης, εμπνέεται από τον αρχαίο μύθο της Κασσάνδρας γράφοντας ένα σύγχρονο «μανιφέστο» για τον ανθρώπινο πόθο, παροτρύνοντας μας να μεταβούμε σε μια άλλη διάσταση ξεχνώντας ό,τι κάναμε και ήμασταν μέχρι στιγμής.

Ο μύθος θέλει τον θεό Απόλλωνα όντας ερωτευμένος, να αγωνίζεται να αποκτήσει  την Ασιάτισσα Κασσάνδρα και να ζητά να του δοθεί, δίνοντας της ως αντάλλαγμα, την τέχνη της μαντικής. Η Κασσάνδρα στην αρχή δέχεται έπειτα όμως, αθετεί την συμφωνία της με τον θεό. Τότε ο Απόλλων φτύνει στο στόμα της – ένα τελευταίο φιλί –  για να μην πιστεύει κανένας στις προφητείες της. Το χάρισμα της μαντικής παραμένει, όχι όμως της πειθούς.

« Χάθηκε η ζωή για όλους. Πονάει πολύ αλλά ακούστε το. Τόσο πόνος, τόσος διωγμός, τόσος πόλεμος, τόση απαξίωση… »

Η Κασσάνδρα αλλάζει τον προσωπικό της μύθο πατώντας στα ερείπια της εποχής του «Όχι», μιας εποχής γεμάτης από δεσμεύσεις, απαγορεύσεις και φοβίες. Η ένωση της με τον θεό Απόλλωνα εγκαινιάζει τη νέα εποχή του «Ναι». Το σώμα της γυναίκας που διανύει τη διαδρομή από τις αγκυλώσεις του Δυτικού Πολιτισμού, την περίκλειστη ηθική, την εγκράτεια και την ενοχή προς την απόλυτη αποδέσμευση και ελευθερία.

Σκηνοθεσία – Σκηνική εγκατάσταση: Στέλιος Βραχνής
Ηχητική εγκατάσταση / Μουσική: Πάνος Μητσόπουλος
Φωτισμοί: Στέλιος Βραχνής
Φωτογραφίες: Απόστολος Λινάρδος
Αφίσα: Δέσποινα Κανελάκη
Παραγωγή: ΠΟΛΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΜΚΕ
Ερμηνεύουν: Μαίρη Λιόλιου ,Πάνος Μητσόπουλος (μουσική επί σκηνής)

Εισιτήρια: Προπώληση 10 ευρώ, ταμείο12 ευρώ

 

15 – 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ «ΑΝΘΙΣΜΕΝΕΣ ΜΑΝΟΛΙΕΣ» του Ρόμπερτ Χάρλινγκ

Μια κωμική τραγωδία για την φιλία, την μητρότητα, την απώλεια, την οικογένεια και τον έρωτα, όλες οι γυναίκες θα βρουν κάτι από την δική τους ζωή. Οι χαρακτήρες και οι διάλογοι μεταφέρουν μηνύματα, πέρα από οποιαδήποτε στενά κοινωνικά στερεότυπα.

Σε μια κωμόπολη του αμερικανικού Νότου, το κομμωτήριο έχει γίνει στέκι για έξι γυναίκες της διπλανής πόρτας. Εκεί μοιράζονται τις χαρές και λύπες τους, λένε τα μυστικά τους και ανταλλάσσουν συμβουλές. Όταν μία από αυτές παρουσιάζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, οι υπόλοιπες πέντε της συμπαρίστανται με τον πιο τρυφερό τρόπο. Το πρόβλημα της μιας γίνεται πρόβλημα και της άλλης και έτσι γίνεται η ένωση. Αναγνωρίζουν η μια το πρόβλημα της άλλης.

