Στρώνοντας ένα ελληνικό τραπέζι στο Λονδίνο

Αν γνωρίσει κανείς τους Έλληνες μέσα από τις γεύσεις και τα προϊόντα του τόπου, θα κρατήσει πάντα μαζί του μια νόστιμη ανάμνηση. Θα έχει έναν καλό λόγο να πει εκεί, έξω από τα σύνορα της χώρας. Φανταστείτε, λοιπόν, στην καρδιά του Λονδίνου να μπορείς να δοκιμάσεις εκλεκτά προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα, να ξεκινήσεις τη μέρα σου μ’ ένα κουλούρι και καφέ, να σταματήσεις το μεσημέρι για ένα ζεστό πιάτο φαγητό, όπως θα έτρωγες σ’ ένα ελληνικό τραπέζι. Μάλλον, καλύτερα να μην το φανταστείτε. Έχει γίνει ήδη πραγματικότητα. Ονομάζεται “The Life Godess” και βρίσκεται πολύ κοντά στο Βρετανικό Μουσείο, στη Street Store. Το οραματίστηκαν και το υλοποίησαν οι Θεσσαλονικείς Νίκος και Γιώργος Νυφούδης και ο Ηλίας Κουλακιώτης. Με τον Νίκο (μόνιμο συνεργάτη και του biscotto 2310) συνομιλούμε παρακάτω για την πιο γευστική επιχειρηματική ιδέα που ακούσαμε φέτος.

Επιμέλεια – συνέντευξη: Κώστας Γιάντσιος
Φωτογραφίες: Effie Fotakis, Beetroot

Πως αποφάσισες να μπεις στον χώρο της εστίασης αλλά και της εξαγωγής προϊόντων χωρίς να υπάρχει σχετική προηγούμενη εμπειρία;
Είχαμε εμπειρία! Μεγαλώσαμε με τον αδερφό μου σε μια οικογένεια που το μεσημεριανό τραπέζι ήταν ιεροτελεστία. Δεν θυμάμαι πολλές φορές ο πατέρας μου να απουσιάζει και η μητέρα πάντα εκεί για να ικανοποιεί τις γαστριμαργικές απαιτήσεις 3 μαντραχαλάδων (γέλια).
Σοβαρά τώρα, η ευρύτερη εμπειρία υπήρχε. Ας μην ξεχνάμε πως η ομάδα του Soul bar στην Καλαποθάκη (με την οποία ξεκίνησα) ήταν αυτή που έκανε μόδα αυτό τον υπέροχο πεζόδρομο της Θεσσαλονίκης που σήμερα σφίζει από ζωή. Δίπλα ήρθε το Froyd’s Cocktail bar που μάζεψε όλη την πόλη ενώ λίγο πιο πάτω το Sinatra που άνοιξε τις πύλες του πριν λίγο καιρό δημιούργησε μια καινούρια τάση για το κρασί. Μαζί με αυτά, το 2009 με τον αδερφό μου τρέξαμε το Ideal της Τσιμισκή που για εκείνο τον καιρό συγκέντρωσε ό,τι καλύτερο είχε η πόλη. Δεν τα λες λίγα αυτά, νομίζω. Και ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της εστίασης.

Γιατί επιλέχθηκε το Λονδίνο ως τόπος επένδυσης;
Το Λονδίνο υπήρξε για μένα ονειρικός τόπος. Εδώ έκανα το μεταπτυχιακό μου, ξεκίνησα το διδακτορικό και επισκεπτόμουν πολλές φορές για να αντλήσω έμπνευση είτε για τον «Κύριο Ευρωπαίο», το βιβλίο μου, είτε για την συγγραφή της έρευνάς μου. Βέβαια πάντα κάτι συνέβαινε και ποτέ δε μετακόμισα for good. Μέχρι που η Θεά Αμάλθεια μας έδειξε τον δρόμο και να είμαστε εδώ και προσπαθούμε να φέρουμε την Ελλάδα στην καρδιά του Λονδίνου, μια ανάσα από το Βρετανικό Μουσείο όπου χτυπάει η καρδιά του ελληνισμού.

Τι ανακάλυψες για την ελληνική παραγωγή και τους ανθρώπους της που αγνοούσες πριν ασχοληθείς με το αντικείμενο;
Ανακάλυψα τους Έλληνες με τη δουλειά αυτή. Το εργατικό της δυναμικό και τις ιδέες του για τον τόπο μας. Βλέπετε η κρίση πραγματικά γέννησε ευκαιρίες στον χώρο της εστίασης. Δημιουργήθηκαν καινούρια προϊόντα, βγήκαν από το χρονοντούλαπο συνταγές που κρατούσε καλά σφραγισμένες η γιαγιά και ρισκάραμε την επιστροφή στα χωριά μας. Αυτό προσφέρουμε εμείς στο Λονδίνο, το καλύτερο προϊόν της Ελλάδας σε μια συσκευασία.

