Τα χακαρίσματα είναι μέρος της καθημερινότητας στο Internet. Αν και τα συστήματα ασφαλείας έχουν εξελιχθεί πολύ, κάθε μέρα υπάρχουν περιστατικά παραβιάσεων στον κυβερνοχώρο.

Παλιότερα βέβαια, οι χάκερς έκαναν μεγαλύτερες ζημιές. Και «πλήγωναν» με αυτές μεγάλες εταιρείες αλλά και κράτη, τα οποία γίνονταν σχετικά… ρεζίλι, όταν παραβιάζονταν τα συστήματα ασφαλείας τους.

Αυτά είναι μερικά από τα μεγαλύτερα «εγκλήματα» που έχουν κάνει οι χάκερ και κόστισαν εκατομμύρια δολάρια σε χώρες και εταιρείες προκειμένου να διορθωθούν.

Το πρώτο «σκουλήκι» του Internet

O Robert Μorris αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Cornell το 1988 και έγινε γνωστός ως ο δημιουργός του πρώτου worm (σκουλήκι) στο Internet.

Όπως είπε αργότερα στόχος του δεν ήταν να προκαλέσει ζημιά, αλλά να δώσει μια ιδέα του μεγέθους του διαδικτύου. Ο Morris το απελευθέρωσε από το MIT όμως ένα ψεγάδι του σκουληκιού το έκανε να αναπαράγεται μόνο, πολύ περισσότερο απ’ όσο ο ίδιος είχε υπολογίσει. Έτσι προκάλεσε αρκετά μεγάλη ζημιά. Ο Robert Morris έγινε ο πρώτος άνθρωπος παγκοσμίως που καταδικάστηκε σαν χάκερ, όταν καταδικάστηκε σε τρία χρόνια με αναστολή, 400 ώρες κοινωνικής εργασίας και 10.000 δολάρια πρόστιμο.

Stuxnet

Η υπόθεση της Stuxnet αποκαλύφθηκε το 2010 και απέδειξε πως η ΗΠΑ δεν είναι καθόλου αθώες όσον αφορά στις κυβερνοεπιθέσεις. Το κακόβουλο λογισμικό ήταν ένα σκουλήκι των Windows. Και τι έβαλε στόχο το συγκεριμένο worm; Το Ιράν.

Και συγκεκριμένα τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμένου Ουρανίου του Ιράν. Το worm κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και διατάραξε τις φυγόκεντρε συσκευές της Siemens στα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, κάνοντας τους να περιστρέφονται με άνισες ταχύτητες, κρύβοντας ταυτόχρονα το γεγονός από τους διαχειριστές τους.

Το πρόβλημα είναι άλλο. Πόσα τέτοια κακόβουλα λογισμικά μπορούν να υπάρχουν εκεί έξω;

Επιχείρηση «Get Rich»

Ένας από τους πιο διαβόητους χάκερς όλων των εποχών, ήταν ο Alberto Gonzalez. Μεταξύ 2005 και 2007, ο Gonzalez και η παρέα του, χάκαραν βάσεις δεδομένων και κατάφεραν να κλέψουν 170 εκατομμύρια αριθμούς πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Αργότερα, τα νούμερα των καρτών πωλούνταν σε δημοπρασίες, δίνοντας στον Gonzalez ένα τεράστιο κέρδος.

Ήταν η μεγαλύτερη και πιο διαρκής κλοπή στοιχείων στην ιστορία του Internet. Όμως ο Gonzalez συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης, αφού πρώτα προσπάθησε μάταια να πείσει τους δικαστές πως δούλευε γαι τις μυστικές υπηρεσίες.

Το χακάρισμα του δικτύου του Playstation

Τα computer δεν είναι τα μόνα ευάλωτα στις κυβερνοεπιθέσεις. Οποιαδήποτε συσκευή είναι online κινδυνεύει, αν δεν έχει επαρκές σύστημα ασφαλείας.

Αυτό το έμαθε πολύ καλά η Sony το 2011, όταν μια εισβολή στο δίκτυό της έγινε αφορμή να χαθούν δεδομένα από 77 εκατομμύρια λογαριασμούς.

Η εταιρεία αναγκάστηκε να «κατεβάσει» το δίκτυό της για 20 μέρες. Η ζημιά της κόστισε περίπου 170 εκατομμύρια δολάρια. Ήταν ίσως η μεγαλύτερη επίθεση σε ψυχαγωγικό δίκτυο στην ιστορία.

Όταν ένας 17χρονος χάκαρε το Πεντάγωνο

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μπορεί να περηφανευόταν πως είχε απόρθητη προστασία και πως ήταν ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα ηλεκτρονικά συστήματα στον Κόσμο.

Αυτό μέχρι το 1999, όταν ένας 17χρονος, ο Jonathan James κατάφερε να χακάρει το σύστημα ασφαλείας του υπέκλεψε χιλιάδες απόρρητα e-mail και πληροφορίες για διαστημικές επιχειρήσεις.

Ένα χρόνο αργότερα συνελήφθη και έμεινε για έξι μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό, αφού ήταν ακόμα ανήλικος. Μερικά χρόνια αργότερα αυτοκτόνησε

 

Η ληστεία στην Citibank

Το πρώτο μεγάλο χακάρισμα που αφορούσε κλοπή χρημάτων. Ο Ρώσος εγκληματίας και μαφιόζος Vladimir Levin κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε λογαριασμούς της τράπεζας Citibank, κξλέβοντας εκατομμύρια δολάρια το 1995.

Ο Levin δούλευε για ένα γκρουπ εγκληματιών από το Λονδίνο. Υπέκλεψε κωδικούς πελατών και συνδέθηκε πολλές φορές σε λογαριασμούς, καταφέρνοντας να μεταφέρει ποσά σε λογαριασμούς της εγκληματικής οργάνωσης που έφταναν τα 3.7 εκατομμύρια δολάρια.

Τελικά, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Λονδίνου και δικάστηκε στις ΗΠΑ. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 3 χρόνια φυλάκισης το 1998 και τον ανάγκασε να πληρώσει περίπου 240.000 δολάρια στην Citibank ως αποζημίωση.

Πέτρος Καλογεράς

Πηγή: http://www.e-daily.gr/

Περισσότερα: Τα μεγαλύτερα εγκλήματα των χακερ που «πλήγωσαν» χώρες και μεγάλες εταιρείες (pics) | E-Daily.gr