Απόδοση – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
Κοστούμια: Αθηνά Τρανούλη
Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης
Φωτογραφίες: Γιώργος Στεργιόπουλος
Δημόσιες σχέσεις: Νταίζη Λεμπέση
Παραγωγή: Βάσια Παναγοπούλου

Παίζουν: Άννα Αδριανού, Ηρώ Μουκίου, Βάσω Γουλιελμάκη, Κατερίνα Μπιλάλη, Κρίστη Παπαδοπούλου, Εύη Δαέλη

Εισιτήρια: Προπώληση13 ευρώ, ταμείο 15 ευρώ

16 &17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ»  Μια θεατρική διασκευή από την ομάδα “ASCENDENTEM»

Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους γίνεται θεατρική παράσταση από τη νεοσύστατη ομάδα “ASCENDENTEM” σε σκηνοθεσία Ηλιάνας Τσακιρίδου και διασκευή Αναστασίας Αντωνιάδου.

Μέσω του ομώνυμου κλασικού αλλά γεμάτο παραλλαγές παραμυθιού, ως νέοι καλλιτέχνες θέλουμε να ξυπνήσουμε την παιδικότητα που κρύβεται στον καθένα μας. Να κάνουμε τον κάθε μικρό πρίγκιπα και την κάθε μικρή πριγκίπισσα να χαμογελάσει.

Επιπλέον, η παράσταση στοχεύει στη συγκέντρωση χρημάτων, μέρος των οποίων θα δοθεί ως δωρεά στα Παιδικά Χωριά SOS Βορείου Ελλάδος.

Σκηνοθεσία: Ηλιάνα Τσακιρίδου
Χορογραφίες: Μαρία Στεφάνου
Δραματουργική επεξεργασία: Ηλιάνα Τσακιρίδου,  Αναστασία Αντωνιάδου
Επιμέλεια Κίνησης: Μαρία Στεφάνου, Ηλιάνα Τσακιρίδου
Μουσική Επιμέλεια και Διδασκαλία: Κατερίνα Μελισσανίδου
Μουσική Σύνθεση: Κατερίνα Μελισσανίδου, Αναστασία Αντωνιάδου, Ηλιάνα Τσακιρίδου
Πιάνο: Νίκος Αργυρόπουλος
Κιθάρα – Κρουστό: Αναστασία Αντωνιάδου
Σκηνική Επιμέλεια: Άρτεμις Τουμπίδου
Πρωταγωνιστούν: Δήμητρα Καψάλα, Μάριος Δρόσος, Αναστασία Αντωνιάδου , Μαργαρίτα Μηχαλάτου, Γεωργία Κοτζαερίδου , Ίλυα Ζαχαρίου , Χρήστος Σπανόπουλος, Γιάννης Καραντώνης

Εισιτήρια: Προπώληση  8 ευρώ, ταμείο10 ευρώ

 

18 &19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ «30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ + tips»   Με τον Κωνσταντίνο Ραβνιωτόπουλο

Ο δημοφιλής κωμικός, Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος, είναι ο πρώτος που ξεκίνησε να κάνει stand up comedy στην Ελλάδα και  φέτος κλείνοντας τα 30 του χρόνια, θα το γιορτάσει δεόντως με μια απολαυστική  παράσταση δίωρης διάρκειας με τον τίτλο «30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ + tips». Στην παράσταση περιλαμβάνονται τα καλύτερα κείμενά του, αλλά και κείμενα που άφησαν εποχή και όλοι αγαπήσαμε όπως η «Αράχωβα» και το περίφημο: «τι έχεις αγάπη μου; τίποτα.» Φυσικά δεν θα λείψουν και οι σατιρικές πινελιές για  σύγχρονα θέματα που με το καυστικό του χιούμορ πάντα αναδεικνύει ο γνωστός κωμικός!

Στο τέλος της παράστασης, ο Κωνσταντίνος, θα μοιραστεί με τους θεατές διάφορα ευτράπελα που συνέβησαν σε αυτά τα 30 χρόνια και που δεν έχουν ειπωθεί ποτέ μέχρι σήμερα, μετατρέποντας έτσι τη παράσταση σε ένα μοναδικό καλλιτεχνικό γεγονός που  δεν πρέπει να χάσετε, όπου το χιούμορ εναλλάσσεται με την ιστορία, η ιστορία με τα καταιγιστικά αστεία και τα αστεία με την πραγματικότητα!

