Σας προτείνουμε τα καλύτερα σημεία για φαγητό για να εξερευνήσετε τις κουζίνες και τα εστιατόρια που θα σας εντυπωσιάσουν.

Salonica Restaurant & Bar

Πως ορίζεται μία γαστρονομική εμπειρία; Αυτή θα μπορούσε να είναι η αφετηρία μιας μεγάλης συζήτησης αλλά μην ανησυχείτε, δε θα το αναλύσουμε τόσο. Υπάρχουν όμως κάποια βασικά χαρακτηριστικά που ισχύουν σε όλες τις περιπτώσεις. Νόστιμο φαγητό, ευγενικό και ενημερωμένο προσωπικό και ένας χώρος που δεν είναι απρόσωπος.

Στο Salonica Restaurant & Bar ισχύουν όλα τα παραπάνω. Η ανοιχτή κουζίνα και η casual chic διακόσμηση αμέσως καταρρίπτει τα κλισέ περί «βαριάς» ή «αδιάφορης» ατμόσφαιρας των ξενοδοχειακών εστιατορίων. Την πρώτη εντύπωση ενισχύει η υποδοχή από τον μαιτρ και την ομάδα του service. Ευγένεια, απλότητα και ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή σας για να ενημερώσουν και να βοηθήσουν στις επιλογές σας. Άφησα το φαγητό τελευταίο γιατί εδώ εκ των πραγμάτων θα αναφερθούμε εκτενέστερα.

Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2
Τ: 2310897197

Αγιολί

To Αγιολί ανανεώθηκε πρόσφατα και εμπλούτισε τις γευστικές εμπειρίες που μας προσφέρει και μάλιστα σε τρεις διαφορετικούς  χώρους. Η είσοδος μεταφέρθηκε στο κέντρο της πρόσοψης και στο ισόγειο υπήρξαν κι άλλες αλλαγές. Η πλευρά προς την Πλατεία Αριστοτέλους έχει μεταμορφωθεί σε bakery με μεγάλη ποικιλία σε ψωμί, snacks και cookies. Το ουζερί παραμένει στον άλλο χώρο του ισογείου, ανακαινισμένο και με ανανεωμένο μενού. Όσο για τον όροφο η υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό συνδυάζεται με γεύσεις από την παράδοση της Μεσογειακής μαγειρικής με πολλές δημιουργικές πινελιές.

Λεωφ. Νίκης 15, Παραλία Θεσ/νίκης
Τ: 2310262888

B Restaurant – Café – Bar

Το B Restaurant, το cafe-bar-restaurant στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού είναι ένα σημείο, όπου απομονώνεσαι από τους θορύβους της κίνησης για να απολαύσεις καφέ, ποτό ή γεύμα. Καθημερινά, μέχρι τις 13:30 έχει προτάσεις για brunch και σνακς αλλά και γλυκά για να συνοδεύσουν τον καφέ σας ή ένα ποτήρι αφρώδους οίνου. Η κουζίνα με μεσογειακές επιρροές και σοφιστικέ διάθεση συνδυάζεται με ενημερωμένη λίστα κρασιών. Ιδανικό και για εταιρικά γεύματα ενώ από Πέμπτη έως και Σάββατο φιλοξενεί και dj.

Γ’ Σεπτεμβρίου 2, Βυζαντινό Μουσείο
T: 2310869695

The Backroom

Ειδικεύεται σε πιάτα κρεατικών με επιλεγμένη πρώτη ύλη, διάφορες κοπές, ωρίμανση που συνιστούν γευστική εμπειρία. Επίσης προτείνει burgers, που το μπιφτέκι μπορεί να φτάσει και τα 350γρ. με sauce και τυριά που κάνουν τη διαφορά. Το μενού συμπληρώνουν και με χορταστικά πιάτα ζυμαρικών αλλά και φρεσκοκομμένες σαλάτες. Επίσης Επιδόρπια, όπως το New York Cheesecake είναι στις βασικές επιλογές. Το «The Backroom», βέβαια, μας περιμένει και από το πρωί με pancakes και άλλες γλυκές επιλογές που θα συνοδεύσουν άριστα τον καφέ μας.

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΝΙΚΗΣ 55
T: 231 025 7781

Canteen
Wine-Bar-Restaurant

Αυτοπροσδιορίζεται ως Wine-Bar-Restaurant και σίγουρα ανταποκρίνεται και στα τρία χαρακτηριστικά. Βραβευμένο ως το 2ο All Day Restaurant στην Ελλάδα στα βραβεία Restaurant 100 (και πρώτο για τη Θεσσαλονίκη). Ξεχωρίζει ήδη για το brunch το οποίο σερβίρει καθημερινά 10:00-17:00 ενώ τις Κυριακές κρατάει μέχρι τις 19:00. Οι comfort food επιλογές του σε burgers και ζυμαρικά δε θα σας απογοητεύσουν ενώ δε λείπουν και άλλες προτάσεις πάντα με δημιουργική ματιά. Μεγάλο ατού η wine list του με 120 προτάσεις από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα  (60 που μπορείτε να τις απολαύσετε και σε ποτήρι).

