Τέλος στην ασυνείδητη και ιδιαίτερα επικίνδυνη συνήθεια της χρήσης του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση υπόσχονται να βάλουν κάποιες hi-tech κάμερες που θα φωτογραφίζουν τα χέρια των οδηγών.

Οδυνηρές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, δεδομένου ότι ο οδηγός απομακρύνει από τα μάτια του από τον δρόμο.

Κόκκινο συναγερμό είχε σημάνει πρόσφατα και η Lexus, μέσω ενός βίντεο στο οποίο δείχνει ότι ο χρόνος που χρειάζεται μόνο για να σηκώσει κανείς το κινητό του τηλέφωνο και να ανοίξει ένα μήνυμα είναι 4,6 δευτερόλεπτα.

Εφόσον, μάλιστα, το όχημα ταξιδεύει με ταχύτητα 90 χλμ./ώρα, μέσα σε αυτά τα 4,6 δευτερόλεπτα, διανύει μία απόσταση ίση με το μήκος ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Δεδομένων, λοιπόν, των κινδύνων που εγκυμονεί αυτή η ασυνείδητη συνήθεια, οι αρμόδιες αρχές των χωρών επιβάλλουν «τσουχτερά» πρόστιμα στους παραβάτες, την ίδια ώρα που εξετάζουν το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων, σύγχρονων μεθόδων για τον εντοπισμό όσων απομακρύνουν τα χέρια τους από το τιμόνι ώστε να «πιάσουν» το κινητό τους τηλέφωνο.

Σημαντική διευκόλυνση στο έργο των αστυνομικών αρχών επιθυμεί να παρέχει η εταιρεία Acusensus από την Αυστραλία, η οποία υπόσχεται να βάλει τέλος στη χρήση των smartphones κατά την οδήγηση, προσφέροντας στην αγορά υψηλής ακρίβειας κάμερες που αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνικής νοημοσύνης, τραβώντας φωτογραφίες των χεριών των οδηγών.

Οι συσκευές (φορητές ή σταθερές) της Acusensus, υπό την ονομασία “Heads-Up” φέρουν compact διαστάσεις και μικρό βάρος, με αποτέλεσμα να τοποθετούνται εύκολα στις υφιστάμενες υποδομές των αυτοκινητόδρομων.

Παράλληλα, λειτουργούν απρόσκοπτα κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες και ανεξαρτήτως των επιπέδων φωτισμού, την ίδια ώρα που «συλλαμβάνουν» τους οδηγούς ακόμα και αν το όχημα ταξιδεύει με ταχύτητα που φτάνει τα 300 χλμ./ώρα. Η εικόνα, μάλιστα, δεν αλλοιώνεται χάρη στην παρουσία κάποιων υψηλής απόδοσης τεχνολογίας αισθητήρων.

Οι συσκευές “Heads-Up” μπορούν να τραβήξουν με πλήρως αυτοματοποιημένο τρόπο πάνω από 60.000 φωτογραφίες οχημάτων σε καθημερινή βάση.

Όπως αναφέρει η εταιρεία Acusensus, το φωτογραφικό υλικό που συλλέγεται από τις συσκευές αποστέλλεται σε εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να εξακριβωθεί η τέλεση της παράβασης.

Επιπροσθέτως, υπάρχει η δυνατότητα αποστολής του υλικού – μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα – σε άνδρες της Τροχαίας που επιτηρούν τους αυτοκινητοδρόμους, ώστε να δρομολογηθεί η ακινητοποίηση του εκάστοτε οχήματος και να βεβαιωθεί η παράβαση.

Σημειώνεται ότι πέρα από τη χρήση κινητού τηλεφώνου, το σύστημα της Acusensus μπορεί να εντοπίζει τη μη χρήση ζώνης, αλλά και να φωτογραφίζει την πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος, με την αρωγή της τεχνολογίας ANPR (αυτόματη αναγνώριση πινακίδας κυκλοφορίας).

Το σύστημα έχει ήδη υποβληθεί σε δοκιμαστική λειτουργία σε δρόμους της Αυστραλίας, προβαίνοντας στον έλεγχο πάνω από 18 εκ. οχημάτων, στο πλαίσιο των οποίου εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες παραβάτες.

Στις hi-tech κάμερες που τιμωρούν τη χρήση smartphone ποντάρει πολλά και η Γερμανία η οποία έχει θέσει σε πιλοτική εφαρμογή κάποιες σχετικής τεχνολογίας συσκευές.

Πηγή: carandmotor.gr