Εισιτήρια: Προπώληση 10 ευρώ, ταμείο 12 ευρώ

 

22 – 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ «ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΟ» -Μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών

Η ιστορία του ανθρώπου ως αέναη αφήγηση πολέμου, ως σπαρακτικό πορτρέτο του κόσμου μας, με όχημα τα χορικά του Αγαμέμνονα και τους μονολόγους της Κλυταιμνήστρας. Μοναδική ερμηνεύτρια, στο κέντρο της σκηνής, η Σοφία Χιλλ, σε διάλογο με το νέο μουσικό έργο του Γιώργου Κουμεντάκη. Μινιμαλιστική προσέγγιση, τραγικός λόγος και οι ήχοι του γουλί ταμπούρ, σε ερμηνεία του Ευγένιου Βούλγαρη, και του πιάνου, σε ερμηνεία του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Χατζή, παντρεύονται με τις καθηλωτικές φωτογραφίες του πολυβραβευμένου ακτιβιστή φωτογράφου Σεμπαστιάο Σαλγκάδο.

Σκηνοθεσία – Σύνθεση κειμένου: Κωνσταντίνος Χατζής
Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης
Κοστούμι: Λουκία
Σκηνική εγκατάσταση: Σοφία Χιλλ, Κωνσταντίνος Χατζής
Έρευνα: Στέλλα Παπακωνσταντίνου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρίλια Μητρούση, Χρυσιάννα Καραμέρη
Βίντεο – Φωτογραφίες: Παντελής Μάκκας, Μιχάλης Κουκίνας (Ελληνικό Φεστιβάλ)
Ερμηνεύει: η Σοφία Χιλλ
Μουσικοί: Ευγένιος Βούλγαρης γιαϊλί ταμπούρ, Κωνσταντίνος Χατζής πιάνο

«Το Τραγούδι της Έντα Γκάμπλερ» (The Song of Hedda Gabler) σε μουσική Γ. Κουμεντάκη έγραψαν ο συνθέτης και ο Γιάννης Χουβαρδάς.

Εισιτήρια: Προπώληση 13 ευρώ, ταμείο 15 ευρώ

 

25 & 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ:  «Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ» Του Γάννη Σκαραγκά

Η παράσταση βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του βραβευμένου Γιάννη Σκαραγκά, και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της ελληνίδας χήρας που έγινε γνωστή ως Κυρά της Ρω από το όνομα του μικρού νησιού, στο οποίο έζησε μόνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά γεράματά της. Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη έγινε μια ηρωική φυσιογνωμία.

Η Κυρά της Ρω είναι μια αξέχαστη παράσταση που τιμά όλα όσα αντιπροσωπεύει η κοινή μας ανθρωπιά. Πρόκειται για μια διαχρονική ιστορία για γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο χωρίς μνήμη και χώρο για αυτές.

Γραμμένο με ιδιαίτερη ποιητικότητα, συμπόνια και χιούμορ, και με τον αέρα της καθηλωτικής ερμηνείας της Φωτεινής Μπαξεβάνη, η «Κυρά της Ρω» είναι μια συγκλονιστική παράσταση που ξεκινά από μια εποχή και έναν τόπο για να περιγράψει μια πανανθρώπινη ιστορία.

Ερμηνεία: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Κείμενο: Γιάννης Σκαραγκάς
Σκηνοθεσία / Σκηνικά / Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Μουσική / Σχεδιασμός ήχου: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Σχεδιασμός Αφίσας: Δημοσθένης Γαλλής
Φωτογραφίες, Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας

Τα τραγούδια της παράστασης τραγουδάει η Βιολέτα Ίκαρη

Το έργο παρουσιάστηκε σε διαφορετικές παραστάσεις και εκτός Ελλάδας, στην Κύπρο, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία..Ο θεατρικός μονόλογος Η Κυρά της Ρω του Γιάννη Σκαραγκά, τελεί υπό την αιγίδα της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ.