Αν υποθέσουμε ότι περνάμε αυτή τη στιγμή μαζί το κατώφλι του TLG πως θα με ξεναγούσες;
Θα πηγαίναμε στα ψυγεία. Είμαστε πολλοί υπερήφανοι που η ελληνική εταιρία αναψυκτικών ΕΨΑ μας έχει εμπιστευτεί και ήδη το ελληνικό αναψυκτικό πωλείται σε 10 σημεία στο Λονδίνο. Στο διπλανό ψυγείο θα δείτε τη συνεργασία μας με την Φάρμα Κουκάκη. Φέρνουμε στο Λονδίνο ελληνικό φρέσκο γιαούρτι, χυμό πορτοκάλι, κεφίρ και αριάνι. Προϊόντα που μόνο μοναδικά θα τα χαρακτήριζε κανείς. Έπειτα θα βλέπαμε τα ράφια με τα προϊόντα μας και κατευθείαν στον κάτω χώρο όπου δεσπόζει το μεγάλο communal table, όπου μπορεί κάποιος να το κλείσει είτε για λίγες ώρες είτε για μια γιορτή. Στο τέλος θα επισκεπτόμασταν τον μεγάλο πάγκο που μπορεί κανείς να επιλέξει τί θα φάει ανάμεσα από τις πίτες, τα μαγειρευτά, τα κρύα σάντουιτς και φυσικά το ψυγείο μας που θα βρει κανείς διαλεχτά τυριά και αλλαντικά από ολόκληρη την Ελλάδα. Στο τέλος όμως γιατί αν ξεκινήσουμε από εδώ σίγουρα δεν θα πάμε πουθενά αλλού!
Α! Και να μην ξεχνάμε πως έχουμε το καλύτερο λάδι της Ελλάδας και μοναδικά οινοποιεία που έχουν εμπιστευτεί το TLG για την εισαγωγή και τη διανομή τους.

Έχοντας ασιατική, ινδική, αραβική, ισπανική, ιταλική, λατινοαμερικάνικη κουζίνα στη διάθεσή τους στο Λονδίνο, γιατί να θέλουν να μάθουν και τη δική μας;
Γιατί μας ξέρουν. Ξέρουν πως είμαστε καλοί εντός των συνόρων. Τώρα με τις προσπάθεις όλων των παιδιών στο Λονδίνο, που είναι η γαστρονομική πρωτεύουσα του κόσμου, θα βάλουμε και την ελληνική κουζίνα μέσα σ’ αυτό το παιχνίδι.

Είναι εύκολο να δημιουργήσει κανείς μία εταιρεία από πλευράς διοικητικών – γραφειοκρατικών ζητημάτων στη Μ. Βρετανία;
Όλα είναι απλά. Αυτό δεν σημαίνει εύκολα, αλλά σημαίνει πως αν ακολουθήσεις τον σωστό δρόμο τότε, σίγουρα θα είσαι αποτελεσματικός. Ως διαδικασία, όμως, ναι αυτό γίνεται μέσα σε μερικές ώρες…

Ως Έλληνες αντιμετωπίζετε δυσπιστία εξ αιτίας της συνολικής εικόνας της χώρας;
Οι Έλληνες αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό. Οι Λονδρέζοι όμως μας δίνουν μία ευκαιρία. Αρκεί εμείς να βάλουμε γκολ και να μην πετάξουμε την μπάλα στην κερκίδα. Εμείς στο TLG έχουμε βάλει πάντως τον καλύτερό μας εαυτό, το μεράκι και την ψυχή μας και αυτό φαίνεται καθημερινά στην εξυπηρέτηση του πελάτη και αυτή είναι η ανάμνηση που μένει στο τέλος, άλλωστε.

Πως φαντάζεσαι το TLG μετά από έναν χρόνο;
Μετά από ένα χρόνο τo TLG πιθανότατα να έχει ανοίξει τα φτερά του στην Ευρώπη και γιατί όχι στη Μέση Ανατολή που βρισκόμαστε σε συζητήσεις. Το overall πλάνο μας είναι να δημιοργηθεί ένα TLG στις μεγάλες πόλεις του κόσμου που να είναι σαν ένα παράθυρο γαστρονομικού πολιισμού, με μυρωδιές, μπαχάρια και γεύσεις μοναδικές με μεγάλη παράδοση.


Info

Corporate Identity:
Beetroot design group

Διακόσμηση
IDEA art design
(Αργυρώ Βλάχου, Πέτρος Φραγκόπουλος)

The Life Godess
29 Store Street, London
T: 02076372401 – 07845510725 – 00306932902034
[email protected]
www.thelifegoddess.co.uk