Η συζήτηση γύρω από τα κρυπτονομίσματα, με πιο γνωστό το Bitcoin, έχει αποκτήσει ένταση τα τελευταία χρόνια και ακούγονται τόσα πολλά γύρω από τον νέο αυτό οικονομικό πεδίο, που αν δεν ασχολείται κανείς συστηματικά, σίγουρα έχει μπερδευτεί. Κάποιοι έχουν ταυτίσει τα κρυπτονομίσματα με ένα θολό τοπίο, ιδανικό για οικονομικές απάτες ή «φούσκες» και άλλοι επιμένουν ότι είναι ένας νέο τρόπος συναλλαγών και ισοτιμιών που ξεφεύγει από αυτόν τον νομισμάτων και του τραπεζικού συστήματος.

Εμείς απευθυνθήκαμε σ’ έναν vlogger που το προσωπικό του ενδιαφέρον τον οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου εξειδικευμένου καναλιού στο YouTube με ενημερωτικό περιεχόμενο για τα κρυπτονομίσματα. Πρόκειται για τον Γιώργο Τζέγκα και το κανάλι CryptoCapitalist Greece. Ένα κανάλι στο οποίο θα βρείτε τακτικές εκπομπές σε εβδομαδιαία βάση για το Bitcoin, το Blockhain και άλλα κρυπτονομίσματα. Η ενημέρωση αφορά βασικές αναλύσεις, απαντήσεις σε απλά ερωτήματα για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον συγκεκριμένο τομέα αλλά και περισσότερο εξειδικευμένες πληροφορίες για τις διεθνείς εξελίξεις και τις τάσεις της αγοράς. Επίσης, φιλοξενούνται και συνεντεύξεις ανθρώπων, όπως η ευρωβουλευτής και υπέρμαχος της τεχνολογίας blockchain Εύα Καϊλή, ο Jamson Lopp, επαγγελματίας Cypherpank και ένας από τους βασικούς developers του Bitcoin, ο πλέον όχι και τόσο δημοφιλής Rover Ver και πολλοί άλλοι.

Γιώργος Τζέγκας

 

Ο Γιώργος Τζέγκας με σπουδές στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μεταπτυχιακό στον ίδιο τομέα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ασχολήθηκε με τον τομέα τον χρηματοοικονομικών και το ενδιαφέρον του για τα κρυπτονομίσματα τον οδήγησε στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, όπου υπάρχει εξειδίκευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο και ολοκλήρωσε με επιτυχία το MOOC (Massive Open Online Course) με θέμα «Εισαγωγή στα Κρυπτονομίσματα».

Μέσα από τα κανάλι του παρέχει δωρεάν ενημέρωση ενώ μας αναφέρει ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία κοινότητα ανθρώπων που ασχολούνται με εγκυρότητα με το συγκεκριμένο πεδίο και έτσι μπορεί κανείς να ενημερωθεί αλλά και να κάνει τις πρώτες του κινήσεις με σταθερά βήματα και σωστή καθοδήγηση. Ο ίδιος ο Γιώργος έχει μία σειρά από webinars με κάποιο κόστος συνδρομής που ξεκινούν από το μηδέν.

Πως λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα

Αρχικά του ζητήσαμε να μας δώσει μια γενική περιγραφή του τι καλύπτει ο όρος «κρυπτονόμισμα» και πως λειτουργούν.

Ο όρος κρυπτονόμισμα προέρχεται από τις λέξεις κρυπτογραφία και νόμισμα και εάν έπρεπε να το εξηγήσω σε δύο σειρές, θα έλεγα ότι τα κρυπτονομίσματα είναι το αποτέλεσμα μιας καινούριας τεχνολογίας αποκέντρωσης, η οποία επιτρέπει σε δύο αντισυμβαλλόμενα μέρη να έρθουν σε συναίνεση-συμφωνία μεταξύ τους, άμεσα, χωρίς να γνωρίζονται, χωρίς να εμπιστεύεται ο ένας τον άλλο και το σημαντικότερο χωρίς την ύπαρξη τρίτου έμπιστου μέλους (ενδιάμεσου)  

Αυτό κατέστη εφικτό με την εφαρμογή και αρχή της λειτουργίας του Bitcoin πρωτοκόλλου (ναι το Bitcoin είναι λογισμικό, δεν είναι νόμισμα) στις 3/1/2009 και η πρώτη εφαρμογή ήταν η μεταφορά αξίας από χρήστη σε χρήστη (peer to peer) μεσώ των bitcoins (νομίσματα που μεταφέρονται μέσω του λογισμικού Bitcoin) και έτσι μπορούμε πλέον να μεταφέρουμε αξία από άτομο σε άτομο, εύκολα, γρήγορα, διασυνοριακά, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης τρίτου έμπιστου μέλους (τράπεζα, κυβέρνηση κτλ) και χωρίς τη δυνατότητα να το σταματήσει ο οποιασδήποτε (Bitcoin is peer to peer, trustless, borderless, censorship resistant, disintermediate, digital cash).

Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας στη χρήση κρυπτονομισμάτων

Ένα μέρος της συζήτησης γύρω από τα κρυπτονομίσματα έχει αρνητική χροιά και πολλοί είναι αυτοί που τα θεωρούν εργαλείο για να μπορούν κάποιοι να εξαπατήσουν επενδυτικά κάποιους άλλους. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και σε πιο επίπεδο βρισκόμαστε τώρα;

Αρχικά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο μιας τεχνολογικής επανάστασης, όπου η πρώτη της εφαρμογή η μεταφορά αξίας και ως εκ τούτου η απελευθέρωση της ιδιωτικής περιουσίας (από το τραπεζικό καρτέλ), καθώς πλέον έχουμε την επιλογή να έχουμε την περιουσία στα χέρια μας. Μαζί με αυτό, όμως παίρνουμε και την ευθύνη να την προστατεύουμε και να την διασφαλίζουμε από επιτήδειους. Πολύ απλά, καινούργιο χρήμα – καινούριοι κλέφτες και απατεώνες…

Η δικλείδα ασφαλείας σε όλο αυτό και ο τρόπος να αποφύγουμε απάτες και απατεώνες είναι ο ίδιος, όπως ήταν και σε όλες τις περιπτώσεις του παρελθόντος, όπως και θα είναι και για πάντα στο μέλλον και αυτός είναι η ΓΝΩΣΗ, όσο καλύτερα είμαστε ενημερωμένοι τόσο δυσκολότερο είναι να εξαπατηθούμε και αυτός είναι και ένας από τους βασικούς στόχους που έκανα το κανάλι!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Γιώργου Τζέγκα στο λινκ που θα βρείτε παρακάτω.

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCkLGxNtp2w4CMtrnYMuc8Kg

Μπορείτε να τον ακολουθήσετε στα social media στα παρακάτω προφίλ