Μόνο την τελευταία δεκαετία, ένα μεγάλο κομμάτι του τηλεοπτικού προϊόντος -είτε μιλάμε για shows, realities, διαγωνισμούς ή ντοκιμαντέρ- ασχολείται με το φαγητό. Έχουμε δει αρκετά, θα δούμε ακόμη περισσότερα. Λίγα όμως έχουν επιχειρήσει να προβάλλουν τη σκληρή πραγματικότητα της κουζίνας, με τρόπο άμεσο και χαοτικό. Αυτό ακριβώς επιχειρεί το ‘The Bear’, μία νέα σειρά που πρόσφατα έκανε πρεμιέρα στο Hulu.

Με πρωταγωνιστή τον Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ, το ‘The Bear’ ακολουθεί την ιστορία του σεφ Carmen Berzatto, ο οποίος μετά από ένα σύντομο αλλά πολύ έντονο πέρασμα από τον κόσμο του fine dining, επιστρέφει στο Σικάγο για να αναλάβει το οικογενειακό σαντουιτσάδικο. Ο Berzatto, σύμφωνα πάντοτε με το σύμπαν της σειράς, θήτευσε στις κουζίνες των ‘Noma’ και ‘French Laundry’, αναδείχθηκε Best New Chef από το Food and Wine και βραβεύτηκε με James Beard Award, όλα πριν την ηλικία των 21 ετών.

Η αλήθεια της κουζίνας

Στα 8 επεισόδιά του, το show προσφέρει στο θεατή την πιο ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής σε ένα εστιατόριο που δε διανύει ακριβώς και τις καλύτερες ημέρες της λειτουργίας του. Οι πρώτες στιγμές μοιάζουν με reality show -ίσως και σαν highlights από τον ‘Έφιάλτη στην Κουζίνα’- αλλά στη συνέχεια εμβαθύνει αρκετά, τόσο στους χαρακτήρες όσο και στις καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Εκτός από αυτό, είναι μία παραγωγή «βουτηγμένη» στη foodie κουλτούρα των μιλένιαλ. Η περσόνα του Berzatto είναι γραμμένη με όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται ώστε ο θεατής να την πάρει στα σοβαρά – εκτός αν πίστεψες πως οι αναφορές σε Food & Wine και James Beard Award ήταν τυχαίες. Οι πραγματικές σκηνές που περιλαμβάνουν φαγητό δε, είναι υπέροχα γυρισμένες και προκαλούν πείνα. Aυτό μάλλον τα λέει όλα.

Επιπροσθέτως, ο σεναριογράφος Άλεξ Ο’ Κιθ και ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Στόρερ αποτυπώνουν εντέχνως την επίδραση που έχει στους ανθρώπους η εργασία σε εξαιρετικά στρεσογόνα περιβάλλοντα -όπως ακριβώς είναι μία κουζίνα υψηλών απαιτήσεων- και τον αγώνα που μπορεί να δώσει κάποιος για να ξεπεράσει θέματα ψυχικής υγείας ή χρήσης ουσιών, που προκύπτουν από το προαναφερθέν άγχος, τις διαταραχές και την πνευματική εξάντληση.

Μόνο τυχαίο δεν είναι επίσης το γεγονός πως η πλειοψηφία των κριτικών στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού αποθεώνουν το ‘The Bear’, χαρακτηρίζοντάς το από έξυπνα ωμό και τεταμένα αστείο έως συναισθηματικά αληθινό.

Πηγή: athinorama.gr