Εισιτήρια: Προπώληση 10 ευρώ, ταμείο 13 ευρώ

 

29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ«ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΛΕΝΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ» ΜΙΑ ΒΡΑΔΥΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΝΟ  ΜΕ ΤΗΝ EΛΕΝΗ ΔΗΜΟΥ

Μία ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στον Γιάννη Σπανό και τις μελωδίες του, αυτές τις μελωδίες που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή παρουσιάζει η Ελένη Δήμου στη σκηνή του θεάτρου ΑΜΑΛΙΑ σε μια μοναδική συναυλία στις 29 Οκτωβρίου.  Μια βραδιά όπου η μαγευτική, αισθαντική φωνή της Δήμου θα μας μεταφέρει μέσα από ένα ταξίδι  στο χρόνο  σε κάποιες άλλες εποχές, όπου η αγάπη, η αυθεντικότητα, οι έρωτες  είχανε κάποιες πιο  διαφορετικές διαστάσεις.

Έτσι και έτσι «Τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια» και αυτή η βραδιά θα είναι  μία ευκαιρία να ενωθούν οι φωνές μας στο ξεχωριστό χώρο του θεάτρου ΑΜΑΛΙΑ  και να «ντύσουμε» τη φθινοπωρινή αυτή νύχτα με κοινές  αναμνήσεις.

Με την συμβολή ενός από τους πλέον σημαντικούς  συνθέτες της ελληνικής μουσικής, όπως ο Γιάννης Σπανός, αλλά και μιας ερμηνεύτριας όπως η Ελένη Δήμου, η μουσική αυτή βραδιά θα  μείνει σίγουρα αξέχαστη.

Μαζί της η Μαρία Τσοκάκη και ο Γιώργος Ντινάκος

Εισιτήρια: Προπώληση 13 ευρώ, ταμείο 15 ευρώ

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

1-3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  « Ο ΤΖΕΜ»  της Ελέιν Μέρφυ

Το έργο «Ο Τζεμ»  γράφτηκε το 2008 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς στο Dublin Fringe Festival  στο Δουβλίνο και κέρδισε το βραβείο Fishamble New Writing Award. Αμέσως μετά η παράσταση μεταφέρθηκε στο Civic Theatre στο Δουβλίνο.

Την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιο για το καλύτερο εργο της χρονιάς στην Ιρλανδία από τα Irish Times Theatre Awards.  Το 2009 παρουσιάστηκε στο Edinburgh Fringe Festival στη Σκωτία και  κέρδισε το βραβείο Carol Tambor Best of Edinburgh Award.  Το 2008 , η Ελέιν Μέρφυ κέρδισε το βραβείο Stewart Parker BBC Northern Ireland Drama Award. Από το 2008 μέχρι σήμερα, «Ο Τζεμ» έχει παιχτεί σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τρεις γενιές γυναικών κάπου στο Δουβλίνο… κάπου στην Ευρώπη… κάπου δίπλα μας…

Η Κέι, η κόρη της η Λορέιν και η εγγονή της, η Άμπερ.

Μέσα από διαδοχικούς μονολόγους μας αφηγούνται τα γεγονότα μιας χρονιάς που θα αλλάξει άρδην τις ζωές τους και θα επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες  τους.

Το πάρτι της αποφοίτησης. Ποτά, μεθύσι, κοκαΐνη στις τουαλέτες. Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μια βραδιά σάλσα και μια αποτυχημένη ερωτική συνεύρεση με προοπτική… Επίσκεψη σε sex shop : «Ποιόν δονητή θέλετε; Τον κλασικό λαγό ή τον Deluxe;». Ένας ναρκομανής και άστεγος πρώην σύζυγος. Συμβουλές της ψυχιάτρου : «Κάνε κάτι καλό για τον εαυτό σου!».

Και κάπου στο παρασκήνιο, ο παππούς Τζεμ. Απών στο έργο, αλλά παρών στις ζωές των τριών γυναικών.

Η κάθε μία από αυτές τις γυναίκες παλεύει μόνη με τον εαυτό της και με τους γύρω της για να μπορέσει να οργανώσει και να ζήσει την ζωή της με τον τρόπο που αυτή θα ήθελε. Μήπως όμως τελικά η λύση είναι δίπλα μας; Μήπως η λύση τελικά είναι οι άνθρωποι που αγαπάμε και μας αγαπάνε;

Τρυφερό αλλά και σκληρό, συγκινητικό αλλά και γεμάτο χιούμορ, ανατρεπτικό και τολμηρό,  το έργο της Ιρλανδής Ελέιν Μέρφυ, έρχεται να μας υπενθυμίσει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε όλοι μας, ότι ο άνθρωπος πάνω απ’όλα έχει ανάγκη την επαφή, το άγγιγμα, την κατανόηση την αλληλεγγύη και την αγάπη.

