Τελευταίες μέρες για την έκθεση «Θεσσαλονίκη. Η Συλλογή Γιώργου Κωστάκη. Restart», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών (έως τις 16.09) και την έκθεση «Resilient Futures», στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (έως τις 23.09), ενώ συνεχίζεται η έκθεση «Δημοκρατία» στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης (έως 30.10).

«Θεσσαλονίκη. Η Συλλογή Γιώργου Κωστάκη. Restart» έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2018

Έως την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου έχουν την ευκαιρία να δουν οι φίλοι της ρωσικής πρωτοπορίας τα 400 και πλέον έργα από τη συλλογή και το αρχείο του Γιώργου Κωστάκη που φιλοξενούνται στην έκθεση «Θεσσαλονίκη. Η Συλλογή Γιώργου Κωστάκη. Restart». Μετά από σχεδόν τρεις μήνες λειτουργίας, εξαιρετική κάλυψη στον εγχώριο και διεθνή Τύπο και εκατοντάδες επισκέπτες που έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, η έκθεση διανύει την τελευταία της εβδομάδα.

Έργα από τον ιδρυτή του κινήματος του Σουπρεματισμού, Καζιμίρ Μαλέβιτς, δημιουργίες από τους πρωτοπόρους του Κονστρουκτιβισμού, Βλαντίμιρ Τάτλιν, Αλεξάντρ Ρότσενκο και Γκούσταβ Κλούτσις, πάνω από 200 έργα της Λιουμπόβ Ποπόβα, μια μεγάλη επιλογή έργων του Ιβάν Κλιούν, έργα καλλιτεχνών της λεγόμενης Σχολής της Οργανικής Παιδείας με πρωτοστάτες τον Μιχαήλ Ματιούσιν και τα αδέλφια Έντερ, έργα από τον εμπνευστή και θεωρητικό της Αναλυτικής τέχνης, Πάβελ Φιλόνοφ, έργα και αρχειακό υλικό των Σολομών Νικρίτιν, Αλεξάντρ Ντρέβιν, Ναντιέζντα Ουνταλτσόβα, Όλγα Ροζάνοβα, Ελ Λισίτσκι και Πάβελ Μανσούροφ, όλα μαζί συνθέτουν την περίοδο της ρωσικής πρωτοπορίας.

Πρόκειται για μια από τις πλέον συγκλονιστικές περιόδους των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα, που μέσα από τα ιστορικά συμφραζόμενα του μεγάλου οράματος για την αλλαγή του κόσμου, έθεσε ουσιαστικά ζητήματα σχέσης της ζωγραφικής με την ποίηση, την αρχιτεκτονική, τη μουσική, το θέατρο, τις επιστήμες και συγκρότησε νέες θέσεις και μανιφέστα, καθώς και εν τέλει μια εντελώς καινοτόμα φιλοσοφία που απέβλεπε στον ρόλο που η τέχνη μπορεί να διαδραματίσει προκειμένου να καταργηθούν οι παγιωμένες αισθητικές συμβάσεις.

Παράλληλα με τα έργα στην έκθεση, αναδεικνύεται και το πορτρέτο του εμπνευσμένου συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη (1913-1990), ο οποίος έθεσε στόχο ζωής να διασώσει αυτή την τέχνη από τη λήθη και την αναπόφευκτη καταστροφή μέσα στο δυσμενές για την φορμαλιστική τέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας περιβάλλον της σταλινικής και προ-περεστροϊκής ΕΣΣΔ.

Διεύθυνση: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Μονή Λαζαριστών

Ημέρες-ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00. Δευτέρα κλειστά

Ξεναγήσεις  Πέμπτη στις 19:00, Σάββατο στις 12:00, με το εισιτήριο εισόδου


«Resilient Futures» έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2018

Τα δύο σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, αυτό του Πειραιά και αυτό της Θεσσαλονίκης, συνδέονται σε συμβολικό επίπεδο με επίκεντρο την έννοια της ανθεκτικότητας. Η έκθεση «Resilient Futures» αποτελεί εγχείρημα-συνεργασία της Πρωτοβουλίας της Polyeco για τη Σύγχρονη Τέχνη (Polyeco Contemporary Art Initiative) και φιλοξενείται έως τις 23 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι, θέτοντας στο επίκεντρο την περιβαλλοντική αφύπνιση μέσα από τα  έργα video art καταξιωμένων διεθνών εικαστικών.

