Είπαν ότι ήταν UFO. «Ο πιο παράδοξος σκηνοθέτης στην ιστορία του αφρικανικού κινηματογράφου.» Για μερικούς, ήταν «ο Αφρικανός Διόνυσος», ή «ο πρίγκιπας του Colobane». Άλλοι απλά τον αποκάλεσαν «D.D.Μ.»

Ο Djibril Diop Mambéty (1945-1998) είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους κινηματογραφιστές της Σενεγάλης στην ιστορία, διεθνώς. Μνημονεύεται για το μοναδικό κινηματογραφικό του όραμα, κι έχει χαιρετιστεί ως «ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της Αφρικής,» καθώς και «ο πιο ανορθόδοξος κινηματογραφιστής στην ιστορία του αφρικανικού κινηματογράφου. Συγγραφέας, σκηνοθέτης, ποιητής, ρήτορας, ηθοποιός ο Mambéty είχε μια μοναδική ικανότητα -που ξετύλιξε στις ταινίες του- να προσεγγίζει κοινωνικά ζητήματα με περισυλλογή και σκέψη ενώ ακολουθεί πιστά τις ιστορίες του και τις εμπειρίες των χαρακτήρων του.

Το ανάστημα του Mambéty, ως σαφώς εναλλακτικού storyteller (ακόμη και στην πολιτισμικά πλούσια παράδοση της αφρικανικής κινηματογραφίας), φαίνεται ίσως καλύτερα από τη δική του ρομαντική αντίληψη για τον ίδιο τον Κινηματογράφο. Αποκάλεσε κάποια στιγμή τον Κινηματογράφο ως «μαγεία στην υπηρεσία των ονείρων».
______________________________________________________________________________________________________

Η WMA σε συνεργασία με το CineDogs διοργανώνει ένα διήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Djibril Diop Mambéty, στον μεγάλο αυτόν Σενεγαλέζο κινηματογραφιστή, τον τρομερό Αφρικανό ποιητή της έβδομης Τέχνης, στην αίθουσα εκθέσεων, παρουσιάσεων και προβολών της TABYA​, την 31η Μάη και 1η Ιούνη.

Οι ταινίες που θα προβληθούν σε άριστη ποιότητα είναι:
Touki Bouki​ (1973)
Le Franc (1994)
La Petite Vendeuse de Soleil (1999)
ενώ κατά τη διάρκεια του διημέρου, το WMA Crew θα καλύψει τα κενά πριν και μετά την προβολή με μια μικρή μουσική γιορτή.

info
Τετάρτη 31 Μαϊου & Πέμπτη 1 Ιουνίου στις 18:00
Tabya, Μελενίκου 14Γ
Faebook event ΕΔΩ

από έως
Cine News Θέματα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