Ομίχλη. Δύο ήρωες που σε κάνουν να κοιτάς μέσα σου. Ένα σκηνικό που συνδέει κόσμους φαινομενικά ασύμβατους. Ποια είναι η θέση μας ανάμεσα τους; Στο θέατρο Αμαλία, το ερώτημα τίθεται μέσα από «Τα Σημάδια στην Ομίχλη». Το έργο του Stephen Sachs έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Πέμπτη 7 έως την Κυριακή 10 Νοεμβρίου σε σκηνοθεσία του Λεωνίδα Παπαδόπουλου.  Με τους ηθοποιούς Ράνια Σχιζά και Νίκο Παντελίδη να ενσαρκώνουν τους χαρακτήρες γεννώντας μας ερωτήματα για τη φύση της τέχνης και τα όρια μεταξύ της αλήθειας και του ψέματος.

 Λίγο πριν την παράσταση, ο Νίκος Παντελίδης, πρωταγωνιστής του έργου μας μίλησε για όλα όσα θα έπρεπε να ξέρουμε προκειμένου να πάρουμε τη θέση μας μέσα στο «θαμπό, ομιχλώδες» σκηνικό που μας περιμένει στο Θέατρο Αμαλία.

Πώς νιώθει ένας πρωταγωνιστής όταν γνωρίζει ότι ένα βραβευμένο έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα;

Το κείμενο είναι η αφετηρία. Είναι η αρχή της γνωριμίας. Όπως στην καθημερινότητα έτσι και στο θέατρο ο λόγος είναι το μέσο επικοινωνίας. Μια λέξη δίπλα στην άλλη δομούν μια πρόταση και πολλές προτάσεις μαζί δομούν ένα κείμενο. Ένας άνθρωπος στον Τσέχωφ για παράδειγμα, για να πει σε αγαπώ χρειάζεται ένα βιβλίο ολόκληρο …και τελικά δεν το λέει… ενώ κάποιος άλλος στον Μπέκετ, λέγοντας: «Τέτοια σιωπή δεν την ξαναθυμάμαι». Σαν να’ναι ακατοίκητη η γη, μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο ερήμωσης και τόσο πυκνό μέσα όμως από την αφαίρεση. Πιστεύω ότι δεν έχει σημασία αν ένα κείμενο είναι καινούργιο ή όχι, βραβευμένο ή όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι αν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή σε αγγίζει ή όχι. Αν θέλεις να μιλήσεις επάνω στη σκηνή με αυτόν ή τον άλλο τρόπο.

Υπάρχουν θετικά ή αρνητικά στο ότι δεν υπάρχει προηγούμενο σύγκρισης στην ελληνική
θεατρική σκηνή;

Θετικά, γιατί κανένας δεν θα μας συγκρίνει με κανέναν και όλοι θα πιστεύουν ότι είμαστε υπέροχοι! Ασφαλώς αστειεύομαι. Κάθε ανέβασμα θεατρικού κειμένου έχει ως σκοπό να ενσωματώσει τις καινούριες αντιλήψεις για την τέχνη και ασφαλώς αυτό θα γίνει φιλτράροντας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Την ταχύτητα για παράδειγμα που βιώνουμε τα συναισθήματά μας.

Η συγκεκριμένη παράσταση περιγράφεται ως μια συγκινητική κωμωδία. Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που προκαλούν τη συγκίνηση;

Είναι βαθιά ανθρώπινη. Είναι μια πολύ απλή ιστορία που σιγά σιγά ο καθένας εμφανίζει τις ρωγμές του. Μιλάει γι αυτές με ειλικρίνεια σε έναν άγνωστο και αποκτά ένα άνευ προηγουμένου γι αυτόν συναισθηματικό δέσιμο που όμως είναι καταδικασμένο εξ αρχής να διακοπεί.

Αν σας ζητούσα να περιγράψετε το ρόλο σας, που θα στεκόσασταν;

Στο χιούμορ και στην κυνικότητα που αρχικά μπορώ να πω ότι είναι δείγμα ευφυΐας αλλά σίγουρα είναι και ένας εξαιρετικός τρόπος για να κρύψει την πραγματικότητά του. Καταφέρνει και την κρύβει ακόμη και από τον ίδιο.

Τι θα επιθυμούσατε να πάρει μαζί του από την παράσταση ο θεατής φεύγοντας;

Το θέατρο είναι διασκέδαση. Ο θεατής έρχεται να διασκεδάσει. Να διασκορπίσει τις έγνοιες και τα προβλήματά του. Αν πάρει κάτι φεύγοντας, θα ήθελα να είναι η φράση του κειμένου: Είναι πολύ πιο εύκολο να πεις για κάτι ότι είναι ψέματα, παρά να αποδείξεις ότι είναι αλήθεια.

Συντελεστές

Κείμενο:StephenSachs
Μετάφραση- Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Όλγα Ντέντα
Σχεδιασμός Φωτισμού:Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Video: Στέφανος Κοσμίδης
Ηχητικά Τοπία: Λιάνα Τζερεφού
Βοηθός Σκηνοθέτη: Άννα Θεοδωρίδου
Φωτογραφίες παράστασης: Στέλιος Δανιήλ & Γεωργία Σιέττου
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Διανομή:Ράνια Σχίζα – Νίκος Παντελίδης

 

Πληροφορίες Παράστασης
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Πέμπτη 7 / Παρασκευή 8/ Σαββάτο 9 / Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 15€
Μειωμένο: 13€

Προπώληση Εισιτηρίων
Ταμείο Θεάτρου Αμαλία, Καθημερινά 10.30-14.30 & 17.30-21.30, ticketplus.gr
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310842509, 6934115555

Διάρκεια παράστασης:
90 λεπτά χωρίς διάλειμμα