Πρόκειται για τα λεγόμενα off site μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών, δηλαδή αυτά που είναι τοποθετημένα εκτός του τραπεζικού δικτύου, όπως π.χ. σε πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ κ.λπ., αλλά και σε απομακρυσμένα σημεία ανά την Ελλάδα, που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες, αλλά εξυπηρετούν την τοπική πελατεία.

Εκτός από αυτά που βρίσκονται σε πολυσύχναστα, κυρίως εμπορικά σημεία ή σε περιοχές μεγάλης τουριστικής κίνησης – ξενοδοχεία, σταθμούς μετρό, και τα οποία είναι κερδοφόρα, σημαντικός είναι ο αριθμός των off site ATM που βρίσκονται, Π.Χ., σε νοσοκομεία, δημοτικά σημεία και αλλού, που εξυπηρετούν απομακρυσμένα νησιά και περιοχές της χώρας και η συντήρησή τους είναι ζημιογόνος για τις τράπεζες.

Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η πώλησή τους θα πρέπει να διασφαλίσει τη συνέχιση λειτουργίας τους προκειμένου να εξακολουθήσουν να εξυπηρετούν τους κατοίκους αυτών των περιοχών, κάτι που δεν μπορεί να προεξοφλεί.

Ένα δεύτερο βασικό πρόβλημα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή»,  είναι ότι η πώλησή τους θα οδηγήσει πιθανότατα σε αύξηση των χρεώσεων που πληρώνουν για διατραπεζικές συναλλαγές οι κάτοικοι αυτών των περιοχών και έτσι το δίκτυο των ATM θα πάψει να αποτελεί ένα σημείο για φθηνές συναλλαγές, ειδικά για τις περιοχές αυτές που αντιμετωπίζονται από τις τράπεζες ως ειδικές περιπτώσεις και απαλλάσσονται σήμερα από χρεώσεις.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που n πώληση των off site ATM, παρά το γεγονός ότι αποτελεί σκέψη που απασχολεί αρκετά χρόνια τις τράπεζες, δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Αλλώστε, τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες είχαν δώσει το βάρος στο κλείσιμο των φυσικών κατάστημά των και στη μείωση του προσωπικού, και γι’ αυτό το δίκτυο των ATM αυξανόταν ή παρέμενε σταθερό.

Την αρχή αναμένεται να κάνει η Τράπεζα Πειραιώς που εξετάζει την πώληση του off site δικτύου των ΑΤΜ, αλλά σε ανάλογες σκέψεις ή συζητήσεις βρίσκονται και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συνολικά το δίκτυο των off site ATM αριθμεί 3.346 σημεία, από τα οποία τα 3.279 είναι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ο αριθμός των off site ATM υπερβαίνει τον αριθμό αυτών που βρίσκονται στα τραπεζικά καταστήματα, ενώ όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΕΤ στο μεγαλύτερο μέρος τους, δηλαδή 2.046 από τα 3.346, είναι εγκατεστημένα εκτός των δύο μεγάλων νομών της χώρας, της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, n συντήρηση αυτού του δικτύου των ΑΤΜ, δηλαδή η εκμίσθωση, ο ανεφοδιασμός τους και η ασφάλειά τους, αποτελεί ένα σημαντικό κόστος για τις τράπεζες, ενώ πρόσθετο παράγοντα κόστους συνιστούν τα αυξανόμενα φαινόμενα κλοπών που διαπιστώνονται κυρίως στα ΑΤΜ που είναι εκτός των τραπεζικών καταστημάτων αλλά και οι αυξανόμενες υποχρεώσεις ασφάλειας που θα πρέπει να πληρούν, καθιστώντας τη λειτουργία τους εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση.

Eνας επίσης βασικός λόγος για τον οποίο η συζήτηση για την πώλησή τους έχει επανέλθει στο προσκήνιο είναι η μεγάλη αύξηση που σημειώνουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κυρίως μέσω Internet και mobile banking που έρχονται να υποκαταστήσουν όχι μόνο τις συναλλαγές στο φυσικό κατάστημα, αλλά και αυτές μέσω ΑΤΜ, που πάντως συνεχίζουν να εξυπηρετούν το 45%-48% των εγχρήματων συναλλαγών στη χώρα.

Πηγή: dikaiologitika.gr