Μιλώντας για ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στα μέσα και τις στρατηγικές με τις οποίες άνθρωποι, κοινότητες και θεσμοί προσαρμόζονται στις διαμορφούμενες συνθήκες και αναζητούν ευρηματικούς τρόπους για να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες φυσικών και ανθρωπογενών διαταραχών θέτοντας σε προτεραιότητα την υποστήριξη των αδύναμων πληθυσμών. Ως έννοια η ανθεκτικότητα αναφέρεται κυρίως στις αρχές της ευελιξίας, της συμμετοχικότητας, της συνεκτικότητας και της ευρωστίας, το σύνολο δηλαδή των αξιών πάνω στις οποίες οφείλει να επενδύσει μία πόλη για να ενισχύσει το αίσθημα του συνανήκειν στους πολίτες της, την κοινή ευθύνη στη διαχείριση της δημόσιας σφαίρας και να διασφαλίσει τη μελλοντική της βιωσιμότητα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Λουκία Αλαβάνου, Γιώργος Δρίβας, Μαίρη Ζυγούρη, Hertog and Nadler, Βασίλης Καρούκ, Eva Kotatkova, Μαρία Λοϊζίδου, Oliver Ressler – Janny Begg, Mika Rottenberg, Στέφανος Τσιβόπουλος, Saskia Olde Wolbers

Διεύθυνση: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης / Αποθήκη Β1, λιμάνι

Ημέρες-ώρες λειτουργίας: Tρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00. Δευτέρα κλειστά.

Ξεναγήσεις κάθε Σάββατο στις 12:00 με το εισιτήριο εισόδου


«Δημοκρατία» έως τις 30 Οκτωβρίου

 

Σύγχρονοι εικαστικοί αποτυπώνουν στα έργα τους τις αξίες της Δημοκρατίας, στην ομότιτλη έκθεση που φιλοξενείται στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, υπό τον συντονισμό/παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, τη συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα έργα της έκθεσης συγκροτούν μια ενιαία και εκτεταμένη εικαστική εγκατάσταση –μεστή σε περιεχόμενο, πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες– μια πολυεπίπεδη σύνθεση εικόνων. Οι εικαστικοί της έκθεσης εκκινούν από μια κρίσιμη στιγμή της ελληνικής ιστορίας, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, που σηματοδοτεί το τέλος μιας σκοτεινής, ανελεύθερης και βίαιης περιόδου (εκείνης της επταετούς δικτατορίας των συνταγματαρχών) και την απαρχή μιας καινούργιας εποχής με την ανάδυση νέων πολιτικών, κοινωνικών και ιστορικών πραγματικοτήτων.

Στον φορτισμένο και υποβλητικό χώρο του Επταπυργίου –τόπο φυλάκισης και μαρτυρίου για δεκάδες πολίτες αριστερών και δημοκρατικών πεποιθήσεων στα χρόνια της χούντας–, οι δημιουργοί επικεντρώνονται στις έννοιες της ιστορίας, της μνήμης και του χρόνου. Προτάσσουν την ετοιμότητα και τη θέση, την αντίσταση και την ενεργό παρέμβαση του σύγχρονου εικαστικού απέναντι στις προκλήσεις της εποχής του, επιχειρούν να ορίσουν, εκ νέου, την πρωταρχική αξία της δημοκρατίας, το νόημα της κρισιμότητας στη σημερινή συγκυρία του τέλους του αφηγήματος της μεταπολίτευσης, της μετάβασης και της αστάθειας, της έκπτωσης των ιδεολογιών και της εμφάνισης φασιστικών μορφωμάτων.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιώργος Αλεξανδρίδης, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μιχάλης Αρφαράς, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ανδρέας Βούσουρας, Μανόλης Γιανναδάκης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Λυδία Δαμπασίνα, Γιώργος Διβάρης, Στέφανος Επιτρόπου, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Δημήτρης Ζουρούδης, Βασίλης Ζωγράφος, Αντιγόνη Καββαθά, Βάσω Κατράκη, Χρήστος Κούντουρας, Θοδωρής Λάλος, Θωμάς Λιούτας, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μιχάλης Μανουσάκης, Πάνος Ματθαίου, Δημήτρης Μεράντζας, Μανώλης Μπαμπούσης, Αλεξία Ξαφοπούλου, Μαρία Παναγιώτου, Νίκος Παπαδημητρίου, Αντώνης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Ελένη Παυλοπούλου, Νατάσσα Πουλαντζά, Ξενής Σαχίνης, Ιφιγένεια Σδούκου, Δήμητρα Σιατερλή, Στέργιος Στάμος, Νικόλας Σφήκας, Βίκυ Τσαλαματά, Γιώργος Τσεριώνης, Κώστας Τσώλης, Μάριος Φούρναρης, Κώστας Χριστόπουλος, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Έλλη Χρυσίδου

Διεύθυνση: Επταπύργιο

Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 8:00-15:00 (Χώρος Εισόδου, Κεντρικό Φυλάκιο, Κελιά Απομόνωσης Ανδρικών Φυλακών, Αίθουσα Μόνιμης Έκθεσης)

Δευτέρα – Παρασκευή 11:00-14:00 (Χώρος Εισόδου, Πύργος Π3, «Αίθουσα Διδασκαλίας», Κεντρικό Φυλάκιο, Αίθουσα Μόνιμης Έκθεσης, Κελιά Απομόνωσης Ανδρικών Φυλακών)

Σάββατο – Κυριακή: 8:00-15:00 (Χώρος Εισόδου, Κεντρικό Φυλάκιο, Αίθουσα Μόνιμης Έκθεσης, Κελιά Απομόνωσης Ανδρικών Φυλακών)