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου – Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Μπενάκη
Παίζουν: Μαρία Κανελλοπούλου, Στέλλα Κρούσκα, Βασιλίνα Κατερίνη

Εισιτήρια: Προπώληση 12 ευρώ, ταμείο 15 ευρώ

 

5,6,7,11,12,13,14,18,19,20,21,25,26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ «ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΜΕ ΤΑ ΑΛΙΚΑ ΠΕΥΚΑ» (Le ultime lettere di Jacopo Ortis)

«Οι τελευταίες επιστολές του Τζιάκοπο Όρτις», είναι ένα από τα πρώτα και πιο εκρηκτικά έργα του Ιταλού ποιητή του Ούγκο Φόσκολο. Το νεανικό αυτό έργο του χαρακτηρίζεται από δραματικά και ρομαντικά στοιχεία, προσωποποιεί τις εμπειρίες του, τα πάθη του και τα συναισθήματά του φτιάχνοντας τον Τζιάκοπο με σκοπό να μιλήσει για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Η παράσταση ακολουθώντας τα βήματα του νέου Τζιάκοπο που τον οδηγούν ανεπιστρεπτί σε μια λυτρωτική αυτοκτονία, θέλει να σκιαγραφήσει την εικόνα μιας εποχής και μιας κοινωνίας που δεν απέχει και πολύ από τη δική μας. Μιας κοινωνίας που θέτει τη λογική απέναντι στο συναίσθημα, τη μετριοπάθεια απέναντι στην αρετή και την ανικανότητα απέναντι στο πάθος. Μιας κοινωνίας που κραυγάζει πένθιμα για την αλλοτριωμένη της ύπαρξη, για την ανάσταση των υψηλών ιδεών, για τον χαμένο ανθρωπισμός της και την κατακερματισμένη μεγαλοψυχία της, μα παραμένει σκληρή, ιδιοτελής και απαθής.

Συγγραφέας: Ούγκο Φόσκολο
Μετάφραση-Διασκευή-Δραματουργική επεξεργασία: Νίκος Ορτετζάτος
Σκηνοθεσία: Νίκος Ορτετζάτος
Σκηνικό: Μαρίνα Γκούμλα
Κοστούμια: Χριστίνα Θααλασσά
Μουσική: Πάρις Παρασχόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Πολύβιος Σερδάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Ράπαντα
Προώθηση: Κωνσταντίνος Δελαβερίδης
Φωτογραφίες: Δήμητρα Κουσκουβάτα

Παίζουν: Δημήτρης Δάγκαλης ,Μαρία Αλεξανδρίδου ,Άγγελος Γουγούσης

Η παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με την υποστήριξη και τη συνεργασία του τμήματος ιταλικής γλώσσας και φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

 

8,9,22,23,29,30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ & 6,7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ «ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» του Σάιμον Στίβενς

 

Άνοιξη 1979. Στοκπορτ, μια μικρή εργατούπολη στην Αγγλία. Μια περίοδος οικονομικής κρίσης και συνεχιζόμενων πολιτικών ταραχών. Η απεργία διαρκείας των οδοκαθαριστών έχει κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Μέσα στα σκουπίδια ανθίζει ένας έρωτας.

Η Κάθυ, μια δεκαεπτάχρονη ανύπαντρη μητέρα,  γνωρίζει τον Τζων, έναν σεσημασμένο διαρρήκτη. Τον ερωτεύεται παράφορα. Ονειρεύεται να αλλάξει τη ζωή της στο πλάι του. Φαίνεται πώς έχει δρομολογήσει τη μεγάλη αλλαγή στη μίζερη ζωή της, όμως τα πράγματα δεν αργούν να πάρουν απροσδόκητη τροπή…

Ένα υπέροχο έργο του πολυγραφότατου Σάιμον Στίβενς, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Άγγλους συγγραφείς (Olivier Award for Best New Play 2006 και 2013, Tony Award for Best Play 2015) που μεταφράζεται και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μια βίαιη, σκληρά ρομαντική αλλά και αστεία ιστορία, γεμάτη ανατροπές και συναίσθημα.

