Η Γιώτα Φέστα πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Πέρασα» που αφορά την ποίηση της Κικής Δημουλά και συνδυάζει πρόζα, μουσική και ένα ηχογραφημένο υλικό της ίδιας της ποιήτριας. Το Πέρασα ανεβαίνει για δύο παραστάσεις (24 και 25 Νοεμβρίου) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και εμείς είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την πρωταγωνίστρια για όσα θα δούμε επί σκηνής.

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο

Πως ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα;
Η Σοφία Καμαγιάννη είχε τη σύλληψη και είναι η σκηνοθέτης, η συνθέτης και η πιανίστρια στην παράσταση. Εκείνη επέλεξε αποσπάσματα ποιημάτων και πεζών της Κικής Δημουλά και τα συνδύασε με μουσική δημιουργώντας ένα σύμπαν παράστασης, ένα αφήγημα.

Να υποθέσω ότι δεν ήταν εύκολη η σκηνική μεταφορά. Πόσο κράτησε η προετοιμασία;
Η αλήθεια είναι ότι ήταν αρκετά δύσκολο, κατ’ αρχήν να ενώσουμε αυτούς τους δύο κόσμους σκηνικά. Αυτό που συνέλαβε η Σοφία στο χαρτί, εμείς έπρεπε να το μεταφέρουμε στη σκηνή και να γίνει ένα θεατρικό γεγονός. Έπρεπε να επηρεαστεί ο ένας κόσμος από τον άλλο. Γι’ αυτό κάναμε πρόβες για αρκετό καιρό. Ίσως παραπάνω από δύο μήνες. Συμβάλαμε  όλοι ως ομάδα. Η σκηνογράφος η Όλγα Ντέντα, που έχει δημιουργήσει ένα ευφυές σκηνικό, ο Ερμής Μαλκότσης που επιμελήθηκε την κίνηση, η Κατερίνα Μαραγκουδάκη που έχει κάνει τα φώτα, όλοι έδειξαν ομαδική σύμπνοια. Η ιδέα και η υλοποίηση φυσικά ήταν της Σοφίας. Για να βρούμε όμως τις αλληλεπιδράσεις μας στη σκηνή, δουλέψαμε όλοι μαζί.

Ποιο θα λέγαμε ότι είναι το στίγμα της παράστασης; Μπαίνουμε στο κόσμο της ποιήτριας; Ποια είναι τα βασικά θέματα με τα οποία θα έρθει αντιμέτωπος ο θεατής;
Η ποίηση της Κ. Δ. είναι μία ποίηση υπαρξιακή, οπότε θίγονται θέματα υπαρξιακά. Δε αφηγούμαστε μια άλλη ιστορία αλλά όσα αναδεικνύονται μέσα από τα αποσπάσματα. Αυτό είναι αρκετά δύσκολο γιατί δε γίνεται μόνο με εμένα που έχω το κύριο κομμάτι του  λόγου αλλά και με τη μουσική, έχουμε τέσσερις μουσικούς επί σκηνής, και τη Θεοδοσία Σαββάκη που είναι μια εξαιρετική συνάδελφος και ερμηνεύει – δεν τραγουδάει απλά – τα τραγούδια της παράστασης. Έχουμε, λοιπόν, μία αλληλεπίδραση του μουσικού κόσμου, του άυλου με τον κόσμο της μοναξιάς, τον χειροπιαστό που εκφράζω εγώ. Εκτός αυτού, έχουμε και ένα ηχογραφημένο υλικό με αφήγηση από την ίδια την Κική Δημουλά. Δεν είναι μόνο ο λόγος αλλά ένα ολόκληρο σύμπαν. Υπάρχει μία σύνδεση των δράσεων και μία εσωτερική ροή.

Η παράσταση έχει ήδη παιχτεί στην Αθήνα. Τι εισπράξατε από την επαφή σας με τον κόσμο;
Πέρα από την ίδια την ποιήτρια που μας έκανε τη μεγάλη τιμή να είναι στην πρεμιέρα και να δείξει τη συγκίνησή της, υπάρχει όλη αυτή η προσέγγιση του κόσμου, που διαφέρει από θεατή σε θεατή. Περισσότερο εκλαμβάνουν όλο αυτό το πράγμα μέσα από τις αισθήσεις τους και το ενδιαφέρον είναι ότι εισπράττουν όλοι διαφορετικά πράγματα. Υπάρχει δηλαδή ένας αντίλαλος, θα λέγαμε αναμνήσεων του κάθε θεατή χωριστά. Είναι σαν να ξαναζωντανεύουν χαμένες αναμνήσεις τους ή να φωτίζουν πτυχές δικές τους σκοτεινές και βασανιστικές. Αυτό έχω εισπράξει.

Ποιες προσδοκίες έχετε από τις δύο παραστάσεις της Θεσσαλονίκης;

Θα ήθελα πάρα πολύ να εισπράξει ο κόσμος την παράσταση με τις αισθήσεις του. Είναι μια αισθαντική παράσταση και με ποιητική δομή. Αγαπούσα την ποίηση από παιδί. Οι τρεις αγαπημένοι ποιητές είναι τα τρία «Κ», ο Καβάφης, ο Καρυωτάκης και ο Καβαδίας. Γνώρισα σχετικά αργά την Κική Δημουλά, και αυτό με έφερε σε μια αμηχανία, θα ήθελα να είχα διαβάσει νωρίτερα ποιήματά της. Με καλέσανε να διαβάσω ποιήματά της πριν από 4-5 χρόνια και έτσι ήρθα σε επαφή και ένιωσα ότι ανακαλύπτω έναν καινούριο κόσμο. Η ποίησή της είναι μία ποίηση στην οποία έχεις ανάγκη να επανέλθεις. Αγαπημένος μου στίχος που νομίζω καθορίζει και όλη την παράσταση και με εκφράζει απολύτως είναι αυτός που λέει: «το λάθος αίσθημά μου και ο κόσμος του όλος ένας σωστό μου κόσμος». Αισθάνομαι ότι ο σωστός κόσμος μας είναι αυτά τα «λάθη» που κάνουμε.

Συντελεστές
Ποίηση: Κική Δημουλά
Σύλληψη, μουσική, σκηνοθεσία: Σοφία Καμαγιάννη
Σκηνογραφία: Όλγα Ντέντα
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Kίνηση: Eρμής Μαλκότσης
Βιντεο:  Παναγιώτης Γουμπούρος
Bοηθός σκηνοθέτη: Φάνης Σακελλαρίου
Ηθοποιός: Γιώτα Φέστα
Τραγούδι, ηθοποιός: Θεοδοσία Σαββάκη
Μουσικοί: Τάσος Γουσέτης (βιολί), Φίλανδρος Κάρρας (κλαρινέτο), Όσβαλντ Αμιράλης (κόντρα μπάσο), Θεοδοσία Σαββάκη (σαξόφωνο), Σοφία Καμαγιάννη (πιάνο)
Ηχογραφημένη φωνή : Κική Δημουλά
Ηλεκτρονική επεξεργασία προηχογραφημένου υλικού: Σοφία Καμαγιάννη
Τεχνικός σύμβουλος ήχου :  Τim Ward
Παραγωγή : Σπίζα
Εκτέλεση παραγωγής : Ρούλα Νικολάου

Info
Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 / Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης)
Ώρα έναρξης : 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος 10 €, Μειωμένο 5€ ( για φοιτητές, ΑΜΕΑ, ανέργους )