Δημητρίου Γούναρη 7
T: 2310228520

Erebuni
ARMENIAN RESTAURANT

Στο Erebuni σε κερδίζουν πρώτα οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό με τη φιλική τους διάθεση. Έπειτα ακολουθούν οι γεύσεις. Χορταστικές μερίδες και φρέσκα υλικά μας συνθέτουν πιάτα που κλείνουν τα μυστικά της αρμένικης μαγειρικής παράδοσης. Κρεατικά στα κάρβουνα που μαρινάρονται με παραδοσιακό τρόπο. Σπιτικές σάλτσες και σαλάτες, μαντί, λαχματζούν, αλλά και χορτοφαγικές επιλογές, όλα ετοιμάζονται στο εστιατόριο, όπως και η προετοιμασία των κρεατικών. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε αρμένικα κρασιά αλλά και κρασί από φρούτα, όπως το ρόδι ή το περίφημο αρμένικο κονιάκ.

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 45,
Τ: 2310274744

Ergon Agora

Κατεβαίνεις μερικά σκαλάκια στην Π. Μελά και ανοίγεται μπροστά σου ένας χώρος περίπου 1000 τ.μ. όπου οι γεύσεις και τα εκλεκτά προϊόντα σε αγκαλιάζουν και δε θέλεις να φύγεις. Το «ERGON ΑΓΟΡΑ» δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση αφού περιλαμβάνει εστιατόριο, παντοπωλείο, αρτοπωλείο, μανάβικο, κάβα, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, καφετέρια, χώρο εκδηλώσεων. Εδώ το πρωινό καφεδάκι συμπληρώνεται καθημερινά με brunch (έως τις 14:00), το καλό κρασί και τα αποστάγματα συναντούν εκλεκτούς μεζέδες αλλά και κυρίως πιάτα μαγειρεμένα με ποιοτικά προϊόντα, όπως αυτά που μπορείτε από εδώ να τα προμηθευτείτε για το σπίτι.

Παύλου Μελά 42
T: 2310288008

Μπακάλ by Ελιά-Λεμόνι

Πρόκειται για ένα γαστρονομικό project και όχι απλά για ένα εστιατόριο. Σ’ ένα από τα ομορφότερα ιστορικά νεοκλασσικά κτίρια, του κέντρου, ξεκινάτε το  πρωί με χειροποίητη μπουγάτσα, οι πίτες, το πεϊνιρλί και άλλες παραδοσιακές προτάσεις, συνεχίζετε με μαγειρευτά ενώ για τη βραδινή έξοδο για φαγητό σας περιμένει ποικιλία πιάτων με έμφαση και στα επιλεγμένα κρεατικά. Επίσης διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες λίστες κρασιών, ζύθου και αποσταγμάτων. Σημαντικό, ότι όλες οι παρασκευές γίνονται στο εστιατόριο.

ΒΑΛΑΩΡΙΤΟΥ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 9, ΚΕΝΤΡΟ
T: 2310515881

Μπαζαγιάζι

Το ιδιαίτερο σημείο όπου βρίσκεται το Μπαζαγιάζι, μέσα στη στοά της νέας αγοράς αλλά και η διακόσμησή του μας μεταφέρουν σε παλαιότερες εποχές, ενώ το όλο σκηνικό θυμίζει παλιά ουζερί  της Πόλης. Το όνομα του σημαίνει «μπάζει αγιάζι» και όσο σπάνια και αν είναι η λέξη τόσο σπάνια είναι και η κουζίνα που συναντάς και τα πιάτα που γεμίζουν το τραπέζι, με αναφορές στην πολίτικη παράδοση. Γεύσεις θαλασσινών αλλά και επιλεγμένων κρεατικών συνυπάρχουν με το μεράκι και τη ρετρό ατμόσφαιρα.

Β. Ηρακλείου 35 (εντός Στοάς Μοδιάνο)
Τ: 2310279006

Οινοτόπι-Καπνοτόπι
Κάβα-Εδεσματόριο

Στην καρδιά της πόλης θα βρείτε το old fashioned wine bar, restaurant Oινοτόπι-Καπνοτόπι, έναν θησαυρό για τους λάτρεις του κρασιού. Καπνοπωλείο, κάβα και wine restaurant εξυπηρετεί ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Στον ζεστό και φιλόξενο χώρο θα βρείτε 300 ετικέτες οίνου που φέρουν τόσο ελληνική, όσο και διεθνή υπογραφή. Η κουζίνα του είναι εκλεπτυσμένη και άμεσα συνδεδεμένη με τις οινικές επιλογές. Από πιατέλες επιλεγμένων τυριών και αλλαντικά έως κυρίως πιάτα και επιδόρπια όλα ξεχωρίζουν. Επίσης, το προσωπικό είναι εξειδικευμένο και μπορεί να συνδράμει στις επιλογές σας.

ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ 28, ΚΈΝΤΡΟ
T: 2310272852

Ουζερί Λόλα

Δύο αδέρφια, ο Αντώνης και η Λόλα, γράφουν το δικό τους κεφάλαιο στην γευστική ιστορία της πόλης. Έχουν δημιουργήσει ένα στέκι κοντά στην Καμάρα που συνεχίζει την παράδοση των ουζερί της παλιάς Θεσσαλονίκης, με πιάτα που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Θα σας υποδεχτούν με ρακή και θα σας αποχαιρετήσουν με σπιτικό cheesecake και χωνευτικά λικέρ. Ενδιάμεσα θα έχετε την τύχη να γευτείτε πεντανόστιμα πιάτα με ψάρια, θαλασσινά, αλλά και μεζέδες που συνοδεύουν εξαιρετικά το ούζο σας, όπως η πίτα με ποντιακό φύλλο.

ΑΓΑΠΗΝΟΥ 10 ΜΕ ΕΓΝΑΤΊΑ 150
T: 2310276201

The Pizza Store

Φρέσκια, τραγανή και λεπτή ζύμη, όπως τη συναντάμε στην Ιταλία και την οποία έχετε τη δυνατότητα να στολίσετε με μια πλούσια ποικιλία από ποιοτικά και αγνά υλικά. To «The Pizza Store» είναι αγαπημένο προορισμό των pizza lovers. Εδώ μπορείτε να φτιάξετε όπως επιθυμείτε την pizza της αρεσκείας σας, χωρίς να σας απασχολεί το κόστος. Σε μία fix, άκρως οικονομική τιμή, προσθέτετε όσα υλικά λαχταράτε και μέσα σε τέσσερα λεπτά θα είναι έτοιμη να την απολαύσετε. Βέβαια υπάρχουν και έτοιμες προτάσεις για pizza με το κομμάτι καθώς και υπηρεσία delivery.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ 11, ΚΕΝΤΡΟ
Τ: 2313091777

Σουρτούκω
Σύγχρονο Μεζεδοπωλείο

Σ’ ένα από τα ήσυχα στενά στα Λαδάδικα μάς περιμένει για να «σουρτουκέψουμε» στις γεύσεις. Σίγουρα το όνομα τραβάει την προσοχή, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Από την πρώτη στιγμή εισπράττεις ένα πνεύμα φιλοξενίας και νιώθεις σαν να έχεις ξαναέρθει ενώ ο χώρος ανήκει στους πιο καλαίσθητους της Θεσσαλονίκης. Μεγάλη ποικιλία στα ορεκτικά σάς προδιαθέτει για ένα ξεκίνημα με μεζέδες και τσιπουράκι ενώ συνολικό συνδυάζει οικείες γεύσεις μ’ ένα δημιουργικό άγγιγμα. Η Σουρτούκω είναι κάτι διαφορετικό που αξίζει να δοκιμάσετε με τις τιμές της να είναι μια επιπλέον ευχάριστή έκπληξη.

Λυκούργου 3, Λαδάδικα
T: 2310555325

Χαρούπι
Κρητικό εστιατόριο

Το Χαρούπι, μας καλεί να γευτούμε στη Θεσσαλονίκη τις γεύσεις της Κρήτης σε έναν ισορροπημένο συνδυασμό παράδοσης και δημιουργικότητας. Ο chef Μανώλης Παπουτσάκης δημιούργησε ένα μενού που πατάει γερά στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα, με προϊόντα που έρχονται απευθείας από το νησί. Ένα μενού ωστόσο που αναπτύχθηκε δημιουργικά, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνικές και τάσεις της μαγειρικής τέχνης. Μας καλωσορίζει με μια ρακή και με φιλόξενη διάθεση. Επίσης διαθέτει εξαιρετικές προτάσεις του Κρητικού αμπελώνα. Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και Restaurant 100 που έχει πάρει επιβραβεύουν αυτή τη φιλοσοφία.

Διεύθυνση: Δόξης 4, Λαδάδικα
Τ: 2310526262

Ζύθος ΝΤΟΡΕ

Η φιλοσοφία του Μεσογειακού Ζυθεστιατορίου ξεδιπλώνεται σε δύο σημεία στην πόλη και σε δύο κτίρια με τη δική τους ταυτότητα. Ο Ζύθος στα Λαδάδικα ήταν η πρώτη μπυραρία που άνοιξε στην Ελλάδα ενώ ο Ζύθος ΝΤΟΡΕ αναβίωσε το θρυλικό στέκι της Θεσσαλονίκης των προσωπικοτήτων της τέχνης, της οικονομίας και της πολιτικής. Μεσογειακή κουζίνα με έμφαση σε υλικά από την Ελλάδα, ελληνικές μικροζυθοποιίες και επιλεγμένα κρασιά συνθέτουν τα κομμάτια ενός γευστικού και ατμοσφαιρικού ταξιδιού. Μας περιμένει από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 τα ξημερώματα.

ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ 7, Λευκός Πύργος
T: 231 027 9010
Ζύθος στα Λαδάδικα
ΚΑΤΟΥΝΗ 5, ΛΑΔΑΔΙΚΑ
T: 2310540284