Σκηνοθεσία – μετάφραση: Γιάννης Μαυρόπουλος
Σκηνογραφία: Άννα Μπαρδοπούλου – Καταλάν
Φωτισμός: Σωτήρης Ρουμελιώτης

Παίζουν: Χρύσα Γούτου, Γιώργος Μιχαλάκος, Γιάννης Μονοκρούσος, Βικτώρια Παπαδοπούλου – Σισκοπούλου, Σμαράγδα Περόντση.

Εισιτήρια: Προπώληση 10 ευρώ, ταμείο 13 ευρώ

 

15&16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ «ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ» του Άρη Αλεξάνδρου

«ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ» του Άρη Αλεξάνδρου με τον Φώτη Μακρή σε έναν συγκλονιστικό θεατρικό μονόλογο, μετά από συνεχείς sold out παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αμαλία, σε  σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, τη Δευτέρα 15 και τη Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

«Το Κιβώτιο», είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Στα τέλη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Αυτές οι αναφορές, αποτελούν το μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Το μυθιστόρημα ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία των κάθε είδους εξουσιών και ιερατείων αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Πρωταγωνιστής: Φώτης Μακρής
Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική: Γιώργος Νινιός

Εισιτήρια: Προπώληση 10 ευρώ, ταμείο 13 ευρώ

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

3,4,5,9,10,11,12,16,17,18,19,25,26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ « BONSAI.ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»       

Ένα νέο έργο σε μία πρωτότυπη σκηνική σύνθεση ντοκουμέντου και αναπαράστασης, που αντλεί έμπνευση από την ιαπωνική φιλοσοφία και παράδοση, προσκαλώντας το κοινό να εκτιμήσει την ομορφιά που κρύβει η πατίνα του χρόνου και να αποδεχτεί τον φυσικό κύκλο της ζωής σε όλα τα στάδια. Μιλώντας με τρυφερότητα για το βέλος του χρόνου, για το εφήμερο της ύπαρξης, μα πάνω από όλα, για τις έννοιες της αγάπης και της φροντίδας, η παράσταση σημαδεύει στην καρδιά και την ενσυναίσθηση των θεατών κάθε ηλικίας, προσπαθώντας να ανατρέψει τα στερεότυπα που συνοδεύουν την Τρίτη Ηλικία και παρεμβαίνοντας στον κοινωνικό αποκλεισμό των ηλικιωμένων.

Σύλληψη – Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κλαίρη Χριστοπούλου
Σκηνικά: Μαρία Όσσα
Κοστούμια – Ειδικές κατασκευές: Πένη Ντάνη
Μουσική: Ανδρέας Ασημακόπουλος
Κίνηση: Δέσποινα Καπουλίτσα
Σχεδιασμός φωτισμών: Αθηνά Μπανάβα
Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου

Επί σκηνής: Νατάσσα Αστρεινίδη, Χριστίνα Κοροβίλα, Δήμητρα Σταματίου

Παραγωγή: Ομάδα «Άνθρωπος Στη Θάλασσα», με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Εισιτήρια: 14 ευρώ,  μειωμένο 10 ευρώ

 

13 &14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ «ΔΥΝΑΤΕΣ ΦΩΝΕΣ»  Ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από γυναικείους μονολόγους

Πρόκειται για μια σκηνική σύνθεση με οδηγό τους μονολόγους διαφορετικών γυναικών και αφετηρία το σπουδαίο μονόπρακτο του August Strindberg, “Η πιο δυνατή”. Στην παράσταση ακούγονται επίσης πρωτότυπα κείμενα της Μαριλένας Καβάζη που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο θέατρο. Κοινή θεματική των τριών μονολόγων- μαρτυριών: η γυναίκα και η δύναμη.

