To Apallou, ένας sui generis χώρος, έχει γίνει σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, εδώ και 17 χρόνια. Συνεπώς δεν μπορεί κανείς να περιμένει τίποτα λιγότερο από ποιότητα και δημιουργικότητα στις γεύσεις, το κρασί, τα cocktails και την εξυπηρέτηση. Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει και το φαγητό ως αναπόσπαστο τμήμα των όσων προσφέρει και δεν αναφερόμαστε μόνο στο πρωινό ή σε σνακς αλλά σε ένα ολοκληρωμένο μενού με ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως πιάτα, που καλύπτουν όλες τις ώρες μία ποικιλία γευστικών προτιμήσεων.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος

Αυτό το μενού έχει την υπογραφή του chef Θάνου Πήχα, τον οποίο είχα την ευκαιρία να συναντήσω δοκιμάζοντας μερικές από τις προτάσεις του και συζητώντας μαζί του για το συνολικό σκεπτικό του μενού, που σχεδιάζει και υλοποιεί στην κουζίνα του Apallou.

Ο Θάνος Πήχας ανήκει στα “young guns” της γαστρονομικής σκηνής της πόλης έχοντας προσλαμβάνουσες από κουζίνες του εξωτερικού, όπου έχει εργαστεί δίπλα σε αξιόλογους Έλληνες chefs, όπως o Γιάννης Κιόρογλου στο “La Guérite” και το “Medusa” στις Κάννες, ο Στέλιος Σάκαλης στο βραβευμένο με αστέρι Michelin ιταλικό “Il Pievano”, ο Μιχάλης Καλαβρινός στο “Baden Baden” στη Γερμανία. Μάλιστα ο Μιχάλης Καλαβρινός υπήρξε chef του Apallou και συνδέονται με φιλία ετών ενώ ο Θάνος Πήχας τον θεωρεί και μέντορά του.

Στη Θεσσαλονίκη έχει δουλέψει στο “Χαρούπι” του Μανώλη Παπουτσάκη ενώ πριν έρθει στο Apallou ήταν ο chef του εστιατορίου “Μικρές Κυκλάδες” στα Κουφονήσια.

Ελληνική κουζίνα με φρέσκια ματιά

Όπως μου τονίζει από την αρχή της συνάντησής μας, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιλογή εκλεκτών προϊόντων από όλη την Ελλάδα. «Έχουμε ελληνική κουζίνα, που βασίζεται σε προϊόντα από παραγωγούς της χώρας μας και γεύσεις που είναι οικείες σερβιρισμένες με σύγχρονη ματιά». Αρκεί να δείτε τα πιάτα που δοκιμάσαμε και θα γίνει άμεσα κατανοητό το ύφος που δίνει στο μενού του Apallou. Ξεκινήσαμε με μία δροσερή σαλάτα με βιολογικά τοματίνια, ελληνική burrata και χειροποίητο pesto βασιλικού και απολαύσαμε φρέσκο τόνο tataki από τη Χαλκιδική, που συνοδευόταν από κινόα με λαδολέμονο. Ιδανικά ψημένος για δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά, τόσο ώστε να αναδειχθούν τα αρώματα της κρούστας μπαχαρικών στην επιφάνειά του, μία από τις πιο ισορροπημένες γευστικά που έχω δοκιμάσει.

Δύο από τα κυρίως πιάτα του μενού που ήρθαν στη συνέχεια στο τραπέζι μας ήταν επίσης απολαυστικά. Ένα χειροποίητο κριθαράκι με γαρίδες σε – επίσης – χειροποίητη μπισκ εμπλουτιζόταν γευστικά με μαστιχοτύρι με σουμάκ και μια πιο παραδοσιακή πρόταση με ένα κουσκούς από βουβαλίσιο γάλα χυλωμένο άψογα, με άγρια μανιτάρια και πολύ τρυφερό φιλέτο από στήθος κοτόπουλου. Απόλυτα ταιριαστό και με τη χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα.

Άλλωστε ένα ακόμη στοιχείο που διακρίνουμε στο μενού είναι και η προσήλωση στα προϊόντα κάθε εποχής κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και μέσα στο πνεύμα του νέου κλίματος που διαμορφώνεται διεθνώς με την τοπικότητα και την εποχικότητα των υλικών να είναι προτεραιότητα.

“Όλα αυτά απαιτούν ομαδική δουλειά και σε αυτό έχει συμβάλλει και ο sous chef Κώστας Γκαντιμιάν και όλη η ομάδα της κουζίνας”, μου τονίζει ο Θάνος Πήχας.

Θα προσθέσω, επίσης, ότι οι γεύσεις αυτές συνδυάζονται με μία ενημερωμένη wine list αλλά ακόμα και με cocktails ενώ ένα ακόμα στοιχείο που αξίζει να σημειώσω είναι η έμφαση στις λεπτομέρειες τόσο στο “στήσιμο” των πιάτων όσο και στα ίδια τα σκεύη που φιλοξενούν τις γεύσεις. Είναι και αυτός ένας τρόπος για να μας δείξει η ομάδα του Apallou πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει εμάς, τους πελάτες αλλά και τη δική της δουλειά.

Apallou | Πολυμέσα

Facebook: Apallou
Instagram: apallou
Website και online menu: www.apallou.gr

Διεύθυνση
Μητροπόλεως και Καρόλου Ντηλ 10, Θεσσαλονίκη, Κέντρο
Τ. 2310 – 228898

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα- Κυριακή, 7:00 π.μ. – 2:00 π.μ.