Οι ιστορίες μας διατρέχουν έναν αιώνα και κάτι, από το τέλος του 19ου αιώνα έως σήμερα. Κι όμως, η σύγχρονη γυναίκα, παρ’ όλους τους αγώνες που έχει δώσει, μοιάζει να κουβαλάει ακόμα πολλά από τα βαρίδια του παρελθόντος. Σαν αιώνια καταδικασμένη να παλεύει να κρατήσει την αγάπη της, τον έρωτά της, την οικογένεια ενωμένη και αλώβητη, την ελευθερία της, την προσωπικότητά της. Τη σωματική της ακεραιότητα. Σαν να πρέπει πάντα να αγωνιά για να ξεφύγει από τη βία που της ασκεί κάποιος ή κάτι, η κοινωνία στην οποία μεγάλωσε, μια άλλη γυναίκα, ο ίδιος της ο εαυτός, ένας άντρας τύραννος.

Μια γυναίκα αντιμετωπίζει την ερωμένη του άντρα της σε ένα καφέ το 1880.

Μια άλλη, αποχαιρετά τον έρωτα της ζωής της κατά τη διάρκεια του τελευταίου τους τηλεφωνήματος το 1930.

Μια τρίτη μιλά για το σκοτάδι της κακοποίησης και του βασανισμού της, το 2021.

Ποιά είναι τελικά η πιο δυνατή; Εκείνη που ανασυγκροτείται και βρίσκει την ισορροπία της μέσα στην απόλυτη ανισορροπία; Εκείνη που παραδίδεται άνευ όρων σε κάτι που μπορεί να την πληγώσει θανάσιμα; Εκείνη που καταφέρνει να υπερβεί τα δεσμά της, ζητά βοήθεια και κάνει τη δική της επιλογή εκεί που δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής;

Σε μια εποχή που οι γυναίκες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν, οι ηρωίδες μας- όλες σε οριακό σημείο- ξεσπούν, τολμούν και γίνονται παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, που αγωνίζονται να βγουν από το σκοτάδι στο φως.

Διασκευή- Σκηνοθεσία: Μέμος Ρούσσος
Σκηνικά- Κοστούμια: Στέλλα Μαγγανά
Βοηθός σκηνοθέτη, φωτογραφίες – video art: Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Μέμος Ρούσσος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαριλένα Καβάζη, Εύη Καρρά

Η παράσταση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία εκπαιδευτικών ινστιτούτων ψυχικής υγείας και θεραπευτικών φορέων.

Εισιτήρια: Προπώληση 10 ευρώ, ταμείο 12 ευρώ

 

23,24,25,26,29,30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ & 1,2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022  «Ο ΜΑΓΟΣ ΣΑΝΚΑΡΑ»

Ο κορυφαίος Έλληνας μάγος Sankara μας  καλεί να βιώσουμε απίστευτες στιγμές μαγείας που κόβουν την ανάσα. Μια παράσταση για όλη την οικογένεια!

Εισιτήρια: Προπώληση 10 ευρώ, ταμείο 12 ευρώ

 

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2022

«ΠΕΡΑΣΜΑ»  της Δελίνας Βασιλειάδη

Πρόκειται άραγε για ένα μονόπρακτο υπαρξιακό δράμα ή για μια υπαρξιακή φάρσα;

Δύο πρόσωπα ο Πέτρος και ο Λάζαρος ( ονόματα συμβολικά; ) και μια γυναικεία φιγούρα ανύπαρκτη για τα μάτια των θεατών, πανταχού παρούσα όμως για τους πρωταγωνιστές, λειτουργούν επί σκηνής.

Όλη η ιστορία εξελίσσεται  γύρω από τη μετακίνηση του Πέτρου και τη βοήθεια ( πόσο ουσιαστική είναι άραγε;) που του παρέχει ο Λάζαρος. Τι είδους  μετακίνηση – μετάβαση όμως είναι αυτή; Πρόκειται για μια πορεία προς την αυτογνωσία;, Πρόκειται για μία πορεία προς τη λύτρωση, ή για μία  μετάβαση  του ανθρώπου δια μέσου της ζωής σε μία ιδιότυπη υπέρβαση  καθώς ο χρόνος είναι για όλους μοιραία αμείλικτα πεπερασμένος;

Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης
Μελέτη για το έργο: Κωνσταντίνος Παμπούκης
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Πολυξένη Αϊμαλιώτη
Στο ρόλο του Πέτρου:  Βασίλης Βασιλείου

Από τον Αύγουστο 2018 κυκλοφορεί από την «ΚΑΠΑ Εκδοτική» το θεατρικό έργο «ΠΕΡΑΣΜΑ» της Δελίνας Βασιλειάδη.

 

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Σε μία νέα εποχή μπαίνει το Θέατρο Αμαλία για τη θεατρική περίοδο 2021-2022. Το ιστορικό θέατρο της Θεσσαλονίκης ανοίγει και πάλι της πύλες του μετά την πρωτόγνωρη εποχή της πανδημίας, ξεκινώντας τη δημιουργία δύο ετήσιων θεατρικών εργαστηρίων για ενήλικες και παιδιά.

 

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Το θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων θα είναι υπό την επίβλεψη του ταλαντούχου σκηνοθέτη Στέλιου Βραχνή. Θα περιλαμβάνει μαθήματα υποκριτικής, ορθοφωνίας, κινησιολογίας, δραματολογίας, ιστορίας του θεάτρου, όπως και extra σεμινάρια υποκριτικής από καταξιωμένους δημιουργούς της κεντρικής σκηνής μία φορά το μήνα. Φέτος αντικείμενο έρευνας αποτελεί η τραγωδία «Άμλετ» του William Shakespeare, και με αφορμή αυτή, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν σε βάθος, ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας και να «δουλέψουν» τη σχέση τους με τον λόγο, το σώμα τον άλλο. Στόχο αποτελεί το ανέβασμα του έργου στη σκηνή του Θεάτρου «ΑΜΑΛΙΑ» τον Ιούνιο του 2022 σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Στέλιος Βραχνής (σκηνοθέτης, ιδρυτής ομάδα Θέατρο Πρόταση)
ΟΡΘΟΦΩΝΙΑ: Γιούλη Ζέττα (καθηγήτρια μονωδίας – φωνητικής – ορθοφωνίας)
ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Μέλπω Βασιλικού(ΜD χορογράφος, κινησιολόγος
ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ-ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Δήμητρα Μήττα ( δραματολόγος, φιλόλογος, συγγραφέας)

Έναρξη εργαστηρίου Σάββατο 23 Οκτωβρίου.

Συχνότητα εργαστηρίου κάθε Σάββατο (15:00-19:00)-Σεμινάρια extra κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα(11:00-13:00).

Κόστος συμμετοχής: 75 ευρώ τον μήνα

 

ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Για παιδιά από 6-12 ετών, κάθε Σάββατο 11-13:00 , τα παιδιά θα έρχονται σε επαφή με έναν αλλιώτικο κόσμο, που θα τα βοηθάει να βρούνε τη θέση τους μέσα στον πραγματικό.

Μέσα από τη μίμηση, την κίνηση, τη μουσική και το θέατρο, τα παιδιά εκφράζονται και επικοινωνούν. Ενισχύουν τη φαντασία τους, μαθαίνουν να εκφράζουν αλλά και να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, και το πιο σπουδαίο, μαθαίνουν να ζουν σε μια ομάδα και να σέβονται τα μέλη που την αποτελούν, ενισχύοντας έτσι τις ικανότητες τους για συνεργασία και επικοινωνία, και με τον καιρό να φτάσουν να εμπιστεύονται τις ικανότητες και τις δυνάμεις τους.

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Κασιούμη Αλεξάνδρα( ηθοποιός –σκηνοθέτης), Καράνταη Νικολέτα, (ηθοποιός – σκηνοθέτης, καθηγήτρια υποκριτικής – αγωγής του λόγου, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού)

Κόστος συμμετοχής:  50 ευρώ τον μήνα

 

Στοιχεία επικοινωνίας για τα εργαστήρια-πληροφορίες-εγγραφές!
Τηλ. Επικοινωνίας 2310 842509
Email: [email protected]